Școlile din Franța se redeschid progresiv de luni. Etalon al autorităților, în fața criticilor: o școală unde au continuat să vină copiii personalului medical și unde “nici elevii, nici profesorii nu s-au îmbolnăvit”

2.869 de vizualizări
Presedintele Macron s-a implicat personal in favoarea redeschiderii scolilor. Aici,, in vizita la o scoala pentru copiii personalului medical, la inceputul lunii / Sursa: Youtube-Euronews
Franța își redeschide parțial, luni, școlile, mai întâi pentru profesori, ulterior pentru elevi, ca parte a măsurilor de relaxare treptate anunțate de autorități. Deși decizia sa a fost intens criticată de părinți, școli și oameni de știință, guvernul insistă că aceasta ar fi cea mai bună măsură. Reprezentantii executivului sunt conștienți că la început vor reveni la clasă doar o mică parte dintre elevi, dar cred că numărul va crește pe măsură ce va crește încrederea populației, în funcție de evoluția situației după deschidere.
  • După cum notează France 24, relaxarea în această țară începe într-un moment în care peste 26.000 de oameni au murit din cauza Covid-19, iar 22.000 sunt în continuare spitalizați, dintre care 2.800 la terapie intensivă – număr încă ridicat, dar în continuă scădere. Guvernul a decis să înceapă, precaut, relaxarea păstrând împărțirea teritoriului în zone roșii și verzi, în funcție de cât de mult se răspândește, la nivel local, epidemia. Școlile primare își încep activitatea acum în ambele zone, dar gimnaziile se vor redeschide, din 18 mai, doar în zonele verzi.

Potrivit sursei citate, ministrul Educației Jean-Michel Blanquer a anunțat că 80-85% dintre școlile țării se vor redeschide pentru elevi, la nivelul învățământului primar, de marți, 12 mai (luni vor începe lucrul, pentru pregătiri, doar profesorii). 1 milion de copii sunt așteptați să se întoarcă la școală în această primă fază a redeschiderii.

Argumente pro și contra redeschiderii școlilor

France 24 notează, însă, că decizia de redeschidere a fost luată în pofida opiniei Consiliului Științific ce sfătuiește guvernul în problematica pandemiei, care a recomandat ca școlile să nu se redeschidă până în septembrie. În plus, un sondaj de la sfârșitul lunii aprilie arăta că 6 din 10 respondenți se opuneau redeschiderii școlilor.

Pe de o parte, ministrul Blanquer, citat de postul menționat, a arătat că în perioada de izolare au fost exacerbate “probleme sociale extrem de semnificative”, iar elevii din medii dezavantajate au fost afectați disproporționat. Iar Euronews îl ciează pe premierul Edouard Philippe, care a spus că redeschiderea școlilor este o măsură “educațională, socială, republicană” și a afirmat că prelungirea perioadei de închidere ar fi o “bombă cu ceas”.

Aceeași sursă arată că nu mai puțin de 300 de primari din regiunea Parisului au cerut guvernului, într-o scrisoare deschisă, să amâne redeschiderea școlilor, susținând că programul stabilit în acest sens este “nesustenabil și nerealist”

Cazul școlii unde “nimeni nu era bolnav”

Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, l-a însoțit, luni, pe președintele Emmanuel Macron la una dintre foarte puținele școli care și-au continuat activitatea în ultimele săptămâni, o școală unde au continuat învățarea copiii angajaților din sistemul medical, obiectivul vizitei fiind acela de a asigura oamenii că e nevoie de noua etapă a redeschiderii.

Ulterior, Blanquer a acordat un interviu postului public de radio din SUA, NPR, în care arată: “am vizitat o școală care, în ultimele două luni, i-a primit pe copiii oamenilor care muncesc în spitale. În acea școală, de exemplu, nimeni nu era bolnav. Nici profesorii, nici elevii – nimeni nu era bolnav.”

Ministrul spune că, deși revenirea elevilor nu este obligatorie și vine cine dorește, părinții au fost întrebați ce intenție au și, pe baza răspunsurilor, sunt așteptați pentru început 15-20% dintre elevi. “Apoi vor veni și ceilalți. Este o chestiune de încredere. Cred că cei care nu vin vor vedea că lucrurile merg bine pentru cei care vin și se vor convinge la rândul lor (…) Îi vom convinge pe toți pentru că vor fi activități foarte bune, iar în al doilea rând pentru că oferim garanții de aplicare a regulilor de sănătate, în al treilea rând pentru că avem experiența” școlilor pentru elevii personalului medical, a susținut ministrul francez.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministra Ligia Deca, confruntată de jurnaliști. Reporterii i-au demonstrat că memorandumul sau declarația pentru salariile profesorilor nu sunt acte normative, așa cum a pretins ea / Deca, salvată de intervenția purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru

Ministra Ligia Deca a fost confruntată și contrazisă joi de jurnaliști în timpul unei conferințe de presă organizate la guvern pe tema măsurilor luate de executiv pentru a opri greva…
Vezi articolul

Ligia Deca în decembrie, când accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României: Este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ / 5 luni mai târziu, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani

Ligia Deca a obținut pentru Ministerul Educației bugetul de 2,1% din PIB pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României. Bugetul…
Vezi articolul