Studenții la Drept îi cer Ministerului Transportului să garanteze că pot cumpăra abonamente reduse de la orice casă de bilete Metrorex

359 de vizualizări
Studenții de la Drept îi cer Ministerului Transportului să instituie posibilitatea ca tinerii și elevii să poată cumpăra abonamente reduse de la orice casă de bilete a Metrorex.

“Timpul exagerat de mare, redundant petrecut de studenți la casele de bilete speciale le afectează acestora programul școlar și poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite”, spune Asociația Studenților în Drept, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Tinerii afirmă că “problema se poate rezolva rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educației Naționale către Ministerul Transporturilor și instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete”.

Amintim că începutul anului a adus cozi imense de studenți și elevi la metrou. “Această problemă este cauzată de decizia Metrorex ca de la începutul vacanței școlare și până duminică, 6 ianuarie, abonamentele reduse să poată fi achiziționate doar din trei stații (Piața Unirii 1 și 2, precum și Piața Romană)”, a atras atenția Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Citește comunicatul integral al Asociației Studenților în Drept

“Asociația Studenților în Drept solicită Ministerului Transportului să garanteze studenților achiziționarea de titluri de călătorie reduse de la orice casă de bilete a Metrorex

Asociația Studenților în Drept, organizație reprezentativă a studenților Facultății de Drept din cadrul Universității din București, face un apel public către Ministerul Transporturilor și solicită instituirea posibilității studenților de a-și achiziționa titluri de călătorie reduse la metrou, respectiv abonamente la preț redus de la orice casă de bilete a Metrorex.

Ne raliem astfel la demersul pe care de data aceasta îl au colegii din Asociația Elevilor din București și Ilfov, semnalând aceleași probleme de aglomerare a caselor de bilete de la puținele stații unde studenții își pot achiziționa titlul redus.

Trebuie să constatăm cu dezamăgire că Ministerul Transporturilor, cât și Metrorex au rămas indolente la poziționările organizațiilor studențești sau structurilor de reprezentare ale elevilor, menționând aici demersuri ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) sau ale Consiliul Municipal al Elevilor București (Consiliul Municipal al Elevilor București), toate aceastea neavând, de-a lungul timpului, niciun ecou în atitudinea și acțiunile ministerului, respectiv Metrorex.

În răspunsul primit în ianuarie 2016 de ANOSR, Metrorex arăta: “Odată cu modernizarea sistemului de taxare, modernizare ce se va desfăşura în decursul acestui an, abonamentele cu reducere 50% pentru elevi/studenţi se vor putea achiziţiona de la oricare dintre casieriile existente în reţeaua de metrou”. După trei ani de la respectiva promisiune, situația nu s-a îmbunătățit în nicio manieră.

Nu descoperim niciun argument pertinent, din răspunsurile primite de ASD din partea Ministerului Transporturilor, pentru care Metrorex și Ministerul Transporturilor refuză în mod sistematic să pună la dispoziția elevilor și studenților titlurile de călătorie în toate stațiile de metrou. De asemenea, ne punem întrebarea care este temeiul în baza căruia s-a decis să restrângă exercițiul nestânjenit al dreptului în cauză, recunoscut de lege, instituindu-se o limitare nejustificată prin care titlurile pot fi emise doar la anumite stații de călătorie.

Mai mult decât atât, considerăm că problema se poate rezolva rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educației Naționale către Ministerul Transporturilor și instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete.
Timpul exagerat de mare, redundant petrecut de studenți la casele de bilete speciale le afectează acestora programul școlar și poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite.

În același timp, semnalăm faptul că dovada calității de student ar trebui să se poată realiza prin orice mijloc de probă, deci și printr-o adeverință eliberată de instituția de învățământ superior, nu doar prin legitimația de transport.
Legiuitorul secundar a decis, în mod exagerat din punctul nostru de vedere, să instituie legitimația de transport ca unic mijloc de probă pentru ca studentul să-și poată exercita dreptul legal de achiziționare a titlului redus la metrou. În acest sens, solicităm Ministerului Transportului să renunțe la legitimațiile de transport, prin modificarea HG nr. 42/2017, calitatea de student putându-se dovedi, de exemplu, și prin carnetul de student, care se poate adapta pentru a conține și mențiunea privind forma de învățământ a studentului. În orice caz, vă rugăm să rețineți că legitimația de transport este doar o probă a dovedirii calității de student, și nu ar trebui să poată condiționa exercitarea dreptului la facilități la transportul public pentru studenți, dacă cei din urmă își dovedesc calitatea de studenți prin alte mijloace de probă.

Nu în ultimul rând, în subsidiar reamintim poziția noastră cum că orarul caselor de bilete speciale este aberant de limitativ, iar în măsura în care se păstrează casele de bilete speciale, în mod indubitabil situația ar trebui îmbunătățită prin prelungirea programului de funcționare, în mod implicit ameliorăndu-se timpul de așteptare.

Considerăm că aceste măsuri sunt de natură a garanta cu adevărat buna desfășurare a dreptului studentului la tarif redus pentru transportul cu metroul. Totodată, apreciem că măsurile vor crește calitatea serviciului public, plasându-l la standardele celorlalte servicii de transport public din statele membre ale Uniunii Europene.

București,
15 ianuarie 2019”

Citește și:
VIDEO Cozi imense de studenți și elevi la metrou. Elevii cer Metrorex și Ministerului Transporturilor să poată cumpăra abonamente reduse din toate punctele de vânzare

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tehnologia și accesul la tabletă și telefon mobil îi fac pe copii să învețe să scrie înainte de a ști să citească. Descoperirea făcută în România i-a surprins pe cercetătorii europeni

În capitolul “România, descoperiri surprinzătoare“ autorii raportului Copiii mici (0-8) și tehnologia digitală – un studiu calitativ în Europa, studiu făcut de hub-ul științific al Comisiei Europene, Joint Research Centre, descriu povestea…
Vezi articolul
Marian Preda / Foto: Agerpres

Marian Preda, rectorul Universității din București: Foarte grav la admiterea la liceu propusă este că elevii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge la următorul liceu / Am putea să mergem și pe modelul francez, cu examen național dar copilul să aibă un drept prioritar la liceul din proximitate

„Examenul de admitere la liceu propus în noua lege a educației nu este echitabil deloc, foarte grav este că copiii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge…
Vezi articolul

Lipsă de respect pentru profesori din partea Ministerului Educației – le acordă doar 2 zile la dispoziție să depună la inspectoratele școlare documentele pentru echivalarea studiilor, deși calendarul este aprobat de 3 săptămâni / Lista documentelor și model de cerere

Până pe 9 martie, cadrele didactice pot depune la inspectoratele școlare documentele pentru echivalarea studiilor, potrivit unui ordin publicat luni, 6 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului…
Vezi articolul

La simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024 lucrările vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, anunță Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat generalizarea evaluării digitalizate începând cu simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, într-un mesaj pe pagina oficială de Facebook: „Lucrările tuturor elevilor care vor…
Vezi articolul