Anul școlar să înceapă în prima zi de luni din septembrie și să se termine în prima vineri din iunie, structura anului școlar nu trebuie să se muleze pe dorințele operatorilor din turism, ci viceversa – Consiliul Elevilor

8.377 de vizualizări
Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com
Consiliul Național al Elevilor (CNE) își reafirmă dorința ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie și să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie, arată organizația într-un comunicat de presă prin care reacționează față de posibilitățile exprimate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu privire la structura anului școlar 2022-2023. CNE spune că această structură “nu trebuie să se muleze pe dorința operatorilor de turism, ci viceversa” – trimitere la cererea recentă a unei organizații de profil, cu privire la reintroducerea vacanței din februarie.

“Consiliul Național al Elevilor critică faptul că până la acest moment nu a fost lansată o propunere de structură pentru anul școlar viitor și solicită Ministerului Educației să urgenteze procesul de elaborare a unei propuneri concrete, menite să urmărească stabilizarea structurii anului școlar și să răspundă la nevoile reale ale elevilor, în așa fel încât ea să poată fi discutată cu partenerii de dialog social în cel mai scurt timp”, arată organizația în comunicat.

Aceasta afirmă că “Ministerul Educației ar trebui să trateze cu prioritate problematica planurilor-cadru de liceu și a reformelor necesare în sistemul de evaluare al elevilor”. Și, referitor la propunerile de extindere a duratei anului școlar, CNE apreciază că “nu există dovezi bazate pe cercetări în domeniul științelor educației care să ateste faptul că un număr mai mare de zile de școală înseamnă, automat, o calitate crescută a actului educațional de la clasă. Din contră, calitatea este dată de mai mulți factori interdependenți (…)”.  

Comunicatul CNE, integral:

“Structura anului școlar necesită propuneri concrete, nu doar declarații publice! 

În cursul acestei săptămâni, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat în spațiul public o serie de ipoteze luate în calcul de Ministerul Educației în stabilirea structurii anului școlar 2022-2023, care ar presupune, pe de-o parte, modificarea perioadelor alocate cursurilor, prin introducerea unei vacanțe în luna octombrie și reintroducerea vacanței din luna februarie, cunoscută drept vacanța intersemestrială și, pe de altă parte, modificarea numărului de zile de școală. 

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că până la acest moment nu a fost lansată o propunere de structură pentru anul școlar viitor și solicită Ministerului Educației să urgenteze procesul de elaborare a unei propuneri concrete, menite să urmărească stabilizarea structurii anului școlar și să răspundă la nevoile reale ale elevilor, în așa fel încât ea să poată fi discutată cu partenerii de dialog social în cel mai scurt timp. Readucem în discuție poziția exprimată în anii trecuți și solicităm ca anul școlar să înceapă în prima zi de luni a lunii septembrie și să se încheie în prima zi de vineri a lunii iunie, pentru a evita disconfortul termic accentuat și resimțit de toți actorii implicați în procesul instructiv- educativ, care se resimte în timpul verii, ținând cont de faptul că majoritatea unităților de învățământ nu dispun de instalații de climatizare. 

În aceeași notă, cu referire la propunerea de prelungire a duratei cursurilor din anul școlar 2022-2023, subliniem faptul că Ministerul Educației ar trebui să trateze cu prioritate problematica planurilor-cadru de liceu și a reformelor necesare în sistemul de evaluare al elevilor, care, odată reformate, vor aduce o reală schimbare a învățământului românesc. Nu există dovezi bazate pe cercetări în domeniul științelor educației care să ateste faptul că un număr mai mare de zile de școală înseamnă, automat, o calitate crescută a actului educațional de la clasă. Din contră, calitatea este dată de mai mulți factori interdependenți, precum relevanța conținuturilor și competențelor livrate, formarea cadrelor didactice, perseverența elevilor, timpul petrecut de aceștia la școală și oportunitățile de învățare. Ca atare, suntem de părere că modificarea numărului de zile de școală ar trebui să reprezinte o măsură subsecventă unor reforme mult așteptate în sistemul de educație, precum cele menționate anterior. 

De asemenea, atragem atenția asupra faptului că structura anului școlar nu trebuie să se muleze pe dorințele operatorilor din turism, ci viceversa. Educația reprezintă o piatră de temelie a oricărui stat, fiind necesar ca nevoile sistemului educațional și interesele elevilor să primeze în fața celor ale operatorilor din industria sporturilor de iarnă, evitând astfel adoptarea unor măsuri într-o logică strict afaceristă. 

