Ședințele cu părinții ar putea fi înregistrate, la solicitarea profesorilor – amendament PSD

1.279 de vizualizări
Foto: © Serhii Suravikin | Dreamstime.com
La solicitarea profesorilor, ședințele cu părinții ar putea să fie înregistrate, potrivit unui amendament depus de Partidul Social Democrat (PSD). Propunerea apare în documentul cu amendamentele depuse de partide pentru proiectul Legii Învățământului Preuniversitar, consultat de Edupedu.ro.

În situația în care se consideră că pot exista manifestări de bullying la adresa lor, cadrele didactice pot solicita înregistrarea ședințelor la care sunt prezenți părinții.

Art. 218 – „(4) Înregistrarea activității didactice poate fi făcută numai în conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educației, cu excepția situațiilor în care înregistrarea activității didactice este dispusă în temeiul unor dispoziții ale Codului de Procedură Penală sau al unor norme emise de ministerele cu rețea de învățământ proprie. Nu se consideră înregistrare a activității didactice, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare. Cadrele didactice pot solicita înregistrarea şedinţelor la întâlnirile cu părinţii, acolo unde se consideră că pot exista manifestări de  bullying la adresa lor”, conform propunerii PSD.

Ce prevede art. 218 (4) din proiectul Legii învățământului preuniversitar aflat în dezbateri în Camera Deputaților: „Înregistrarea activității didactice poate fi făcută numai în conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educației, cu excepția situațiilor în care înregistrarea activității didactice este dispusă în temeiul unor dispoziții legale sau al unor norme emise de ministerele cu rețea de învățământ proprie. Nu se consideră înregistrare a activității didactice stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitățile de învățământ unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, în condițiile legislației în vigoare.”

Foto: © Serhii Suravikin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


21 comments
  1. Mi se pare absolut corect sa transparentizam totul,așa e și în celelalte instituții,n am nimic de ascuns pentru ca imi fac treaba.In ce ma privește, elevii ar putea fi deranjați pentru ca tin la o anumită rigoare. De pildă,în pandemie țineam usa deschisa, ii simțeam că nu le convine,mai trecea doamna director pe coridor, nu se simțeau în largul lor,mai pe românește, nu puteau sa miște.

  2. Daca profesorii solicita inregistrarea sedintelor cu parintii, ar trebui sa fie de acord si cu inregistrarea orelor de curs si astfel ar putea sa vada si felul in care predau unii profesori si modul in care sunt umiliti unii copii de catre profesori sau unii profesori de catre copii.

    1. Of, victimelor permanente. Vesnic umilitii copiii. Vai, se sparg saracii cristale de Bohemia. Asuma-ti, tu, mamo, tu, tata ca ai crescut niste vreascuri ce nu pot fi civilizate. Nu da vina pe profesor pentru propriile tale esecuri! Fii corect cu tine insuti! Nu faci nici un bine sa inculci aceste idei copilului. Dimpotriva, aduci un deserviciu in educatia lui si formarea lui sanatoasa ca om.

      1. Nu înțeleg de unde atâta împotrivire la profesori sa nu fie filmați la clasa. Făcându-și munca. Mai ales ca ÎN TOATE CELELALTE JOBURI EȘTI FILMAT! Fără sa te întrebe nimeni nu-mic : vânzătoare de indiferent ce, ai 7 camere ațintite pe tine, în fabrici, în toate fără excepție, fie ca ești inginer sau simplu muncitor, nu pășești, fără sa ai camere din metri în metru. Și exemplele sunt infinite, pentru ca la orice fel de job, ești filmat. NU ÎNȚELEG DE CE E ASA PROBLEMA LA PROFESORI?!? DIN MOMENT CE TOȚI PRACTICANTII CELORLALTE MESERII SUNT FILMAȚI PERMANENT LA JOB, PROFESORII DE CE SA NU FIE?!? Mai ales ca ei lucrează cu ce avem noi mai de prer: COPIII NOȘTRI!

