Ședință cu miză mare pe proiectele legilor Educației, vineri de la 10. Specialiștii partidelor propun modificările PNL, PSD, UDMR pentru drafturile avansate de ministrul Ligia Deca – surse

1.761 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Experții desemnați de către PNL, PSD și UDMR se vor întâlni vineri, 27 ianuarie, la ora 10, pentru a discuta propunerile de modificare ce vizează cele două proiecte de legi ale educației, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acelorași surse, partidele au trimis miercuri drafturile cu amendamentele, iar propunerile vor fi susținute în ședința de mâine. Concret, cele două proiecte de legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior, vor fi modificate și completate de către echipa desemnată de PNL, cea de la PSD, alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

Aceasta este a două întâlnire a specialiștilor, după ce aceștia s-au mai întâlnit săptămâna trecută, pe 16 ianuarie.

Echipa PNL este concentrată pe modificări la proiectul legii pentru învățământul superior, având în componență doi rectori – Sorin Cîmpeanu, care este și fostul ministru al Educației, autorul propunerilor din vară pentru proiectele care conțineau măsuri controversate mai ales pe probleme de etică și integritate, rector al USAMV București, precum și Marilen Pirtea, rectorul UVT, consilierul onorific al premierului Nicolae Ciucă. Pirtea a susținut public mai multe prevederi din proiectele Cîmpeanu, îndeosebi cele controversate, fiind chiar moderator la dezbaterea PNL Brașov pe proiectele aflate în dezbatere, în august 2022.

Specialistul PNL pentru învățământul preuniversitar este fostul ministru al Educației și Cercetării Monica Anisie, cea care a desființat în 2020 Institutul de Științe ale Educației, instituție pe care noul proiect de lege o reînființează. Anisie, fost consilier la Administrația Prezidențială în primul mandat al lui Iohannis, și-a declarat de mai multe ori susținerea pentru Ligia Deca și a susținut-o activ pe aceasta inclusiv la audierile din Parlament pe tema bugetului ministerului pentru anul 2023.

Echipa PSD este compusă din 5 membri, din care trei sunt concentrați pe învățământul preuniversitar. Este vorba despre actualul secretar de stat din ministerul Educației, Florian Lixandru, actualul inspector școlar general din Timiș, Aura Danielescu, și președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

În mai multe ieșiri publice, aceștia au susținut măsuri pentru echitate și copiii din medii defavorizate, importanța gratuității transportului școlar pentru toți copiii și elevii. Intotero a fost implicată recent și în discuții aplicate pe reforma dezvoltării învățământului dual, în mai multe dezbateri găzduite la Parlament. Vasile Dîncu, al patrulea membru al echipei PSD, are și el preocupări în zona mediului preuniversitar – lansând mai multe critici în mandatul de ministru al Apărării la adresa măsurilor luate de Sorin Câmpeanu în domeniu.

Mihnea Costoiu a fost un susținător activ al tuturor măsurilor propuse de Cîmpeanu, Costoiu fiind bun prieten al acestuia, după cum ambii au declarat public. Costoiu este și secretarul general al Consiliului Național al Rectorilor – un ONG condus de politicieni, al cărui președinte în ultimii 10 ani este Sorin Cîmpeanu. Costoiu a fost desemnat și reprezentant în Consiliul AUF pentru Europa centrală și de est – Agenția Universitară a Francofoniei, organizație internațională condusă tot de Cîmpeanu, aflat la al doilea mandat în fruntea acesteia.

UDMR este reprezentată de Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, și de Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților. Cătălin Manea este deputat ales la nivel național din partea minorității rome și membru al Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaților.

Pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare, decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:

  • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
  • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
  • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

Reamintim că în luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, cei trei experți ai PNL care vor „corecta” legile Deca – surse
Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu, cei cinci experți ai PSD care vor „corecta” legile Deca – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile „pentru un delict de opinie” / Secretarul de stat scrisese pe Facebook că PSD va propune în Coaliție ca legile să nu fie grăbite, ci finalizate până în martie 2024

Florian Lixandru o acuză pe ministra Educației, Ligia Deca, că i-a retras atribuțiile pentru un delict de opinie, potrivit unui postări pe Facebook a secretarului de stat. Lixandru este secretar…
Vezi articolul

Material susținut de Platforma de management organizațional VIVA

Toată lumea vede activitatea profesorilor de 18 ore de predare. Profesorul este și un funcționar, spune un director de școală / Utilitatea platformei care eliberează cadrele didactice de și mai multă muncă administrativă, explicată de doi directori

„Toată lumea vede activitatea profesorilor ca fiind aceea de câteva ore la clasă, cea de 18h de predare, să spunem așa, dar munca lor în școală nu se oprește. Platforma…
Vezi articolul

Rectorul SNSPA, după scandalul generat de Șoșoacă și Simion: Solicit comisie de anchetă pentru a analiza dacă formaţiunile politice care promovează aceste acţiuni de tip fascist mai pot fi considerate «partide politice democratice»

„Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României reprezintă o nouă încercare a politicienilor de factură legionară de a captura instituțiile Statului Român”, susține rectorul Școlii Naționale de Studii Politice…
Vezi articolul