În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

4.520 de vizualizări
Foto: Freepik.com
În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), numai puțin de 947.931 de elevi înscriși în învățământul primar, potrivit Eurostat.

De fapt învățământul primar a fost singurul nivel de învățământ al cărui număr de elevi a crescut în perioada 2013-2018, potrivit datelor Eurostat. Atât efectivele de copii din învățământul preșcolar (grădiniță), cât și cele din gimnaziu și liceu fiind în scădere.

Cifrele Eurostat arată că rata elevilor care revin unui învățător era în 2018 de 19,5, în creștere cu aproape 1 punct, de la 18,6, cât era în 2013.

Pentru toate celalte niveluri de educație numărul elevilor care revin unui profesor a fost în scădere pe perioada analizată.

În aceste condiții numărul învățătorilor a avut o scădere de peste 2 mii de persoane în perioada 2013-2018.

5 iunie este marcată prin legea 289/2007 drept Ziua învațătorului. Pe 5 iunie 1779 s-a născut Gheorghe Lazar, considerat unul dintre cei care au întemeiat învățământul modern românesc.

Foto: Technology photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezastru la cheltuirea banilor europeni în școlile din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar PNRAS – doar 350 de milioane de lei într-un an și jumătate, adică 18% execuție bugetară din totalul sumei disponibile / În cele două mandate ale Ligiei Deca nici măcar nu au fost semnate contractele din PNRAS II

Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are până acum doar 1409 proiecte, adică școli, în implementare – a anunțat ministrul Educației Ligia Deca luni, 25 martie, în prima conferință din…
Vezi articolul

Irina Dumitrașcu, fostă IT-stă, acum învățătoare la Școala Gimnazială ”Petrache Poenaru” din Ferentari: Când vrei să fii acolo pentru toți copiii, trebuie să ai, practic, vreo șapte meserii / Primul lucru pe care ar putea să îl facă statul este să crească bugetul pentru Educație și salariile pentru profesori, pentru a atrage oameni buni la catedră / De la nivelul oficial este nevoie de mai mult respect

Învățătoarea Irina Dumitrașcu are anul acesta clasa a III-a, la Școala Gimnazială „Petrache Poenaru”, din Sectorul 5, București. Este la prima ei generație de copii, pe care i-a preluat din…
Vezi articolul

VIDEO Aproape 30% din elevii din Suceava au pierdut bursa de merit, spune primarul localității, care anunță că nu mai suplimentează cuantumul minim. Ion Lungu: Să mai mărim celor care au 9,50 și cei care au 9,48 să nu primească deloc, mi se pare incorect

Mai mult de jumătate din numărul elevilor care beneficiau de bursă de merit au pierdut acest drept, după ce media minimă de acordare a crescut la 9.50, a declarat, miercuri,…
Vezi articolul