Studiu: Topul orașelor din România în funcție de cât de bune sunt școlile și facilitățile educaționale

12.439 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Cel mai mare punctaj obținut a fost orașul Oradea, 64 de puncte din 100 posibile. Pe locul al doilea și al treilea au fost Brașov (63) și Pitești (61). La mare distanță, pe locul 14, regăsim București (57 de puncte) în această cercetare făcută de Storia.ro și D&D Research. Locuitorii unui oraș au putut să-și exprime părerea doar pentru facilitățile educaționale din orașul lor.

Percepția cetățenilor asupra orașelor și cartierelor cu cele mai bune facilități educaționale este cea de-a opta temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research – „Orașe și cartiere din România”, realizat în perioada noiembrie 2016 – august 2017 pe un eșantion de 244.495 de români, cu o marjă de eroare de 0,5%. Prag de încredere 95%.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punct de vedere al facilităților educaționale, de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final, potrivit autorilor.

SURSA: Storia.ro/D&D Research

Cluj-Napoca (59) s-a clasat foarte sus în percepția locuitorilor săi, pe locul al 5-lea la nivel național, însă înainte e Târgu Mureș (60). Urmează alte două orașe medii, Slobozia și Miercurea Ciuc, înaintea Sibiului. Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Deva, Alba Iulia sunt orașele care au ieșit înaintea Capitalei în acest sondaj.

La polul opus al clasamentului, cele mai neavantajoase localități din punctul de vedere al facilităților educaționale sunt, potrivit sondajului, Giurgiu, cu doar 48 de puncte (la 16 puncte față de lider). În urcare, locurile din coadă sunt ocupate în ordine de: Alexandria, Focșani , Satu-Mare, Zalău, Brăila, Călărași, Vaslui, Reșița, Constanța (54 de puncte).

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație…
Vezi articolul

GRAFIC Peste 2,9 milioane de elevi încep luni școala, cu circa 60 de mii mai puțini ca anul trecut. Scăderea înseamnă echivalentul populației unui oraș cât Vaslui și al desființării a 2.400 de clase de câte 25 de elevi

Peste 2,9 milioane de elevi încep școala de luni, 11 septembrie. Nu există deocamdată un număr oficial al elevilor înscriși, anunțat de Minister, dar Ligia Deca a anunțat joi că…
Vezi articolul

Viitorul salariu brut al directorilor de școli dat exemplu de Ligia Deca, de peste 11.000 de lei pe lună, fără sporuri – mult sub cele ale directorilor din Europa de Vest, dar considerabil mai mare decât salariile celor din Est

Un director de școală cu gradul I va avea, în iunie 2024, „un salariu brut de 11.484 lei pe lună, fără a lua în calcul alte sporuri”, după creșterile salariale…
Vezi articolul

Impact puternic al nivelului de educație al părinților asupra situației materiale a copiilor: România are cea mai mare rată din UE a copiilor din familii care se confruntă cu lipsuri – 85%, mai mult decât dublul mediei europene

În 2021, 39% dintre copiii din UE care trăiau în gospodării cu un nivel de educație scăzut (cel mult învățământul secundar inferior) au fost afectați de lipsuri materiale, în comparație…
Vezi articolul