Studenții la Drept îi cer Ministerului Transportului să garanteze că pot cumpăra abonamente reduse de la orice casă de bilete Metrorex

355 de vizualizări
Studenții de la Drept îi cer Ministerului Transportului să instituie posibilitatea ca tinerii și elevii să poată cumpăra abonamente reduse de la orice casă de bilete a Metrorex.

“Timpul exagerat de mare, redundant petrecut de studenți la casele de bilete speciale le afectează acestora programul școlar și poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite”, spune Asociația Studenților în Drept, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Tinerii afirmă că “problema se poate rezolva rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educației Naționale către Ministerul Transporturilor și instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete”.

Amintim că începutul anului a adus cozi imense de studenți și elevi la metrou. “Această problemă este cauzată de decizia Metrorex ca de la începutul vacanței școlare și până duminică, 6 ianuarie, abonamentele reduse să poată fi achiziționate doar din trei stații (Piața Unirii 1 și 2, precum și Piața Romană)”, a atras atenția Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Citește comunicatul integral al Asociației Studenților în Drept

“Asociația Studenților în Drept solicită Ministerului Transportului să garanteze studenților achiziționarea de titluri de călătorie reduse de la orice casă de bilete a Metrorex

Asociația Studenților în Drept, organizație reprezentativă a studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București, face un apel public către Ministerul Transporturilor și solicită instituirea posibilității studenților de a-și achiziționa titluri de călătorie reduse la metrou, respectiv abonamente la preț redus de la orice casă de bilete a Metrorex.

Ne raliem astfel la demersul pe care de data aceasta îl au colegii din Asociația Elevilor din București și Ilfov, semnalând aceleași probleme de aglomerare a caselor de bilete de la puținele stații unde studenții își pot achiziționa titlul redus.

Trebuie să constatăm cu dezamăgire că Ministerul Transporturilor, cât și Metrorex au rămas indolente la poziționările organizațiilor studențești sau structurilor de reprezentare ale elevilor, menționând aici demersuri ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) sau ale Consiliul Municipal al Elevilor București (Consiliul Municipal al Elevilor București), toate aceastea neavând, de-a lungul timpului, niciun ecou în atitudinea și acțiunile ministerului, respectiv Metrorex.

În răspunsul primit în ianuarie 2016 de ANOSR, Metrorex arăta: “Odată cu modernizarea sistemului de taxare, modernizare ce se va desfăşura în decursul acestui an, abonamentele cu reducere 50% pentru elevi/studenţi se vor putea achiziţiona de la oricare dintre casieriile existente în reţeaua de metrou”. După trei ani de la respectiva promisiune, situația nu s-a îmbunătățit în nicio manieră.

Nu descoperim niciun argument pertinent, din răspunsurile primite de ASD din partea Ministerului Transporturilor, pentru care Metrorex și Ministerul Transporturilor refuză în mod sistematic să pună la dispoziția elevilor și studenților titlurile de călătorie în toate stațiile de metrou. De asemenea, ne punem întrebarea care este temeiul în baza căruia s-a decis să restrângă exercițiul nestânjenit al dreptului în cauză, recunoscut de lege, instituindu-se o limitare nejustificată prin care titlurile pot fi emise doar la anumite stații de călătorie.

Mai mult decât atât, considerăm că problema se poate rezolva rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educației Naționale către Ministerul Transporturilor și instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete.
Timpul exagerat de mare, redundant petrecut de studenți la casele de bilete speciale le afectează acestora programul școlar și poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite.

În același timp, semnalăm faptul că dovada calității de student ar trebui să se poată realiza prin orice mijloc de probă, deci și printr-o adeverință eliberată de instituția de învățământ superior, nu doar prin legitimația de transport.
Legiuitorul secundar a decis, în mod exagerat din punctul nostru de vedere, să instituie legitimația de transport ca unic mijloc de probă pentru ca studentul să-și poată exercita dreptul legal de achiziționare a titlului redus la metrou. În acest sens, solicităm Ministerului Transportului să renunțe la legitimațiile de transport, prin modificarea HG nr. 42/2017, calitatea de student putându-se dovedi, de exemplu, și prin carnetul de student, care se poate adapta pentru a conține și mențiunea privind forma de învățământ a studentului. În orice caz, vă rugăm să rețineți că legitimația de transport este doar o probă a dovedirii calității de student, și nu ar trebui să poată condiționa exercitarea dreptului la facilități la transportul public pentru studenți, dacă cei din urmă își dovedesc calitatea de studenți prin alte mijloace de probă.

Nu în ultimul rând, în subsidiar reamintim poziția noastră cum că orarul caselor de bilete speciale este aberant de limitativ, iar în măsura în care se păstrează casele de bilete speciale, în mod indubitabil situația ar trebui îmbunătățită prin prelungirea programului de funcționare, în mod implicit ameliorăndu-se timpul de așteptare.

Considerăm că aceste măsuri sunt de natură a garanta cu adevărat buna desfășurare a dreptului studentului la tarif redus pentru transportul cu metroul. Totodată, apreciem că măsurile vor crește calitatea serviciului public, plasându-l la standardele celorlalte servicii de transport public din statele membre ale Uniunii Europene.

București,
15 ianuarie 2019”

Citește și:
VIDEO Cozi imense de studenți și elevi la metrou. Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități…
Vezi articolul

Ministerul Educaţiei clarifică declaraţiile ministrului Andronescu: nu se intenționează organizarea unor clase separate, ci creșterea numărului profesorilor de sprijin și al consilierilor școlari

Ministerul Educaţiei a trimis Edupedu.ro câteva precizări în cazul declaraţiilor făcute de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, din care se înţelegea că ar vrea organizarea elevilor cu cerinţe speciale din şcolile…
Vezi articolul

DOCUMENT Motivarea judecătorilor: Mircea Beuran a fost înregistrat în timp ce recunoștea că ar fi primit 10.000 de euro pentru a truca un concurs la Universitatea de Medicină / Tribunalul a invocat exodul medicilor nemulțumiți de pilele din sistemul de sănătate

Mircea Beuran a fost înregistrat atât de denunțătoare, cât și de procurori în dosarul instrumentat de DNA privind o presupusă luare de mită, arată motivarea judecătorilor care au decis arestul…
Vezi articolul

Plăți de 5 lei acoperite cu chitanțe de 500 de lei, pentru taxe judiciare de timbru totalizând sute de mii de lei și care n-ar avea justificare – semnalate în cadrul unui control al Curții de Conturi la Universitatea Dunărea de Jos din Galați

Un control efectuat de Curtea de Conturi la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, declanșat la începutul acestui an, semnalează că, între 2019 și 2021, această instituție a efectuat plăți…
Vezi articolul