Studenții din UE, inclusiv România, pierd accesul la taxe reduse de studii în universitățile din Anglia, începând din 2021

4.490 de vizualizări
Foto: Pixabay
Studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse aplicate studenților din Anglia, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți, beneficii de care aveau parte cât timp Marea Britanie era membră a UE, au confirmat oficial autoritățile de la Londra. Anunțul a fost făcut printr-o declarație scrisă depusă în Parlament de ministrul de stat pentru Universități, Michelle Donelan.
  • Aceasta precizează că decizia se aplică începând cu studenții care încep cursurile din anul academic 2021-2022, deci nu îi va afecta pe studenții care încep cursurile în anul 2020-2021. Nu se aplică nici cetățenilor altor țări UE care beneficiază de drepturi cetățenești în conformitate cu acordul de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Informații despre o astfel de intenție a autorităților britanice circulă de la începutul anului, în condițiile Brexitului, care înseamnă, între altele, că studenții europeni, care beneficiau de un statut similar celui avut de studenții britanici, vor fi tratați ca studenți internaționali și vor trebui să acopere tarife aplicate acestora, mai mari decât cele aplicate cetățenilor britanici.

Măsura este luată în pofida faptului că – înainte ca pandemia Covid-19 să producă un șoc în sistemul universitar, care se așteaptă la o scădere abruptă a numărului de studenți străini – universitățile britanice au avertizat că, dacă tarifele aplicate studenților europeni vor crește, foarte mulți vor renunța la planurile de studii în Anglia.

În declarația depusă, ministrul Donelan arată că studenții și cercetătorii din UE “au o contribuție importantă la universitățile noastre. Doresc ca această contribuție să continue și am încredere că o va face, având în vedere calitatea de vârf a sectorului nostru de învățământ superior”.

În răspuns la această declarație, directorul Institutului britanic de Politici pentru Învățământul Superior, Nick Hillman, a spus că anunțul va fi o “veste proastă” pentru universități, deși nu este o mare surpriză: “e dificil, din punct de vedere moral și legal, să continuăm să aplicăm pentru cetățenii UE tarife mai mici decât cele aplicate celor din restul lumii, după Brexit”.

El a amintit că “am dovedit că tarife mai mari și tăierea accesului la împrumuturi pentru studenți riscă să ducă la un declin de circa 60% a numărului de studenți UE care vin să studieze în Marea Britanie. Dacă acest lucru se întâmplă, diversitatea va scădea în universitățile noastr, care vor fi mai puțin diverse și mai puțin deschise influențelor altor țări.”

Foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Scindare în Consiliul Rectorilor: Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și SNSPA anunță că nu au semnat un comunicat emis de CNR care îl susținea pe Cîmpeanu în scandalul plagiatului

Scindare în Consiliul Național al Rectorilor, în contextul scandalului de plagiat care îl are protagonist pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Rectorii a trei universități – Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro, pus în consultare de Ministerul Educației. Care sunt condițiile și cheltuielile eligibile

Ministerul Educației a pus miercuri noaptea, în consultare publică, Ghidul pentru digitalizarea universităților, pentru proiecte în valoare de 234 milioane euro. Documentul fusese anunțat de miercuri dimineața de ministrul Cîmpeanu.…
Vezi articolul

Clasamentul Times Higher Education al reputației universităților: Harvard, MIT și Stanford conduc în ranking / O singură universitate din Europa Centrală și de Est a fost inclusă

Universitatea Harvard, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Stanford conduc clasamentul internațional Times Higher Education al universităților în funcție de reputație – ediția 2022, ranking dat publicității miercuri. În clasament…
Vezi articolul

BREAKING Prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei – o nouă metodă de amnistiere a plagiatorilor inclusă în proiectul de lege a Educației / Cele 273 de amendamente ale ANOSR

Reprezentanții studenților reacționează la proiectul de lege a învățământului superior și semnalează că în textul proiectului apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea pentru plagiat să se prescrie…
Vezi articolul