Studenții Universității Maritime din Constanța discută astăzi cu rectorul Universității Politehnica din București. Aceștia se opun unei posibile desființări a Universității Maritime

332 de vizualizări
ANOSR
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Studenții Universității Maritime din Constanța se întâlnesc astăzi, 16 noiembrie 2022, cu Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București (UPB), după ce presa din Constanța a anunțat negocieri de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București. Potrivit unui comunicat, solicitarea conducerii UPB a fost ca presa să nu fie prezentă la eveniment, iar dezbaterea să se realizeze cu ușile închise.

„E un moment oportun ca tot ceea ce înseamnă produs al universității să facă front comun și să transmită într-o singură voce dorința acestora: NU desființării Universității Maritime din Constanța!”, scriu studenții.

Redăm comunicatul integral:

Studenții Universității Maritime din Constanța sunt chemați la discuții cu rectorul UPB, cu ușile închise

Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța (LSUMC) face cunoscut opiniei publice faptul că, în cursul zilei de ieri, 14 noiembrie a.c., președintele organizației, a fost invitat de către președintele Senatului Universității, pentru discuții referitoare la evenimentele din ultimele zile.

A fost purtată o discuție telefonică și cu rectorul UPB, Mihnea Costoiu, care a acceptat să se prezinte la o dezbatere cu studenții Universității Maritime din Constanța mâine, 16.11.2022, în Aula Gavrilă Rican, sala pe care studenții din `90, într-un context oportun, au ocupat-o pentru a își croi un nou viitor, atât lor cât și generațiilor următoare, punând bazele a ceea ce înseamnă UMC astăzi.

Solicitarea conducerii UPB a fost ca presa să nu fie prezentă la eveniment, iar dezbaterea să se realizeze cu ușile închise.

La întâlnirea de mâine (16 noiembrie – n. red.) sunt așteptați atât studenții universității, cât și absolvenți și membrii alumni ai organizației studențești.

E un moment oportun ca tot ceea ce înseamnă produs al universității să facă front comun și să transmită într-o singură voce dorința acestora: NU desființării Universității Maritime din Constanța!

”Îmi doresc ca studenții universității să fie prezenți, dar și activi la discuția de mâine, să să vină înarmați cu întrebări referitoare la posibilul lor viitor, dar în același timp să folosească cu încredere filtrul propriei conștiințe, pentru a nu se lăsa convinși sau manipulați, de oameni cu experiență, că ceea ce cred ei este eronat.

Dragi colegi, vă îndemn să analizați în detaliu și cu atenție sporită informațiile la care aveți acces, dar și pe cele prezente în spațiul media, pentru a vă crea o imagine de ansamblu despre fenomenul pe care îl experimentăm.” – a declarat Andrei – Ștefan CAȚĂR, președintele LSUMC”.

Informații de context

Negocierile dintre Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea Politehnică din București au fost anunțate săptămâna trecută de Constanța.info, care îl cita pe Cornel Panait, președintele Senatului UMC. Acesta afirma că “este o idee deocamdată”, ce urma să fie supusă unui referendum în cadrul instituției. Același reprezentant al instituției constănțene menționa că o fuziune cu “Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități” să rezulte într-o “Universitate Națională de Științe și Tehnică Politehnica”.

Despre aceste contacte au scris, miercuri, și alte publicații locale. Focus Press preciza că, în cursul zilei, a avut loc o întâlnire a cadrelor didactice din cadrul UMC, având la dispoziție aproximativ 30 de zile pentru a lua o decizie. Și această publicație menționează, citându-l pe președintele Senatului UMC, Cornel Panait, că o “Universitate Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica” se va forma cu sau fără implicarea UMC.

Contactat de Edupedu.ro, rectorul Mihnea Costoiu a confirmat doar că există discuții “cu multiple universități”. El a spus că nu poate face declarații despre instituții individuale și nici să comenteze, la întrebarea Edupedu.ro, ce anume înseamnă o “universitate națională” ce ar rezulta din fuziunea mai multor universități. – detalii aici

În urmă cu o lună, Edupedu.ro a scris despre negocierile dintre UPB și Universitatea din Pitești (UPIT), rectorul universității bucureștene precizând și atunci doar că “există discuții cu mai multe universități”.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din Universități, aprobate de Guvern / Pentru funcția de asistent universitar nu mai este obligatorie diploma de doctorat, este suficientă înmatricularea la un program de doctorat

Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern la finalul anului 2023. Pentru funcția de asistent universitar…
Vezi articolul

Senatul universitar decide dacă facultățile vor desfășura sau nu cursurile online. Guvernul a stabilit trei scenarii de lucru pentru universități

Desfășurarea activității didactice ce presupune prezența fizică a studenților se stabilește prin hotărâre a Senatului universitar în funcție de situația epidemiologică și de specificul fiecărei universități, în anul universitar 2020-2021,…
Vezi articolul