Soluție slovenă pentru școlile cu mulți romi: asistenți de aceeași etnie, cu pregătire medie, care să susțină integrarea elevilor

388 de vizualizări
Foto: © Oksix | Dreamstime.com
Din septembrie 2021, toate școlile din Slovenia care au un număr mare de copii de etnie romă au dreptul la asistenți speciali care să vorbească limba romani și care să îi ajute pe copii să se integreze, potrivit unui proiect prezentat de oficialitățile slovene în rețeaua europeană Eurydice.

Asistenții se vor alătura cadrelor didactice din școli. Există însă o diferență de pregătire între un profesor și un asistent educațional pentru copii de etnie romă.

Acesta din urmă nu trebuie să aibă abilități de predare și educaționale, doar să cunoască limba romani și să fi terminat liceul sau să fi obținut o calificare națională vocațională de asistent pentru copii de etnie romă. Pentru a-l obține, candidații trebuie să dovedească o experiență în lucrul alături de cetățeni de aceeași etnie, să aibă suficiente cunoștințe despre limba slovenă și romani. Este nevoie și de o scrisoare de recomandare de la o asociație locală care lucrează cu romi. 

Din anul școlar 2021-2022, în Slovenia, școlile cu peste 15 elevi romi pot să angajeze un asistent cu jumătate de normă, iar școlile cu peste 30 de elevi de această etnie pot angaja un asistent cu normă întreagă. 

Școlile de bază de masă, precum și instituțiile care oferă programul de educație adaptat și pentru copiii cu nevoi speciale pot, de asemenea, să încadreze un loc de muncă pentru personalul asistent pentru sprijinirea elevilor romi.

Asistenții reprezintă o legătură între comunitățile rome și școli, scopul fiind să crească numărul elevilor de etnie romă care frecventează cursurile și care termină o educație de bază. 

Introducerea oficială a asistenților pentru copii romi în sistemul de învățământ sloven este menită să crească și să îmbunătățească integrarea celor de etnie romă în sistemul educațional. 

În continuare există o mare discrepanță între procentul populației slovene care merge la școală și membri ai comunităților rome. De aceea, a fost schițată o nouă strategie de integrare a romilor în sistemul educațional din această țară. Documentul ar urma să fie discutat în primăvara acestui an de Consiliul Experților pentru Educație Generală.

În Slovenia locuiesc între 10.000-12.000 de persoane de etnie romă, potrivit unui raport al Amnesty International din 2020.

Foto: © Oksix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Nu mai bine pentru rromi care se integreaza atat de greu, sa faca scoli speciale in care sa le predea si in limba materna, preferabil sa fie profesori care sunt de etnie rroma?(precum este Clubul Copiilor) Pentru cei care se integreaza rapid, sa ramana in invatamantul de masa si am terminat povestea. Atunci cand profgreseaza…isi fac transferul in invatamantul de masa, dau Bac-ul etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cei șase elevi implicați în moartea profesorului francez Samuel Paty din anul 2020, condamnați la închisoare / Profesorul a fost decapitat după ce arătase elevilor caricaturi cu profetul Mahomed la un curs despre libertatea de exprimare

Tribunalul pentru Minori din Paris a pronunţat vineri pedepse de până la 2 ani de închisoare cu suspendare, dintre care şase luni de închisoare sub supraveghere electronică la domiciliu în…
Vezi articolul

Oana Moraru: Pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se întâlneşte cu el, încep să îi funcţioneze rotiţele imaginaţiei

“Cred că pentru generaţia asta de copii regăsitul stării de plictis cu care noi, generaţia noastră, ne-am obişnuit mult în copilărie e un triumf pentru că în sfârşit copilul se…
Vezi articolul

Kelemen Hunor: La legile educației nu ar trebui să avem amendamente, nici noi, nici colegii din coaliție, în Parlament. Eu de la bun început am spus să trecem legea prin asumare, cum am făcut în 2011 cu legea lui Funeriu, dar nu au fost de acord colegii

Vicepremierul Kelemen Hunor a spus că “UDMR nu are amendamente la legile Educației și nici colegii de coaliție nu ar trebui să aibă în Parlament”. Proiectele legilor Educației se află…
Vezi articolul

DOCUMENT Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național – proiect de HG

Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare…
Vezi articolul