Premieră la Olimpiada de Matematică: Elevii vor fi reexaminați dacă există suspiciuni că au copiat, iar notele vor fi comparate, anunță Societatea de Științe Matematice

3.761 de vizualizări
Foto: © Xalanx | Dreamstime.com
Societatea de Științe Matematice din România, care în prezent organizează Olimpiada Gazetei Matematice, anunță modificări la regulamentul de desfășurare a olimpiadei, înaintea etapei a doua, modificări menite să combată și să prevină tentativele de fraudă. Măsura vine după ce președintele Societății, profesorul Radu Gologan, a tras semnale de alarmă cu privire la astfel de tentative și spusese că “nu trebuie să existe milă pentru furt”.

Premiera o reprezintă introducerea în regulament a obligativității reexaminării elevilor pentru care există suspiciuni de fraudă și compararea notelor. Concret, noua regulă este următoarea:

  • Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe google meet, zoom, teams, etc.) ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani.”

La sfârșitul săptămânii trecute, SSMR a anunțat, pe Facebook, că a adăugat un punct la regulamentul Olimpiadei sale, privind organizarea etapei a II-a:

  • Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe Google Meet, Zoom, Teams etc.) ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani. De asemenea ei nu vor mai primi (eventualele) medalii SSMR decernate în competițiile viitoare.”

Mesajul Societății de Matematică:

Situația tentativelor de fraudare a competițiilor, testelor și examenelor școlare a fost semnalată în mod repetat, în ultimele zile, de președintele Societății, Radu Gologan. Acesta spunea, săptămâna trecută, într-un interviu pentru Edupedu.ro că un “copil educat din clasele mici în acest sistem [n. red. al fraudei] este un mare pericol pentru viitorul acestei țări” Și atrăgea atenția că, în timp ce țări unde “pandemia” comportamentului neetic practic dispăruse au luat, în timpul perioadei de școală online, măsuri drastice pentru a preveni frauda, “noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave”.

Citește integral: INTERVIU Radu Gologan avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți: Nu trebuie să existe milă pentru furt / Sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare, cu cât copiii sunt mai mici

Photo 85723932 © XalanxDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
  1. Nu trebuiau date olimpiade online.
    Nu se dădeau în acest an.
    Nu trebuia sa se cedeze insistentelor părinților orgolioși.
    Copiii nu sunt nici cai de curse, și nici nu trebuia sa se dea ocazia fraudării.

  2. că să vezi ….matematicienii care se cred regii școlii…dar afacerile de la corectură ,când profesorul își corectează propriile teze ,că e olimpiada sau examen national ,cum e?

  3. NELĂMURIRE
    Toate olimpiadele școlare și concursurile au fost AMÂNATE pentru anul școlar viitor. Ordinul nr. 5924/2020 prorogă pentru anul școlar 2021-2022 olimpiadele/competițiile școlare, activitățile educative, școlare și extrașcolare.

  4. Corect!
    Sa vadă și părinții respectivilor elevi, ca au făcut rău ajutându-i copiii sa fraudeze olimpiada.
    Altfel ar fi continuat asa și cu alte ocazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Erori umane” – explicația Ministerului Educației pentru notele finale modificate pe șest la admiterea la liceu 2024 / Instituția plasează decizia în curtea Comisiei de organizare a Evaluării Naționale, condusă de secretarul de stat Sorin Ion

„În etapa de vizualizare a lucrărilor de către candidați, au fost constatate erori umane la încărcarea lucrărilor pe platformă”, iar Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale „a dispus evaluarea acestor…
Vezi articolul

Programul Școală după școală cu masă inclusă și școli în care elevii să învețe într-un singur schimb nu se poate generaliza în următorii șase ani, spune ministrul Ligia Deca / Amendamentele în acest sens ale USR au fost respinse

“Această idee de generalizare a învățământului cu școală după școală, opțional, nu obligatoriu (…) se poate realiza, însă nu în intervalul acela de timp”, adică până în 2030, a spus…
Vezi articolul