Premieră la Olimpiada de Matematică: Elevii vor fi reexaminați dacă există suspiciuni că au copiat, iar notele vor fi comparate, anunță Societatea de Științe Matematice

3.708 vizualizări
Ce s-a intamplat când o școală a făcut temele pentru acasă
Foto: © Xalanx | Dreamstime.com
Societatea de Științe Matematice din România, care în prezent organizează Olimpiada Gazetei Matematice, anunță modificări la regulamentul de desfășurare a olimpiadei, înaintea etapei a doua, modificări menite să combată și să prevină tentativele de fraudă. Măsura vine după ce președintele Societății, profesorul Radu Gologan, a tras semnale de alarmă cu privire la astfel de tentative și spusese că “nu trebuie să existe milă pentru furt”.

Premiera o reprezintă introducerea în regulament a obligativității reexaminării elevilor pentru care există suspiciuni de fraudă și compararea notelor. Concret, noua regulă este următoarea:

 • Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe google meet, zoom, teams, etc.) ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani.”

La sfârșitul săptămânii trecute, SSMR a anunțat, pe Facebook, că a adăugat un punct la regulamentul Olimpiadei sale, privind organizarea etapei a II-a:

 • Dacă există suspiciuni de fraudă, comisia națională va numi comisii locale care vor organiza reexaminări (pe bază de interviu pe Google Meet, Zoom, Teams etc.) ale elevilor implicați. În condițiile în care frauda este dovedită sau dacă rezultatul obținut în urma interviului este mult sub cel de la testul online al etapei a 2-a, elevii vor fi descalificați și nu vor mai avea drept de participare la olimpiada gazetei în următorii ani. De asemenea ei nu vor mai primi (eventualele) medalii SSMR decernate în competițiile viitoare.”

Mesajul Societății de Matematică:

Situația tentativelor de fraudare a competițiilor, testelor și examenelor școlare a fost semnalată în mod repetat, în ultimele zile, de președintele Societății, Radu Gologan. Acesta spunea, săptămâna trecută, într-un interviu pentru Edupedu.ro că un “copil educat din clasele mici în acest sistem [n. red. al fraudei] este un mare pericol pentru viitorul acestei țări” Și atrăgea atenția că, în timp ce țări unde “pandemia” comportamentului neetic practic dispăruse au luat, în timpul perioadei de școală online, măsuri drastice pentru a preveni frauda, “noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave”.

Citește integral: INTERVIU Radu Gologan avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți: Nu trebuie să existe milă pentru furt / Sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare, cu cât copiii sunt mai mici

Photo 85723932 © XalanxDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comentarii
 1. Nu trebuiau date olimpiade online.
  Nu se dădeau în acest an.
  Nu trebuia sa se cedeze insistentelor părinților orgolioși.
  Copiii nu sunt nici cai de curse, și nici nu trebuia sa se dea ocazia fraudării.

 2. că să vezi ….matematicienii care se cred regii școlii…dar afacerile de la corectură ,când profesorul își corectează propriile teze ,că e olimpiada sau examen national ,cum e?

 3. NELĂMURIRE
  Toate olimpiadele școlare și concursurile au fost AMÂNATE pentru anul școlar viitor. Ordinul nr. 5924/2020 prorogă pentru anul școlar 2021-2022 olimpiadele/competițiile școlare, activitățile educative, școlare și extrașcolare.

 4. Corect!
  Sa vadă și părinții respectivilor elevi, ca au făcut rău ajutându-i copiii sa fraudeze olimpiada.
  Altfel ar fi continuat asa și cu alte ocazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ce ținte are guvernul Cîțu la capitolul Digitalizare, în planul de guvernare: competențe digitale pentru populație în ansamblul ei, “autostrăzi informaționale” între instituții, hub-uri regionale de inovare. Accent pe “eficiență”

“Educația digitală” este una dintre cele patru axe strategice pentru un proces de “digitalizare accelerată”, alături de administrația digitală, economia digitală și societatea digitală, potrivit capitolului referitor la acest domeniu…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași acuză Facultățile de Drept de ipocrizie: “își construiesc o imagine falsă de apărătoare ale eticii academice” prin solidarizarea cu decizia Universității din București de a exmatricula 45 de studenți

Facultățile de Drept din mai multe universități din țară sunt acuzate de Liga Studenților din Iași, printr-un comunicat emis luni, că încearcă să își construiască o “imagine falsă de apărătoare…
Vezi articolul