Statutul Elevului 2024. Prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în școală a fost eliminată

41.120 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Din noul Statut al Elevului a fost eliminată prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Amintim că Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.

Concret, documentul publicat în Monitorul Oficial stabilește, printre altele, că elevii au îndatorirea de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă.

Art. 14. — „(1) Elevii au următoarele îndatoriri: d) de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă și adecvată și de a purta elementele de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și hotărârile unității de învățământ preuniversitar”, conform Statutului Elevului 2024.

Vechiul Statut prevedea că „ținuta vestimentară sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii”. Această prevedere nu se mai găsește în actualul Statut al Elevului.

Foto: Captură Statutul Elevului din 10 august 2016

Noul Statut al Elevului poate fi consultat mai jos:

Edupedu.ro a scris că școlile ar putea să solicite utilizarea obligatorie a uniformei școlare, potrivit unui proiect depus la Senat. Proiectul urmărește să completeze și să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub denumirea Legea Deca-Iohannis. Conform documentului, uniforma ar urma să fie acordată gratuit elevilor.

În document apare că finanțarea cheltuielilor prevăzute pot fi acoperite din fonduri guvernamentale de la bugetul de stat, bugetul Ministerului Educației sau a altor instituții ce coordonează unități din rețeaua națională școlară sau din bugetele consiliilor județene/Consiliului General al Municipiului București și consiliilor locale, cât și din fonduri externe nerambursabile.

Citește și:
Școlile ar putea să solicite uniforma obligatorie, potrivit unui proiect de modificare a Legii educației Iohannis-Deca. Uniforma ar urma să fie acordată gratuit elevilor
OFICIAL Exmatricularea elevilor cu drept de reînscriere în anul școlar următor, inclusă în Statutul Elevului 2024
OFICIAL Interdicțiile elevilor din anul școlar 2024-2025. Fără telefoane mobile în timpul orelor și fără comportamente jignitoare, printre prevederile din Statutul elevului 2024
Elevii vor transmite gândurile lor în mod anonim profesorilor pentru fiecare semestru, conform fișei de feedback aprobată prin ordin de ministru de Ligia Deca în Statutul Elevului 2024, deși semestrele au fost desființate de doi ani / Prevederea din statut menționează feedbackul anual
Elevii au dreptul de a beneficia de planuri individualizate de învățare, pentru atingerea potențialului maxim al acestora, potrivit noului Statut al Elevului
OFICIAL Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a au dreptul la o recomandare consultativă de încadrare la liceu. Recomandările sunt scrise de către diriginte și consilierul școlar, prevede noul Statut al Elevului
OFICIAL Sala de detenție, introdusă în noul Statut al Elevului 2024, pentru elevii care deranjează orele. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență
Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți
Statutul Elevului 2024. Reevaluarea lucrărilor scrise poate fi solicitată de către elevi sau părinți, în termen de 5 zile lucrătoare, dacă argumentele profesorului nu sunt considerate satisfăcătoare

25 comments
  1. Ok, ok, dar: învățământul de stat este gratuit și OBLIGATORIU.
    Deci. nu poate fi condiționat de absolut nimic, fiind obligatoriu.
    Și n-am nimic împotriva uniformelor dar acestea trebuie oferite în mod GRATUIT elevilor, la fel ca orice alte elemente didactice, cum ar fi manualele sau echipamentele (cerute de unitatea de învățământ)
    Sub nici o formă, dată fiind natura obligatorie a învățământului, nu poate fi condiționat prin solicotarea unor sume de bani pentru nimic din ceea ce unitatea de învățământ solicită sub aceiași formă obligatorie, cum ar fi uniformele.

    Deci, încă o dată: accesul la educație este obligatoriu și gratuit – nimic nu poate condiționa accesul elevilor la aceasta.

  2. Decentă așa cum ne-au învățat părinții noștri și profesorii noștri înseamnă să vii la școală în uniformă, curat mirosind a curat nu Armani, cu unghii tăiate și curate fara ojă, nemachiate, băieții tunși scurt și fetele cu părul natural fara vopsea și împletit în codițe.Adevarata diferența să fie notele din catalog.

  3. Profesorii care nu iubesc copiii sunt sortiti esecului ,este o munca grea dar plina de satisfactii.Daca lucrati cu scarba si din obligatie mai bine renuntati pana nu va vor arata ce doresc de fapt de la scoala. Bagheta magica este la voi profrsori straduiti va sa fiti respesto si cu ei si cereti le si loracelasi lucru.Bafta!

    1. Dacă îți vine cu cercel în nas,maieu pana la buric și luleaua în cioc nu mai faci tu nicio minune cu nicio bagheta ca ele sunt cu ochii pe alte baghete.

  4. In multe cazuri și domnișoarele/doamnele profesoare nu sunt îmbrăcate decent,vin la școală cu fuste scurte ,cu sânii,,pe afară”.Atunci ce facem?

