Școlile sunt obligate să transmită Asistenței Sociale numărul copiilor cu părinții plecați în stăinătate, în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare – adresă a Ministerului Educației

12.405 vizualizări
Foto: © Kantver | Dreamstime.com
Școlile sunt obligate să transmită Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS), în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare, situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate și situația celor care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate alături de părinți mai mare de un an, potrivit unui adrese a Ministerului Educației. Adresa este semnată de Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 691 din 19 august 2015 a fost aprobată procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi a serviciilor de care aceştia pot beneficia.

Potrivit procedurii din 19 august 2015, în ultimul trimestru al anului, serviciul public de asistenţă socială solicită școlilor date şi informaţii cu privire la copiii cu părinții în străinătate.

Articolul 2 – „(1) Serviciul public de asistenţă socială solicită anual, în ultimul trimestru al anului, unităţilor şcolare care funcţionează pe raza lor administrativ-teritorială, date şi informaţii cu privire la copiii aflaţi în următoarele situaţii:

  • a) copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate;
  • b) copii cu părintele unic susţinător plecat în străinătate;
  • c) copii cu un singur părinte plecat în străinătate;
  • d) copii reveniţi în ţară după o perioadă de şedere în străinătate alături de părinţi mai mare de un an.

(2) Unitatea şcolară are obligaţia de a transmite lista nominală a copiilor aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1) în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare. Lista va cuprinde numele şi prenumele copilului, numele şi prenumele părinţilor sau, după caz, ale părintelui şi adresa de domiciliu a acestuia.”

Potrivit documentului trimis de Ministerul Educației inspectoratelor școlare, pentru acuratețea colectării datelor la nivelul unității de învăţământ, se va avea în vedere colectarea/verificarea acestora prin discuții cu părintele/persoana în grija căreia a rămas copilul, în special la copiii de vârstă preșcolară şi de ciclu primar (acolo unde este posibil). 

Pe lângă transmiterea datelor către SPAS în ultimul trimestru al anului, este recomandat ca ori de câte orf este nevoie, școlile să transmită date către SPAS, atunci când află despre alţi copii care au părinții plecați la muncă în străinătate, conform informării Ministerului Educației.

Adresa Ministerului Educației poate fi consultată mai jos:

Foto: © Kantver | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


15 comments
  1. Toti sunteti in necunostinta de cauza. lLa Cluj deja s_au primit acele liste si credeti_ma chiar se lucreaza. Toti copiii subt evaluati de catre reprezentantii SPAS, iar cei pt care sunt identificate riscuri majore, sunt acordate servicii in functie de nevoile identificate.

  2. stimata doamna, cred ca nu stiti e vorbiti. Dvs doar completati acele liste, care se pare este un lucru greu pt dvs, in schimb ,,putorile ,,din primarii, cum le spuneti, chiar isi fac treaba. credeti-ma ca stiu ce spun. Este verificata fiecare familie scrisa de dvs pe lista, insa uneori nici sa completati nu stiti, deoarece dati date total gresite.

  3. pentru ce se face ancheta asta tembelă?Ce se urmărește?Acu 2ani în urmă fiind plecată sezonier din țară după o asemenea anchetă de tembeli copii mei au fost victimele ale unor profesori inclusiv a doamnei directoare…Un sistem mizerabil .

    1. Bună ziua! Nu înțeleg nici eu rostul acestor chestionare.
      Dacă s-ar plăti un salariu în țară decent cât de cât (un minim de 5000 lei Net) ,o alocație de 1500 lei pentru fiecare copil,nu ar mai fi nevoiți unii părinți să lucreze în alte țări.
      Dacă i-ar păsa statului așa mult câți copii rămân doar cu unul din părinți, ar trebui să ia măsuri asigurând un trai decent. Când vin cei plecați din țară și cheltuie banii munciți pe-afară este bine , nu ? Noroc cu cei care mai au bani munciți în alte țări, că altfel ar fi pustiu prin magazine .

  4. încet încet ce vor sa ia copii sau cărei ideeia. ca nu înțeleg. De ce nu dau salarii în rominia sa nu mai plece parinti dincolo.