Indiferent de modul de împărțire al anului școlar, ne dorim o structură echilibrată a acestuia, în care diviziunile să fie aproximativ egale din punct de vedere al numărului de săptămâni de cursuri și solicităm cu fermitate Ministerului Educației să cheme la consultări reprezentanții elevilor, părinților și profesorilor pentru a identifica o structură echitabilă a anului școlar. Experiențele trecutului ne arată că deciziile care nu răspund cu adevărat nevoilor din teritoriu nu fac altceva decât să adâncească problemele cu care elevii, profesorii și părinții se confruntă zi de zi. 

Foarte puțin timp ne mai desparte de momentul adoptării structurii anului școlar 2022-2023, iar Ministerul Educației nu trebuie să mai amâne niciun moment demararea consultărilor cu partenerii de dialog social pe marginea acestei spețe. Așteptăm cu interes din partea decidenților o propunere concretă și asumată, care să asigure predictibilitate, echitate și echilibru, caracteristici esențiale pentru o structură centrată cu adevărat pe elev și pe nevoile acestuia, așa cum ne place să o caracterizăm, a declarat Robert Avram, președintele interimar al Consiliului Național al Elevilor.”

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Structura anului școlar viitor ar putea reveni la trimestre, dă de înțeles ministrul Cîmpeanu, care anunță două vacanțe în plus față de anul acesta
BREAKING Sorin Cîmpeanu anunță că școala va putea începe pe 5 septembrie și se va putea încheia pe 16 iunie, în anul școlar 2022-2023, cu vacanțe pentru toți copiii în lunile octombrie și februarie / În 2023, vacanța de Paște va fi pe 7-18 aprilie
Vacanța din februarie: larg răspândită în Europa, în țări unde anul școlar începe în august sau în primele zile din septembrie și are o durată mai mare decât în România
Vacanță pentru elevi în februarie 2023, cerută printr-o petiție

10 comments
  1. Anul scolar este prea scurt comparativ cu ce adimirati in tari straine. Cum puteti cere si performanta si vacanta de vara atat de lunga?! De acord cu propunerea ca scoala sa inceapa in prima zi de luni in septembrie si sa se incheie in ultima zi de vineri din iunie !

  2. De ce umblați la vacante?Avem sistemul mult prea bun sau ce?Schimbati sistemul,dupa mai stam de vorba despre vacante.

  3. Scoala a devenit ceva care se negociaza ca la taraba. Aveti impresia ca inainte de 1990 nu era canicula ori zile geroase,?!! Nu se mergea la scoala la inundatii, nameti si geruri puternice. Crestem genratii cocolosite, lenese si iresponsabile. Este nevoie cu adevarat sa fie pieptanate manualele, sa se reduca din memorizare catre lucruri practice si utile.

  4. Sunt de acord dar ministerul educației are pregătiți profesori, educatori,învățători de la clasa zero, pregătitoare,ect școala este pregătită să întâmpine elevii cu toate materialele didactice?
    Profesori directori, învățători plătesc din buzunarul lor , pentru a-și desfășura lecția in clasă.
    Aparatura tabla inteligenta proiectoare, laboratoare fizica chimie,
    Oare ministerul a cântărit ghiozdanul elevilor de la clasa a II a sau a IV a și restul claselor, peste 6 kg .

  5. A lungi anul scolar si a avea aceiasi elevi(majoritatea fara tragere de inima pentru a învăța), nu are sens. Forna fara fond.

  6. România deja are o vacanţă de vară mult prea mare. Mai ok ar fi prima zi de luni din septembrie, ultima zi de vineri din Iunie.

  7. Trebuie sa fie ori nebun, ori inconstient Campeanu ca vom accepta asa ceva. Le frecam o greva fix in plin calendar de mobilitate. 15 sept-15 iunie..atat si nimic mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori să fie organizate în acest an, iar elevii să fie observatori în comisiile de concurs, solicită Consiliul Național al Elevilor

Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori trebuie să fie organizate în acest an, potrivit unei solicitări publice a Consiliului Național al Elevilor primită de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor…
Vezi articolul

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024. Pașii pe care îi au de parcurs cadrele didactice

Ghidul profesorului evaluator la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2024 cuprinde indicațiile pentru autentificarea în platformă, accesarea listei lucrărilor, evaluarea lucrării și generarea borderoului individual, potrivit unui document consultat…
Vezi articolul