  5. Comunismul a dispărut demult, trezirea la realitate, adormiților! Suntem în secolul XXI, copiii trebuie să vină la școală îmbrăcați cum doresc, decent bineînțeles. Iar asta cu interzicerea accesului în școală, în funcție de vestimentație, mi de pare discriminare. Destul că fac profesorii discriminare în ceea ce privesc notele din catalog. Alea se dau în funcție de cadourile primite și dacă elevii fac meditații cu profesorii. E de noaptea minții! Fac orice lucru, doar în detrimentul elevilor

    1. De ce colegii de prestigiu din străinătate (de pildă Anglia) au uniforma? Fiindcă este comunism? Fiind copil, este frumos să te îmbraci în uniformă la școală (sau măcar decent dacă nu uniformă, decența fiind valabilă și pentru cadrele didactice), pentru a te învăța să nu îl faci pe celălalt să sufere, iar acasă poți să îți pui robineți de aur la gât, dacă vrei, dacă te lasă părinții, dacă ai atâția bani încât nu știi cum să îi investești frumos…

    2. @DarkNight
      Dacă ai probe că profesorii dau note în funcție de cadouri/meditații și nu le prezinți autorităților, intri la tăinure.
      Dacă nu ai probe, ești doar o persoană care minte precum respiră.

      1. Nu vă mai luați apărarea unii altora, că știi bine că așa e! Eu, atât în școală cât și în liceu (m-ai puțin în facultate, pentru că am făcut-o la privat), m-am lovit de chestia asta și dacă vei căuta pe internet, vei vedea foarte multe reportaje despre acest subiect. Așa că taci din gură și du-te înapoi în peșteră.

      1. Băi, toți profesorii sunt orbi, nu vor să vadă decât ce îi interesează pe ei, adică salarii mari pentru făcut mai nimic și meditații. Nu se gândesc și la copii. Îi văd doar ca pe ceva de la care să scoată bani încontinuu, nu să vină cu metode noi de predare și de bunăstare a elevilor când aceștia sunt la școală. Și vă mirați, de ce copiii urăsc școala și părinții vă blamează. Voi sunteți principalii vinovați pentru starea jalnică în care a ajuns învățământul de stat.

        1. “Ori sunt orbi, ori nu vor să vadă decât… “. Din ciclul “când ura îți întunecă mintea”. La cum și ce scrii, cea mai mare vină a profesorilor e că te-au lăsat să termini școala. Probabil de milă.

          1. Am și master în drept terminat cu nota 10, dacă ești curios, dar nu profesez, deoarece soțul meu a decis că mă susține el financiar, așa că taci! Vă doresc cât mai multă hârțogăraie de făcut!

    1. Decența este o construcție socială subiectivă ce ține de individ, grup, cultura și obiceourile locale.

      În cultura noastră, est-europeană, decența și indecența are un set ambiguu de reguli de natură sexuală.
      De exemplu, noi considerăm ca indecent orice fel de comportament, atitudine, limbaj sau vestimentație care denotă vreun fel de disponibilitate sexuală.
      Nuditatea este, de exemplu, interpretabilă ca o disponibilitate sexuală.

      Este drept și evident că nu dorim copiii să-și ocupe perioada școlară cu activități de natură sexuală, evident din pricina lipsei de cuprindere a tuturor consecințelor dar pentru asta avem noțiunea de educație și școală, la care accesul este gratuit și obligatoriu deci necondiționabil.

      Batem apa în piuă și nu ne adresăm problemei de fond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL După cele gimnaziale, și toate școlile care au clase primare vor utiliza modulul informatic MATE pentru identificare copiilor în risc de abandon școlar / Ce responsabilități au învățătorii

Toate unitățile de învățământ care au clase primare vor utiliza modulul informatic MATE, pentru identificarea copiilor în risc de a părăsi școala, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Până…
Vezi articolul

UPDATE Poliția s-a autosesizat după ce subiectele de la proba de matematică – Evaluarea Națională 2024 s-au scurs de la un centru de examinare. Este vorba despre Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Gorj

UPDATE: Centrul de examinare de unde s-au scurs subiectele este Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Gorj. Poliția s-a autosesizat. Inspectoratul școlar face verificări la centrul de examinare cu numărul 2773,…
Vezi articolul

Orban despre motivele pentru care a închis școlile: Adolescenții sunt răspândaci de virus. Transportul nu se desfășoară în condiții de protecție sanitară / Ministerul Educației să fie foarte sever, să se asigure că profesorii țin cursurile online

“La școală nu se infectează, se infectează în alte locuri”, a declarat premierul Ludovic Orban, la B1 TV. Oficialul a susținut că “adolescenții sunt răspândaci de virus, pentru că ei…
Vezi articolul

Unii profesori și învățători îi pun pe părinți să le trimită declarații semnate pe propria răspundere cu rezultatul testului de salivă / Școlile sunt obligate de DSP să raporteze rezultatele pozitive în aplicația oficială Rapter, în aceeași zi în care a fost făcut testul

Profesorii diriginți și învățătorii, cei care sunt persoanele de legătură între școală și părinți în problema testării pe bază de salivă, solicită în unele cazuri câte o declarație pe proprie…
Vezi articolul