  5. Serviciile de asistenta socială de mulți ani primesc de la scoli situatii cu elevii care au părintii plecati în strainatate,dar nu fac nimic pentru copii.Singura utilitate a situațiilor este sa munceasca dirigintii si secretarii scolilor,iar serviciile de asistenta socială să puna tabelele la dosar.Din nefericire ,elevii raman abandonati in continuare.Serviciile de asistenta socială si directiile pentru protectia copilului ,institutii plătite degeaba.

    1. Asa este. Se raportează și nu știm de vreo intervenție în continuare, a organismelor respective. Normal ar fi ca scoala să primească un răspuns, un semn că statul se preocupă în mod real de acei copii. Dar, se fac doar raportări așa, “de jos în sus”. Iar “cei de sus” nu se uită în jos, că-i ia amețeala, pesemne.

      1. Nu prea aveti dreptate. Toti copiii de pe listele primite sunt evaluati de catre reprezentantii SPAS, prin vizite acasa. Copiii care pt care se identifica riscuri sunt luati in evidenta, se acorda servicii si se monitorizeaza situatia acestora. Este o munca enorma, cand sunt doar cativa angajati pe serviciul care face acest lucru. In schimb pot sa va spun ca scolile nu trimit date corecte, cu toate ca au primit inclusiv tabelul care trebuie completat.

  6. Paznic pe holul scolii
    Pompier
    Protectia muncii
    Psiholog
    Asistent medical
    Statistician
    Gestionar( corn și lapte)
    Jurist

    1. și câte un prost de secretar de stat…
      ăștia nimic nu fac bun pentru școală, ci pentru sine și clanurile care i-au girat sa cumpere postul !

      sa va ferească Dumnezeu să vă simt vânători de copii vulnerabili pentru prostituție și pedofilie !!!!

      va toc….că pentru sarmalele pentru câini !
      Lixandru, te urmăresc.

  7. Sără’mâna, duamna ministră și nenea secretaru’ de stat, dar nu mai aveți și altceva să ne dați de muncă?
    Am completat situația copiilor cu părinți plecați în străinătate în luna oct, în luna nob, acum dați HG ca să nu ne vină și mai multă greață că facem treaba celor de la Asistență socială? Putorile alea din primării ce păzesc? Până nu ajunge sesizare scrisă pe birouașul lor, nu se mișcă în teren să verifice nicio familie, dar când le trebuie info despre copii știu să ceară de la prof diriginți!
    Mișcați-vă fundurile la treabă stimabililor, mergeți în teren, verificați baza materială și financiară în care crește copilul, coroborați cu starea emoțională și aapoi să veniți și la școală să cereți detalii despre învățătură și comportament.
    Au ajuns profesorii să fie singurii educatori din țară asta.!Ne-au întrecut și africanii de mult, când au înțeles “că e nevoie de un sat întreg ca să crești un copil” (proverb african). Numai românul sucește din nas și întoarce capul în partea cealaltă când aude că trebuie să-și educe copilul încă de acasă, apoi în comunitate și după aceea să ridice pretenții la școală. Nu, la noi mereu e totul cu capul în jos! La noi profesorii sunt “buni” la toate: educație financiară, educație sexuală, educație anti-bullying, educație anti-drog, rezolvat treburi în locul asistenței sociale Dar, mai gata, ministreilor cu atâtea delegări! Dacă vă place să comandați, delegați ce trebuie la fiecare minister în parte, că nu sunt profesorii catârii voștri!

  8. Ar fi o idee să plece și pe teren cei de la DGASPC-uri,, din când în când, acolo unde sunt familii vulnerabile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nota la purtare să fie legată de admiterea la liceu și la facultate, susține liderul sindical Marius Nistor: Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine

Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare,…
Vezi articolul

Ministra Ligia Deca anunță că face angajări la minister: Căutăm colegi harnici, entuziaști și dedicați / Pentru postul de director de implementare „România educată”, bibliografia cere și programul de guvernare. Salariul – echivalentul a 1.670 euro pe lună

Ministerul Educației scoate la concurs un post de director la Direcția Strategii pentru Implementarea Proiectului România Educată și 7 posturi de consilier achiziții publice, la Direcția Achiziții. Programul de Guvernare…
Vezi articolul