    2. Asa ar fi corect. La fiul meu, faimosul liceu I.L.Caragiale, parintii au fost de acord cu deschiderea camerelor video inclusiv in timpul orelor si nu numai pe culoare, pentru ca profesorii se plangeau de indisciplina in timpul orelor de curs, dar … profesorii nu au fost de acord, nu au vrut sa semneze … si prin urmare sunt inchise …

  3. Sa se introduca camere video in toate salile de clasa si pe holuri (inclusiv cu sunet in pauze) Asa cel putin se pot vedea clar distrugatorii. Si toate relele (violenta, agresivitate, bullying, furt, distrugere, etc…)

    1. Nu stiu daca e de ajuns, ar mai trebui si gratii la geamuri. Neaparat uniforme, cu semne distinctive la alegerea scolii, numere matricole sau macar o insigna mica, draguta, ceva vesel, sa atraga copiii, poate o steluta galbena… Niste paznici mai solizi, cu spray, aparat cu electrosocuri si niste ciobanesti germani, copiii iubesc animalele… Ma gandesc ca si ceva mai multa religie ar ajuta, macar vreo 4 ore pe saptamana pentru inceput. Orice, in afara de facut curatenie printre profesori incompetenti, programe din secolul trecut, directori numiti politic preocupati doar de noi scheme de capusare si readus aminte turmei cu cine sa voteze, vorba aia, sa fie bine ca sa nu fie rau… Desigur, toate nu se pot face fara macar o dublare a salariilor, pentru ca toti sunt, desigur, dascali, cu vocatie, nu cum zic rauvoitorii ca majoritatea ar fi niste inadaptati social, care au facut de gura parintilor o facultate nebagata in seama de piata muncii, i-au trantit si un modul pedagogic si hai la o slujba la stat cu multe zile libere… Strict legat de articol, pesedeii au vise din astea umede, cu filmat, inregistrat cat mai multa lume, prin lege. Neglijand chestii din astea, banale, cum ar fi sa-mi ceara acordul ca sa fiu filmat. GDPR e bun numai la secretizat cv-uri, lucrari de diploma\doctorat, declaratii de avere, cheltuieli din bani publici…

      1. Dorele, dar despre materialul clientului, recte ”iubitorii de animale”, nimic? Totul e roz bombon in dungi? Toti sunt bine educati, toti au prezenta, toti stiu sa spuna macar ”buna ziua” si ”multumesc”’, toti invata pe rupte pentru ca vor sa-si faca un viitor lipsit de fior manelistic? Daca tot e sa vituperezi cu spor, macar fa-o in toate directiile!
        PS. N-o sa te ia lumea in serios daca semnezi ”dorel” cu minuscula. Risti sa fii intrebat ce teava ai mai spart.

        1. Te faci ca nu pricepi…Uite, simplu, pe intelesul tau: cineva spune bancul cu sotul care vine acasa si isi ia la bataie nevasta si copiii, poate au facut ceva, poate nu au facut, el nu are de unde sa stie. Lumea rade chiar daca e o gluma mai grosiera. B nu rade. B intreaba mirat care e poanta…

        2. Va rog sa ma scuzati domnule, realizez acum teribila eroare in care ma aflam. Eram convins ca B vine de la divizia a doua. Dar cu cimilitura chiar m-ati surprins, e clar ca vine de la Bac. Luat probabil inainte sa se supere Funeriu, dar ma rog, se pune si ala la CV. Probabil va califica pentru un post de gestionar la dumneavoastra in sat…

          1. 🤣
            Tare, dorele! Am ras icișea cu consatenii la bodega din sat, aseara, ca facuram un breinstorming si un timbilding. Iti mai scriu daca nu pica internetu’, ca e cablu’ un pic uzat. Acu’ te las, ca tre’ sa ma pregatesc de Șampions Lig.
            Daca nu te doboara vreun bărnaut de la atata focusat pe tascurile pe care ti le da menegeru’ la uorc, poate ne si vizitezi candva. Te cinstim cu o cinzeacă si iti aratam frumusețile campestre.

