Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a declarat, la Euronews România, că simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a este, „în primul rând, pentru profesori”. „Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul, pentru că, atunci când identific ce a greșit, pot repara eu, ca profesor”, a spus acesta.
Secretarul de stat a explicat că, la început, simularea a fost tehnică, astfel încât elevii să se obișnuiască cu felul de redactare, cu faptul că sunt evaluați de alți profesori.
Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a
Moderatoare: Un copil care a dat acum simularea evaluării de clasa a VIII-a își poate compara nota pe care o primește la simulare cu nota pe care o va lua în vară?
Bogdan Cristescu: „Da și nu. Și o să vă spun de ce. Pentru că, iarăși, vorbim de mai dificil, mai puțin dificil. Cele două probe sunt două probe cu scop diferit. De ce? La nivel de clasa a VIII-a, tu certifici ceva, rolul tău este ca tu să arăți că acel copil poate merge mai departe spre liceu, pe baza aceea ce a învățat și poate să facă cu ceea ce a învățat. Rolul simulării este altul. La început, simularea a fost tehnică: să se învețe copiii cu ceea ce este acolo, să se învețe cu felul de redactare, să se învețe cu modul de foaie, să se învețe cu felul în care sunt evaluați de alți profesori, pentru că, la noi, copilul este obișnuit să fie (evaluat – n.red) de același profesor. Apoi, să reacționăm la golurile pe care le identificăm, pentru a-i pregăti cât mai bine pentru clasa a VIII-a.
Deci, să știți că simularea aceasta este, în primul rând, pentru profesori. Dincolo de ce a făcut elevul bine, mie mi se pare cel puțin la fel de important ce a greșit copilul, pentru că, atunci când identific ce a greșit, pot repara eu, ca profesor.”
Informații de context
Profesorii au terminat mai devreme de corectat lucrările la simularea Evaluării Naționale, cu „o desfășurare de forțe impresionantă”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul conferinței de presă de joi. Amintim că simularea pentru Evaluarea Națională 2025 s-a desfășurat în perioada 17-19 martie.
Conform calendarului oficial, rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.
Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.
Lucrările redactate de elevi sunt evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul a pus la dispoziție acest ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori.
Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.