Studenții susțin propunerea ca persoanele condamnate penal să fie incompatibile cu funcția de cadru didactic

2.300 de vizualizări
Sursa: ANOSR
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își anunță susținerea, într-un comunicat emis luni, pentru propunerea legislativă ce instituie incompatibilitatea dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul preuniversitar și cel universitar. Propunerea, inițiată de deputați USR și PMP, a fost înregistrată în decembrie 2019 și adoptată tacit în Cameră pe 23 aprilie. Acum se află la Senat și este programată pentru dezbatere în Comisia de învățământ pe 5 mai.

Conform propunerii, persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse cu închisoarea, pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, li se interzice să ocupe funcții didactice până la intervenirea unei situații ce înlătură consecințele condamnării.

De ce spun studenții că sprijină acest proiect – comunicatul ANOSR:

“Studenții susțin introducerea incompatibilității între funcția de cadru didactic și condamnații penal

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învăţământul preuniversitar și cel universitar prin Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, înregistrată în Senatul României cu nr. L244/2020.

Proiectul de lege propune interzicerea persoanelor condamnate penal definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenţie, de a ocupa o funcţie didactică, didactică auxiliară sau o funcție de conducere, de îndrumare şi de control până la intervenirea unei situații care înlătură consecinţele condamnării. Acesta a fost adoptat de către Camera deputaților și înaintat către Senat în data de 23 aprilie. Mâine, 5 mai, proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României.

ANOSR a militat de-a lungul timpului pentru dreptul studenților de a se dezvolta profesional și personal într-un mediu universitar curat și în acord cu sistemul de valori al societății noastre. Acțiunile ANOSR în acest sens includ demersurile pentru combaterea plagiatului în universități și demersurile privind susținerea reintroducerii incompatibilității dintre o funcție de demnitate publică, conducere în statul român, administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate.

Inițiativa legislativă L244/2020 contribuie la conceptul de universități curate, în care integritatea academică reprezintă o realitate și o normalitate, și nu doar un deziderat. Profesia de cadru didactic implică o responsabilitate imensă față de elevi și studenți, față de viitorul societății românești, iar școlile și universitățile reprezintă instituțiile fundamentale pentru dezvoltarea unui cetățean activ, autonom și responsabil. În cadrul acestor instituții, cadrele didactice nu reprezintă doar un reper în studiul diverselor discipline, dar și un reper de prestigiu profesional și autoritate morală. Funcția de cadru didactic nu este mai puțin importantă pentru viitorul acestui stat decât funcțiile publice sau funcțiile ce implică autoritatea de stat și în egală măsură, persoanele ce ocupă aceste funcții ar trebui să onoreze valorile societății.

Deși ne aflăm într-o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere, este în același timp important să luăm decizii de impact pentru viitorul nostru și al societății. Astfel, susținem inițiativa legislativă L244/2020 ce propune instituirea incompatibilității dintre persoanele condamnate penal și funcția de cadru didactic în învățământul universitar și preuniversitar și facem apel către decidenții instituționali din cadrul Parlamentului României să susțină această inițiativă legislativă.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UTIL pentru profesori: cursuri de prevenire a consumului de droguri cu modalități de comunicare eficientă cu tinerii și de recunoaștere a semnelor de avertizare, puse la dispoziție gratuit de SuperȘcoala / Peste 1.000 de cadre didactice s-au înscris în platformă, părinții și elevii pot accesa direct materialele (P)

Platforma educațională SuperȘcoala, în colaborare cu asociația Teen Challenge Smart, anunță publicarea a două cursuri antidrog, primul dedicat profesorilor și părinților, cel de-al doilea adresat direct adolescenților și preadolescenților. Cursurile…
Vezi articolul

Marți e ultima zi în care profesorii care vor să fie directori își pot înregistra opțiunea pentru școala pentru care vor susține interviul între 16 și 25 martie. Actualii directori nu mai pot face parte din comisiile de evaluare

Procedura operațională a probei de interviu a concursului de directori de școli a fost trimisă inspectoratelor școlare de către Ministerul Educației. Nu vor face parte din comisia de interviu profesorii…
Vezi articolul
Desființarea titularizării

VIDEO Povestea pactului pentru educație propus de Tudor Chirilă și răspunsurile politicienilor din guvernările Dăncilă și Orban: Reforma în educație nu interesează pe nimeni. Ce-i interesează este să aibă alegeri anticipate, conservarea puterii. Noi mai stăm o tură

“Cu pactul meu pe educație în cap, am deschis această discuție și cu Raluca Turcan și am întrebat-o: dar de ce nu luăm ceva ce este bun și nu conservăm…
Vezi articolul

Documentul prin care Consiliul Rectorilor și-a reafirmat joi sprijinul pentru Sorin Cîmpeanu, în scandalul plagiatului, a fost emis fără acordul mai multor rectori și în condițiile în care fostul ministru a revenit la conducerea organizației, după cum au semnalat membri CNR

Comunicatul transmis joi de Consiliul Național al Rectorilor (CNR), prin care acest for face scut în apărarea lui Sorin Cîmpeanu, în scandalul de plagiat, a fost emis în condițiile în…
Vezi articolul