Studenții de la Drept condamnă Metrorex și Ministerul Transporturilor pentru decizia de a limita la 3 stații punctele din care își pot cumpăra abonamente reduse

436 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Asociația Studenților în Drept din București condamnă Metrorex și Ministerul Transporturilor pentru decizia de a limita la 3 stații punctele din care tinerii își pot cumpăra abonamente reduse pentru transportul cu metroul. Restrângerea a fost aplicată din iunie, spun studenții, după ce anterior tinerii aveau la dispoziție 11 stații pentru a-și lua abonamentele reduse.

Studenții cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să le asigure posibilitatea de a-și cumpăra abonamente reduse cu 50% de la toate punctele de vânzare disponibile, pe întreaga durată a programului de lucru. O altă solicitare a acestora vizează renunțarea la legitimația de transport. “Guvernul a decis, în mod exagerat din punctul nostru de vedere, să instituie legitimația de transport ca unic mijloc de probă pentru ca studentul să-și poată exercita dreptul legal de achiziționare a titlului redus la metrou”, spun tinerii, care cer Ministerului Transportului să renunțe la legitimațiile de transport și să permită dovedirea calității de student prin carnetul de student.

Într-un comunicat intitulat “Metrorex și Ministerul Transporturilor continuă să limiteze accesul studenților la titluri de călătorie reduse pentru transportul cu metroul“, Asociația Studenților în Drept (ASD) – organizație reprezentativă a studenților din cadrul Facultății de Drept a Universității din București – cere companiei Metrorex și Ministerului Transportului “să asigure studenților posibilitatea de a își achiziționa titluri de călătorie reduse cu 50% de la toate punctele de vânzare disponibile, pe întreaga durată a programului de lucru“.

“Pe perioada în care are loc activitate didactică, studenții își puteau exercita dreptul la abonamente reduse pentru transportul cu metroul doar în 11 dintre stațiile Metrorex, iar în cazul în care doreau să își achiziționeze cartele cu un număr mai mic de călătorii (2 călătorii, 10 călătorii, o săptămână) acest lucru se putea realiza exclusiv la punctul de vânzare de la Piața Romană”, spun tinerii.

“Într-o notă ridicată de dezinteres față de studenți, în perioada 16 iunie – 8 septembrie 2019 titlurile de călătorie reduse pot fi procurate doar din trei stații: Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Piața Romană. Această politică de aplicare a legii creează deservicii studenților și le restrânge și mai mult, în mod nejustificat, exercitarea nestânjenită a dreptului la transport redus, recunoscut de art. 205, alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011”, acuză aceștia.

Asociația Studenților în Drept condamnă lipsa de interes a Metrorex pentru rezolvarea acestei probleme, care a mai fost sesizată în repetate rânduri de reprezentanții studenților, chiar recent, în iarna acestui an. Solicităm conducerii Metrorex și ministrului Transporturilor, domnul Răzvan Cuc, să întreprindă de urgență măsuri pentru ca studenții să aibă posibilitatea neîngrădită de a își exercita dreptul conferit de lege. În acest sens, reiterăm solicitarea ca titlurile reduse de călătorie să poată fi achiziționate din toate punctele de vânzare, pe toată durata celor 12 luni ale anului, precum și de la automatele existente în stații, se mai arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Studenții se declară nemulțumiți și de introducerea legitimației de transport. “În același timp, semnalăm faptul că dovada calității de student ar trebui să se poată realiza prin orice mijloc de probă, deci și printr-o adeverință eliberată de instituția de învățământ superior, nu doar prin legitimația de transport. Guvernul a decis, în mod exagerat din punctul nostru de vedere, să instituie legitimația de transport ca unic mijloc de probă pentru ca studentul să-și poată exercita dreptul legal de achiziționare a titlului redus la metrou. În acest sens, solicităm Ministerului Transportului să renunțe la legitimațiile de transport, prin modificarea HG nr. 42/2017, calitatea de student putându-se dovedi, de exemplu, și prin carnetul de student, care se poate adapta pentru a conține și mențiunea privind forma de învățământ a studentului”, scriu tinerii.

“ASD va transmite solicitările mai sus amintite către Ministerul Transporturilor și compania Metrorex, urmând să monitorizeze punerea în aplicare a acestora, în așa fel încât studenților să nu le mai fie restrâns exercițiul dreptului la titluri de călătorie reduse pentru transportul cu metroul, inclusiv, din nefericire, într-o manieră agravată pe timpul verii”, se arată în comunicat.

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like