Situație ieșită din comun la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad: Ramona Lile ar urma să nu fie confirmată rector, deși a câștigat alegerile, potrivit unui proiect de ordin aflat în analiză finală la Ministerul Educației – surse

4.900 de vizualizări
Ramona Lile, intr-un mesaj de promovare a Universitatii Aurel Vlaicu / Foto: Captura – Facebook.com
Rectorul Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, realeasă luna aceasta pentru un al patrulea mandat, deși, după cum a scris Revista 22, avea interdicție să candideze în urma unei decizii de plagiat, se confruntă cu o situație ieșită din comun: ea ar urma să nu fie confirmată în funcție, un ordin în acest sens aflându-se, din informațiile Edupedu.ro, pe masa ministrului Educației.

Ramona Lile a câștigat alegerile  din 11 decembrie pentru funcția de rector, iar Revista 22  a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, Edupedu.ro scria că rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Acum 10 zile, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, spunea pentru Edupedu.ro că Direcția Generală Învățământ Superior din cadrul ME „nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația din punct de vedere juridic”. El arăta atunci că dosarul Lile a ajuns la Minister alături de o contestație a contracandidatului în alegerile de la UAV, contestație aflată atunci la Juridic, în cadrul Ministerului.

Între timp, potrivit surselor Edupedu.ro, un proiect de ordin a ajuns la cabinetul Ministrului. Acesta, arată sursele, ar determina neconfirmarea Ramonei Lile în funcția de rector, după alegeri.

Întrebată joi de Edupedu.ro dacă a luat o decizie în cazul Lile, ministrul Ligia Deca a răspuns: „Este în analiză”. Întrebată ce anume are în analiză și dacă analizează o propunere de a nu o confirma pe Ramona Lile ca rector, Ligia Deca nu a mai răspuns.

Rectorul UAV a câștigat alegerile din 2020 în luna februarie, însemnând că Ramona Lile mai are un răgaz până la încheierea mandatului. Potrivit noii metodologii alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuie confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării:

  • „Art. 17. — (1) Rectorul desemnat conform art. 15 alin. (2) este confirmat prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data desemnării. După emiterea ordinului de confirmare, rectorul poate semna acte oficiale, înscrisuri, acte financiare/contabile și acte de studii.”

Context:

În 2021, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a constatat că Ramona Lile e „vinovată de săvârșirea plagiatului”, mai precis „plagiat masiv de blocuri de texte” în mai multe articole științifice pe care le semnează în calitate de coautor. Acum un an, ea a pierdut procesul prin care cerea anularea deciziei de plagiat, cu posibilitate de recurs. 

Ramona Lile este rector din 2012, ocupând deci, până acum, această funcție timp de trei mandate. Deși vechea Lege a educației permitea doar două mandate, ea s-a numărat printre beneficiarii unei portițe care permitea rectorilor să candideze pentru al treilea mandat în cazul unor suspendări temporare. Noua Lege a învățământului superior permite două mandate, fără excepție, dar nu ține cont de mandatele exercitate pe vechea lege.

Citește și:
UPDATE Ramona Lile a obținut al patrulea mandat de rector la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, deși nu avea voie să candideze, după o decizie de plagiat – Revista 22 / Oficial: Ministerul nu inițiază ordinul de confirmare până nu se clarifică situația juridică

8 comments
  1. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie. E cazul prof. Liviu Andrei Vasile de la Universitatea A. Vlaicu din Arad, acuzat tot de plagiat, hotărârea a fost luată şi el e bine merci decan la Facultatea de educaţie fizică şi sport din universitate
    Hotărârea CNECSDTI şi Raportul Final nr. 219 din data de 2 martie 2012
    Conform prevederilor din Legea Educaţiei Naţionale, Consiliului Naţional de Etică propune următoarele sancţiuni împotriva prof. dr. Liviu Andrei Vasile:
    – retragerea titlului de profesor universitar (legea 206/2004 și Ordonanţa 28/2001, art. 14 (1), lit. e)
    – desfacerea disciplinară a contractului de muncă încheiat cu Universitatea Aurel Vlaicu din Arad (L206/2004 şi Ordonanţa 28/2001, art. 14 (1) lit.g)
    – suspendarea pe o perioada de trei ani a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs (L206/2004 și Ordonanţa 28/2001, art. 14 (1) lit.i).