        3. Este hilara situatia in care, chiar o parte dintre aceste candva”animalute” , asa cum le numiti dvs, sunt astazi profesori! Parerea dvs este ca profesorii nu au fost si ei canva “animalute”?
          Asa cum spuneam si mai devreme, va rog sa vedeti exemplul de la I.L. Caragiale, unde candva”animalute” nu sunt de acord cu deschiderea camerelor.

        4. Va apreciez din ce in ce mai mult!Vasta cultura si limbajul elevat nu par sa va impiedice sa va adresati vulgului cu acelasi grad de elocventa, chiar daca trebuie sa va coborati la nivelul sau de intelegere. Inclusiv partea de Sampions Lig a fost maiastra, pentru acum stau sa ma intreb daca trebuie sa o iau la propriu sau doar incercati subtil sa va demonstrati atasamentul la valorile cainilor rosii. Trebuie sa fie a doua, site-ul zice ca ati scris comentariul la 6 dimineata. Din nou de apreciat, e nevoie de ceva vointa sa te scoli cu noaptea in cap ca sa raspunzi cuiva inferior de pe Internet. Dar incepeti va rog cu lucrurile importante, stiu ca se practica in zona rurala dar totusi, nu e frumos sa puneti nevasta sa dea de mancare la animale pana faceti ordine in online. Desi acum realizez ca o nevasta e foarte improbabila, asa ca e posibil sa fie vorba de stimata dumneavoastra mama, sar’mana doamna!

          1. dorele, concentreaza-te si aduna-ti fortele ca sa te masori cu adversarul direct, nu cu cei care-l inconjoara. Asa cum fac eu cu tine.
            Ca sa-ti raspund, sa stii ca la noi, la tara, ziua incepe foarte de dimineata. Asta e, daca n-avem destula scoala cat sa mergem si noi la oras sa ne facem corporatisti si sa avem program de boier Bibescu!
            In schimb, da, te-ai prins, unii dintre noi, peizanii, stim sa scriem si sa vorbim, dorele! Nu e intotdeauna aplicabil si pentru tine, din pacate. Uite, si sa nu crezi ca cineva de la Cuca Macaii vrea sa-ti dea vreo lectie, dar, pentru ca imi merge Internetul la ora asta (nu stiu ce-i cu el, de la 6 dimineata merge brici), iti spun asa, ca unui cunoscut, ca ”dar” si ”totusi” nu se folosesc niciodata impreuna. Ghici de ce!
            In rest, simt, dorele, ca asta e inceputul unei frumoase prietenii! (senzational filmul, l-am vazut de trei ori la noi, la caminul cultural).
            Tschüss!
            DDB

        5. Touche, monsieur le pussycat!Nu ma deranjeaza lectiile, mai ales cand sunt evident meritate. Desigur, ati observat ca acel dar, care mi-a scapat, trebuia sters, pentru ca mai era unul la inceputul propozitiei. Dar, vorba aia, daca v-am ridicat la fileu era si pacat sa nu trageti… Se mai intampla, ne mai asumam si cate un pleonasm but frankly, my dear, I don’t give a damn. Casablanca e un film bun, nu trebuie sa va faceti griji daca nu l-ati inteles din prima, si blondelor trebuie sa le repeti de trei ori bancul pana sa prinda poanta… Posibil sa ma insel si Kusturica sa va fie mai aproape de suflet. A facut si el un film, ceva cu pisici, gaste, porci muscatori din Trabant, pare mai plauzibil ca acela sa fi rulat la camin. Ar explica si entuziasmul… Dar pot sa admit ca, din cand in cand, cate un mic duel face bine la intelect.
          Hasta la vista, baby!
          Eterna Terra Nova

          1. Ha, ha, dorele, buna incercarea, dar nu tine. N-am zis nicaieri ca nu l-am inteles, ci ca mi-a placut, capodopera fiind. La fel ca si celalalt, pe care ar trebui sa-l apreciezi mai mult, fie si prin prisma apropierii geografice de tinutul tau natal. Poate o pauza de zaibar nu ti-ar strica. Si n-ar trebui sa -ti fie indiferente greselile pe care le faci. Asta daca vrei sa te diferentiezi, fie si asa, de restul lumii. Agramati sunt peste tot! S aici, si la Filiasi, si la tine in oras. Aproape rima.

