Simona Sava, profesor universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei a dat un exemplu privind curriculumul din Germania de la liceu, la dezbaterea organizată marți la Universitatea de Vest Timișoara privind proiectele de planuri cadru. „Învață ce înseamnă să fie profesori și după aceea vor fi și părinții parteneri avizați ai sistemul educațional”, a spus Simona Sava.
Profesorul universitar Simona Sava de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, i-a întrebat pe reprezentanții Ministerului Educației în contextul în care „nu avem suficienți profesori“, dacă „se regăsește ceva în curriculum pentru liceu care să îi ajute pe elevi să opteze pentru cariera didactică?“
Ea a dat și un exemplu din Germania, unde liceele au 3 ani de studiu pedagogic în care „învață ce înseamnă să fie profesori și după aceea vor fi și părinții parteneri avizați ai sistemul educațional“.
- De precizat, răspunsul reprezentanților Ministerului Educației va fi dat după sesiunea de întrebări.
Declarația integrală a profesoarei universitare:
„Una dintre nevoile noastre, suntem toți oameni din sistem, este legată de faptul că nu avem suficienți profesori. Se regăsește ceva în curriculum pentru liceu care să îi ajute pe elevi să opteze pentru cariera didactică? Nu. Nu avem pedagogie. Uitați-vă la curriculumul din Germania și vedeți că sunt 3 ani în clasele de liceu la toate liceele care duc de la gimnaziu spre învățământul superior. Toate au acești 3 ani de studiu pedagogic în care învață și cum să fie life long learners, pentru că și aici avem o mare problemă. Învață ce înseamnă să fie profesori și după aceea vor fi și părinții parteneri avizați ai sistemul educațional“.
Informații de context
Prima promoție cu clasa a IX-a pe noile planuri-cadru va intra în anul școlar 2026-2027, dacă aceste lucruri merg conform planificării, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației Bogdan Cristescu. Asta ar însemna că prima generație ar da noul BAC în anul școlar 2029-2030.
Propunerile și observațiile pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro, până în data de 6 martie 2025 (inclusiv).
Prima dezbatere națională despre planurile-cadru de liceu 2025 a avut loc în format fizic, la Politehnica București, marți, 11 februarie, de la ora 16:00.
A doua dezbatere despre planurile-cadru de liceu a avut loc vineri, la ora 16:00 în format fizic, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
A treia dezbatere publică despre planurile-cadru de liceu 2025 a avut loc în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Al. I. Cuza”, pe 25 februarie.
2 comments
Ce gluma buna…cine sa mai vina in acest sistem, unde in fiecare zi primeste doar bataie de joc? Vor pleca si cei existenti.
la noi învata zilnic cum sa NU fi profesor …la cat se da in dascăli și ce prostii se debitează,normal că nu vor….și da, exista licee pedagogice unde merg copiii care își doresc sa fie dascăli …