Elevii de clasa a VIII-a susțin marți, 18 martie, proba scrisă la Matematică din cadrul simulării pentru Evaluarea Națională 2025, potrivit calendarului oficial. Sunt așteptați să participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a, conform unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
- Luni, 17 martie, a avut loc proba scrisă la Limba și literatura română, la care au lipsit circa 12.000 de elevi.
- Subiectele sunt elaborate conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) care pot fi consultate aici. Baremele de corectare vor fi publicate zilnic la ora 15:00 și le veți putea regăsi pe Edupedu.ro.
Elevii au intrat în săli la ora 08:30 și proba a început la ora 09:00, potrivit procedurii. Pentru redactarea lucrărilor, ei folosesc pix sau stilou cu pastă sau cerneală albastră și, la proba de matematică, pot folosi și creion pentru desenele de la geometrie. O greșeală se corectează cu o linie orizontală simplă, fără alte însemne, după cum indică profesorii asistenți înainte de începerea simulării.
Miercuri se este programată proba la Limba maternă.
Corectarea greșelilor la Matematică, conform procedurii oficiale
La proba de Matematică, corectarea greșelilor se face prin metode specifice:
- „Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect” (art. 10 (10)).
- Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori și consideră o altă variantă ca fiind corectă, trebuie să o scrie clar într-un spațiu special: „Aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns” (art. 10 (10)).
Este permisă realizarea de marcaje și completări pe figurile geometrice, dar doar cu creion sau stilou/pix albastru. De asemenea, elevii pot desena figuri geometrice noi în spațiile destinate rezolvării problemelor (art. 10 (11)).
Corectarea greșelilor generale în lucrare: dacă un elev face o greșeală în timpul redactării lucrării la orice probă, acesta trebuie să respecte regula de bază: „Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect” (art. 10 (15)).
Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 31 martie. Acestea vor fi analizate în cadrul fiecărei școli prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliile profesorale, urmărindu-se adoptarea unor măsuri de sprijin pentru îmbunătățirea performanțelor.
Notele nu vor fi trecute în catalog, cu excepția cazurilor în care elevii sau părinții solicită acest lucru în scris.
Lucrările redactate de elevi vor fi evaluate digitalizat, proces introdus în 2024 pentru toate examenele naționale organizate de MEC. Pentru a oferi clarificări suplimentare, ministerul pune la dispoziție acest ghid informativ pentru profesorii asistenți și evaluatori