Studenții Universității Maritime din Constanța discută astăzi cu rectorul Universității Politehnica din București. Aceștia se opun unei posibile desființări a Universității Maritime

315 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Studenții Universității Maritime din Constanța se întâlnesc astăzi, 16 noiembrie 2022, cu Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București (UPB), după ce presa din Constanța a anunțat negocieri de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București. Potrivit unui comunicat, solicitarea conducerii UPB a fost ca presa să nu fie prezentă la eveniment, iar dezbaterea să se realizeze cu ușile închise.

„E un moment oportun ca tot ceea ce înseamnă produs al universității să facă front comun și să transmită într-o singură voce dorința acestora: NU desființării Universității Maritime din Constanța!”, scriu studenții.

Redăm comunicatul integral:

Studenții Universității Maritime din Constanța sunt chemați la discuții cu rectorul UPB, cu ușile închise

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) face cunoscut opiniei publice faptul că, în cursul zilei de ieri, 14 noiembrie a.c., președintele organizației, a fost invitat de către președintele Senatului Universității, pentru discuții referitoare la evenimentele din ultimele zile.

A fost purtată o discuție telefonică și cu rectorul UPB, Mihnea Costoiu, care a acceptat să se prezinte la o dezbatere cu studenții Universității Maritime din Constanța mâine, 16.11.2022, în Aula Gavrilă Rican, sala pe care studenții din `90, într-un context oportun, au ocupat-o pentru a își croi un nou viitor, atât lor cât și generațiilor următoare, punând bazele a ceea ce înseamnă UMC astăzi.

Solicitarea conducerii UPB a fost ca presa să nu fie prezentă la eveniment, iar dezbaterea să se realizeze cu ușile închise.

La întâlnirea de mâine (16 noiembrie – n. red.) sunt așteptați atât studenții universității, cât și absolvenți și membrii alumni ai organizației studențești.

E un moment oportun ca tot ceea ce înseamnă produs al universității să facă front comun și să transmită într-o singură voce dorința acestora: NU desființării Universității Maritime din Constanța!

”Îmi doresc ca studenții universității să fie prezenți, dar și activi la discuția de mâine, să să vină înarmați cu întrebări referitoare la posibilul lor viitor, dar în același timp să folosească cu încredere filtrul propriei conștiințe, pentru a nu se lăsa convinși sau manipulați, de oameni cu experiență, că ceea ce cred ei este eronat.

Dragi colegi, vă îndemn să analizați în detaliu și cu atenție sporită informațiile la care aveți acces, dar și pe cele prezente în spațiul media, pentru a vă crea o imagine de ansamblu despre fenomenul pe care îl experimentăm.” – a declarat Andrei – Ștefan CAȚĂR, președintele LSUMC”.

Informații de context

Negocierile dintre Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Politehnică din București au fost anunțate săptămâna trecută de Constanța.info, care îl cita pe Cornel Panait, președintele Senatului UMC. Acesta afirma că “este o idee deocamdată”, ce urma să fie supusă unui referendum în cadrul instituției. Același reprezentant al instituției constănțene menționa că o fuziune cu “Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități” să rezulte într-o “Universitate Națională de Științe și Tehnică Politehnica”.

Despre aceste contacte au scris, miercuri, și alte publicații locale. Focus Press preciza că, în cursul zilei, a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice din cadrul UMC, având la dispoziție aproximativ 30 de zile pentru a lua o decizie. Și această publicație menționează, citându-l pe președintele Senatului UMC, Cornel Panait, că o “Universitate Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica” se va forma cu sau fără implicarea UMC.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Mihnea Costoiu a confirmat doar că există discuții “cu multiple universități”. El a spus că nu poate face declarații despre instituții individuale și nici să comenteze, la întrebarea Edupedu.ro, ce anume înseamnă o “universitate națională” ce ar rezulta din fuziunea mai multor universități. – detalii aici

În urmă cu o lună, Edupedu.ro a scris despre negocierile dintre UPB și Universitatea din Pitești (UPIT), rectorul universității bucureștene precizând și atunci doar că “există discuții cu mai multe universități”.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reforma în învățământul superior: universitățile trebuie regândite structural, în lumina alianțelor și programelor europene / Provocări-cheie: microcreditele, sistemele de asigurare a calității, transformarea digitală – Romiță Iucu, Universitatea din București

Dezbaterile privind reforma în educație trebuie să țină seama, în cazul învățământului superior, de “internaționalizarea și europenizarea acestuia”: aceste evoluții impun schimbări la nivel național, de la introducerea sistemelor de…
Vezi articolul

Studenții îi cer ministrului Deca și premierului Ciucă o procedură de constatare a plagiatelor „realmente funcțională”, cu restabilirea CNATDCU în poziția de for care analizează plângerile. Amendamentele cerute de ANOSR la proiectul Legilor Deca

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere oficial Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului să modifice procedura de constatare a plagiatelor, în proiectele legilor Deca, „astfel încât aceasta să…
Vezi articolul

Evaluarea digitală aplicată la Universitatea de Medicină din Iași, prezentată drept o “premieră” în România: teste grilă individualizate, pe tabletă, cu număr de întrebări stabilit în funcție de numărul de ore de curs

Teste grilă date pe tabletă, personalizate și cu număr de întrebări stabilit în funcție de numărul de ore de curs la respectiva disciplină – așa se desfășoară evaluarea digitală la…
Vezi articolul

Prezența în politică și administrație a unor persoane care au obținut titluri academice prin fraudă e un “risc major de securitate regională”, afirmă două organizații studențești din Iași și Basarabia / Ele amenință cu proteste dacă proiectele de legi ale educației, care “urmăresc amnistierea plagiatorilor”, ajung în Parlament

“Frauda academică este una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței regionale și a flancului estic al NATO, având în vedere că permite promovarea în politică și în administrația…
Vezi articolul

Resetarea mandatelor de rector la viitoarele alegeri universitare / Rectorii primesc posibilitatea a încă două mandate de câte 5 ani, indiferent de numărul de ani de când conduc deja universitățile. Ligia Deca: Juriștii mi-au spus că legea nu retroactivează

Proiectul legii învățământului superior, asumat de ministra Educației, Ligia Deca, prevede câte două mandate pentru rectorii universităților. Durata acestora este de 5 ani fiecare, iar cei care au avut deja…
Vezi articolul