        6. E ok, nu trebuie sa spuneti, nici blondele nu recunosc. E adorabil si cat de usor plecati pe fenta. Ce, daca ati pus acolo DDB, eu am presuspus ca sunteti gard in gard cu Dinamo (Saftica)? Sau, daca puneam ceva referitor la FCSB, erati convins ca sunt ceva pastor aroman cu palat la capitala? Cel putin stiti ce e ala zaibar, tot e ceva. Cu greselile si lectiile credeam ca am lamurit-o, voiam doar sa va arat ca si la oras se uita lumea la filme. Da, chiar si la Craiova, astaaa…Iasi am vrut sa zic, ptiuuu…aa…fruncea… morosanului. Dar e posibil sa va fi supraapreciat. Cat despre aproape rima, ce sa zic, atat s-a putut! Un profesor ne zicea la facultate ca un program care aproape merge este ca un avion care aproape zboara. Important e sa nu lasati rauvoitorii sa va descurajeze.

          1. Aham…Pai atunci sa mai plec dupa o fenta (vorba unei reclame usurele, “daca tot pierdem, macar sa castigam!”). Sa concluzionam. Ca sa fim impacati, sa zicem ca actiunea se petrece intr-un “orasel de munte” (nenea Iancu dixit). Unii rauvoitori (programatori, mid 30, destul de cititi dar cam neatenti cu tastatura, cu vorbele la ei insa convinsi ca orice bugetar suge sangele poporului privat) ma considera un inadaptat social, care a facut o facultate inutila pe piata muncii (spre deosebire de ei, care au nimerit-o fix pe cea castigatoare, de unde si sentimentul de superioritate inegalabila) si care, in lipsa de altceva, si-a tras o slujba la stat, cu multe zile libere.
            Bun, dincolo de faptul ca gresesti generalizand, ar fi interesant de stiut daca ai si argumente bazate pe ceva concret. Altfel, si eu as putea sa afirm ca toti baieteii astia care manuiti mouse-ul intre 10 si 18, cu o pauza de Solitaire si una de mancat la mall (aveti mall la Craiova? 😁), al caror film de capatai e “Teambuilding”, sunteti niste necrescuti, neadaptati, care locuiesc cu parintii pana pe la 40 de ani si refuleaza prin mijlocul unei galerii de fotbal.
            Ei, cum e, am plecat total dupa fenta? Mi-ai rupt coloana din dribling sau mai am sanse sa bag vreo alunecare?
            PS 1. Profesorul care te-a invatat chestia cu avionul, tot inadaptat social era?
            PS 2. Un sfat. Nu mai glumi cu stelutele galbene. E un subiect sensibil si la Craiova, si la Iasi si la Lugoj (de Pipera nu bag mana in foc)
            PS 3. Pentru ca suntem intre cinefili, aici s-ar mai potrivi o replica, dorele: “Bufnitele nu-s ce par a fi!” Mi-e teama insa ca esti prea crud ca sa stii de unde e. Daca ma insel, mea culpa.
            Forza Viola!