  2. numai cine nu vrea nu vede ca acesta este un aranjament sustinut politic, in dispretul legilor statului si ale eticii sociale.

  3. Sistemul de vot din universitățile romanesti e unul defectuos. La nivelul consiliilor și al senatului universitar se voteaza după un sistem bizar în care fiecare votant alege un numar variabil de candidați dupa cum dorește. Practica permite situatii de joc dublu si numeroase forme de duplicitate și înțelegeri de tip “păcălici”. Rezultatul este ca nu se poate constitui o opoziție în universitate. Avem astfel rectori cu 4 mandate și diversi decani care sunt greu de dat jos deoarece aceste consilii sunt mereu ușor de manipulat și nu au nicio putere reală. Senatul universitar, deși legal ar trebui să fie forul care conduce universitatea , e un banal apendice unde membrii doar ridică mâna și aprobă tot ce vrea conducerea executivă.

    Este nevoie de o reformă a mecanismului de vot din universități. Ar trebui votate liste scrise de candidați, la fel ca în politica națională. Astfel diverșii șmecheri n-ar mai putea să joace la două capete și senatul ar avea mai multă putere. Și n-am mai avea rectori cu 4 mandate.

  4. Aceasta doamna,cum a putut lua decizia de a candida.Unde sunt onoarea ei,profesionalismul ei,inteligenta ei,demnitatea ei…….?Ăștia sunt oamenii promovați de politic în toate functiile,impostori ,hoți,ticăloși,dar dacă sunt descoperiți ,tot ei se supara se simt nedreptățiți,dau statul în judecată și obțin despăgubiri.ROMANIA ESUATA.

  5. Ce pretenții să mai ai de la populația României când sute de profesori universitari și studenți și-au ales ca rector o persoană ce era cunoscută drept plagiatoare. Nu ne mai facem bine!

  6. Dumnezeu să vă bată dacă nu respectațI adevărul demonstrat in acest caz! Învățământul superior românesc va fi compromis iremediabil! DemonstrațI că avețI (încă)…Coloană!

  7. in ce consta caracterul de “iesita din comun” ? in nerespectarea insistenta si tenace a legii ? in credinta ca votul unei masse reduse de cetateni – e vb de cei care au “ales-o” pe d-na Lile drept rector, cu toata incompatibilitatea dumneaei clara pt asta – poate infirma prevedera legii ? mai vaut-ati vreun alt stat de drept unde asta sa fie o problema…afara de Romania, unde asemenea atitudini “haiducesti” sunt confundate cu libertatile democratice ? si de ce n-ar fi asa, de vreme ce, in Parlamentul Romaniei, avem zi de zi asemenea scandaluri, dupa acelasi tipic (poate un pic extins) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la examenele naționale din această vară, anunță ministra Deca: Ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut și o vom anunța în scurt timp

Ligia Deca a spus că anul acesta va crește suma cu care vor fi plătiți profesorii implicați în desfășurarea examenelor naționale la vară. “Ceea ce pot spune cu siguranță este…
Vezi articolul

VIDEO Scriitoarea Ioana Nicolaie, despre subiectele la examenele naționale: Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală / Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru că învățau pe de rost niște comentarii absolut îngrozitoare

„Eu nu știu cum mai pot da copiii examene astăzi dacă nu citesc alte cărți decât ce primesc ei la școală. Până acum, era un cumplit meșteșug de tâmpenie, pentru…
Vezi articolul

Metodologia pentru curriculumul la decizia elevului din oferta școlii ar putea fi aprobată în martie 2024 – proiect / Orele se pot desfășura cu elevi din clase diferite, prevede noua Lege a educației

Regulamentul privind curriculumul la decizia elevului din oferta școlii ar urma să fie aprobat în luna martie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum…
Vezi articolul