Sorin Cîmpeanu vorbește despre revizuirea tarifelor pentru decontarea navetei elevilor: Propunerea pe care am făcut-o este decontarea prin consiliile județene de la bugetul de stat

1.567 de vizualizări
transportul gratuit al elevilor
Foto: Pexels.com
„Revizuirea tarifelor pentru navetă, pentru transport local, pentru transport intra și interjudețean nu poate fi făcută corect de la centru, de Ministerul Educației. Ea trebuie să fie dependentă de consiliul județean, care are relație contractuală directă cu operatorii de transport”, a declarat Sorin Cîmpeanu, Sorin Cîmpeanu, luni, în Parlament, cu ocazia dezbaterii moțiunii simple depuse de USR împotriva sa.

Ministrul Educației a precizat că tarifele pentru decontarea transportului elevilor au fost stabilitate înainte de criza economică: „Da, elevii trebuie să beneficieze de transport gratuit. V-ați legat de o componentă a transportului, de navetă, de singura componentă gestionată de Ministerul Educației: naveta elevilor. Sunt de acord cu dumneavoastră, că tarifele au fost stabilite, să spunem complet regula, la 30 de lei pentru primii trei kilometri, după care trei lei pe următorii 47 de kilometri până la 50, iar abonamentul care poate fi decontat pentru un elev este până la 171 de pe lună, 30 + 47 x 3. 171 și nu doar 30. Aceste tarife au fost stabilite înainte de declanșarea crizei economice care a generat scumpirea carburanților”.

Sorin Cîmpeanu a menționat că soluția este ca de la bugetul de stat să primească consiliile județene sumele pentru naveta elevilor: „Consiliile județene sunt singurele care pot deconta transportul în așa fel încât gratuitatea să fie asigurată. Aceasta este propunerea pe care o fac tuturor, dragi parlamentari. Consiliile județene să primească de la bugetul de stat, din sume defalcate de TVA, prin legea bugetului, având anexă special în legea bugetului sumele necesare pentru decontarea transportului, astfel încât să fie asigurată gratuitatea. Este singura soluție.”

„Dacă plimbăm problema în continuare între Parlament, Guvern, Ministerul Educației, autorități locale, consilii județene nu rezolvăm nimic. Este nevoie de o decizie și propunerea pe care am făcut-o este decontarea prin consiliile județene, legea bugetului de stat, din sume defalcate pe TVA.”, a completat aceasta.

Informații de context

Amintim că Edupedu.ro a scris că într-un răspuns al Curții de Conturi pentru reprezentanții elevilor și ai părinților se arăta că este în sarcina autorităților din localitatea de domiciliu a elevului navetist să adopte acte normative care „să rezolve problemele cu care se confruntă copiii dintr-o colectivitate locală”. Mai multe detalii aici.

Iată ce prevede articolul 85 din Legea Educației Naționale:

„(1) În situații justificate, elevilor din învățământul obligatoriu, școlarizați într-o altă localitate decât aceea de domiciliu, li se asigură, după caz, servicii de transport, de masă și de internat, de către autoritățile administrației publice locale din localitatea de domiciliu, cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităților locale, al societăților de binefacere, precum și al altor persoane juridice sau fizice.

(2) Statul subvenționează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum și pentru cei care frecventează învățământul profesional, inclusiv pentru perioada stagiilor de pregătire practică. Modalitatea de subvenționare și criteriile de acordare a subvenției se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării.”

Articolul 84, alineatul (1^3) al Legii Educației Naționale stabilește că „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.

Ordonanța 50 din 16 iunie 2021 prevede următoarele: la articolul 84, după alineatul (1^3) se introduc șase noi alineate, alineatele (1^4)-(1^9), cu următorul cuprins:

 • (1^4) Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați.
 • (1^5) Elevii aflați în situațiile prevăzute la alin. (1^3) și (1^4) pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare.
 • (1^6) Modalitatea de decontare se stabilește printr-o metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației.
 • (1^7) Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (1^3) și (1^4), se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.
 • (1^8) Prin excepție de la prevederile alin. (1^7), elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 km.
 • (1^9) Operatorii de transport au obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună prevăzute la alin. (1^7) și (1^8), și să asigure transportul elevilor.

Datele unui raport al Consilului Național al Elevilor arată că aproape 44% dintre elevii navetiști spun că își plătesc transportul până la școală din banii lor și ai familiei, deși acesta ar trebui să fie gratuit.

Citește și:
DOCUMENT Răspunsul Curții de Conturi pentru reprezentanții elevilor și părinților: Primăria din localitatea de domiciliu a elevului asigură transportul
DOCUMENT Reprezentanții elevilor și părinților au solicitat Curții de Conturi explicații după ce instituția ar fi invocat în fața autorităților locale probleme legale pentru decontarea integrală a transportului elevilor

2 comments
 1. Bataie de joc la 300 de lei decontare 50 de lei de copil .
  Cine are mai multi copii nu castiga cat ar trebuii sa plateasca naveta si pachetul zilnic .
  Sa va fie rusine si sa nu va mirati de ce multi abandoneaza scoala sau de ce ne pleaca olimpicii din tara.

 2. Din 300 lei le decontezi 50. Te mai întrebi de ce un elev din mediul rural renunță la școală…..
  Și apropo… De ce bursa de merit și bursa de liceu anul acesta, consiliul local, a calculat-o doar din luna ianuarie, când anul școlar a început din luna septembrie anul trecut?
  Oare de ce?……….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sunt peste 160 de grădinițe private în București, cu 30% mai multe ca cele de stat. Numărul celor private a crescut doar în ultimul an cu 15%, în timp ce statul nu a mai construit nicio grădiniță nouă în ultimii 24 de ani

Numărul grădinițelor particulare din București a ajuns la 161, potrivit datelor Raportului Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), pentru anul școlar 2020-2021. În anul școlar menționat, grădinițele de stat erau…
Vezi articolul