        7. Uf, domnule B, acum am observat ca am uitat tab-ul deschis si dumnevoastra inca nu va lasati!V-ati dat ceva interes ca sa concluzionati, o sa o fac si eu, scurt, ca nu vreau sa-mi pierd din timpul pentru Solitaire. V-ati suparat ca v-am numit inadaptat social. Poate am exagerat si va prezint scuze pentru asta, dar cum ati denumi dumnevoastra pe cineva care, vazand o opinie pe un site oarecare, buna, rea, conteaza mai putin acum, se repede nu sa o combata, ci sa-l umileasca pe nefericit. Dupa care va suparati ca sunteti trimis la sapa. Dupa care inghititi pe nemestecate fiecare momeala aruncata si va inflamati, facand parada de cultura, pe care, evident, aveti monopol, restul lumii fiind agramata si inculta. Pentru linistea dumneavoastra sufleteasca: nu sunt microbist ca sa refulez prin galerii, joc doar de placere de doua-trei ori pe saptamana cu prietenii. Ultima oara am fost pe stadion la un meci amical al Romaniei cu Italia, intr-un mic oras de provincie 🙂 Aveam 14 ani, asta asa ca sa ma puteti plasa in timp si spatiu. Nu sunt oltean, desi nu am nimic impotriva lor, a fost doar o alta momeala. Nu sunt nici IT-ist si nici impotriva lor nu am nimic :). Dar mi s-a parut ca o nada pe teme religioase, de pilda, ar fi fost prea evidenta, asa ca asta a fost urmatoarea alegere din tolba. Se pare ca a functionat de minune. Mai aveam si altele, insa mi-am pierdut interesul. Nu locuiesc cu parintii, sunt la casa mea, cu nevasta si copii. Am vazut si Teambuilding, marea majoritate a retinut doar “kind reminder”, un englezism mai potrivit pentru filmul asta si, in general, pentru comediile romanesti, ar fi fost “cringe”. Iar Twin peaks e overrated (continui sa folosesc romgleza ca sa ma potrivesc cumva tiparului in care m-ati inghesuit – apropo, asa, prieteneste, ramaneti la meseria dumnevoastra, ca profiler nu prea aveti viitor). Steluta galbena n-a fost nicidecum o gluma antisemita. Pur si simplu descrie bine situatia creata de valul asta de propuneri aberante: uniforme, numere matricole (ah, ce satisfacuti erau pe vremuri toti mosnegii acriti de viata care “iti luau numarul” ca sa te reclame la scoala pentru batutul mingii in fata blocului), controale in ghiozdan la intrarea in scoala, teste anti-drog, camere de detentie… Toate pentru a acoperi incompententa de a rezolva situatii punctuale prin bagarea la comun a tuturor copiilor. Se stie doar ca toti sunt niste loaze, nu? Si parintii niste ticalosi, tot asa, toti, fara exceptie.
          Observ ca aveti si ceva aversiune la mediul privat. De bine, de rau, acolo exista niste evaluari, in functie de care oamenii iau salarii. Dumneavoastra ati putea sa explicati, onest, motivul de existenta al unui liceu (cu profesorii aferenti), din care nimeni nu a luat Bac-ul?
          Ar mai fi multe de zis, dar am monopolizat zona de comentarii a unui site care are un scop bine definit (si face o treaba foarte buna).Ne-am jucat frumos, radem, glumim, dar, vorba aia, nu parasim incinta…Dumneavoastra va doresc toate cele bune, fara pic de ranchiuna :)!
          dorel, pescar amator

      2. O sa va treziti fara professori, deloc! Examene, definitivat, titularizare, grade didactice. Si 20 000 de profesori lipsa din sistem! Ca atare, o duc bine profesorii! Umiliti de parinti si elevi! Mucoși care ii injura, le fac scene obscene, ii agresează si vine tatăl si urla tot la profesor! Fa tu scoala, cu competentii necalificati, care o sa mai ramana in sistem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Voi susține cu toate argumentele posibile nevoia de extindere a perioadei de cursuri începând cu septembrie 2022 / Admiterea la liceu, conform proiectului “România Educată”, e posibil să o aplicăm din 2023

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a reafirmat miercuri seară, într-un interviu acordat B1 TV, dorința de a extinde perioada de cursuri într-un an școlar începând cu 2022-2023. El a spus că,…
Vezi articolul