În România sunt 48 de mii de învățători care educă aproape 950 de mii de elevi. Numărul copiilor din primar, singurul care a crescut în ultimii 5 ani dintre toate nivelurile de învățământ

4.520 de vizualizări
Foto: Freepik.com
În România erau, în anul 2018, 48.156 de profesori pentru învățământul primar, potrivit Institutului Național de Statistică. Aceștia educau cel mai mare număr de copii dintre toate nivelurile de educație (preșcolar, primar, gimnazial, liceal), numai puțin de 947.931 de elevi înscriși în învățământul primar, potrivit Eurostat.

De fapt învățământul primar a fost singurul nivel de învățământ al cărui număr de elevi a crescut în perioada 2013-2018, potrivit datelor Eurostat. Atât efectivele de copii din învățământul preșcolar (grădiniță), cât și cele din gimnaziu și liceu fiind în scădere.

Cifrele Eurostat arată că rata elevilor care revin unui învățător era în 2018 de 19,5, în creștere cu aproape 1 punct, de la 18,6, cât era în 2013.

Pentru toate celalte niveluri de educație numărul elevilor care revin unui profesor a fost în scădere pe perioada analizată.

În aceste condiții numărul învățătorilor a avut o scădere de peste 2 mii de persoane în perioada 2013-2018.

5 iunie este marcată prin legea 289/2007 drept Ziua învațătorului. Pe 5 iunie 1779 s-a născut Gheorghe Lazar, considerat unul dintre cei care au întemeiat învățământul modern românesc.

Foto: Technology photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația cade pe locul 2 între elementele care creează sentimentul de comunitate între europeni, în opinia românilor – sondaj Eurobarometru / România, pe ultimul loc la valorizarea drepturilor fundamentale și democrației

Educația este pe locul doi între elementele care creează sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din Uniunea Europeană, potrivit ierarhizării făcute de români la finalul anului 2020. Pe primul loc…
Vezi articolul

Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal: Îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură / Fata mea venea mereu mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei

Mai mulți părinți ne-au trimis mesaje pe adresa redacție@edupedu.ro despre abuzurile suferite de copiii lor în clasa învățătoarei Mariana Alexa de la Școala Gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș, după…
Vezi articolul

Curtea de Conturi: Şcolile din România au primit de la primăriile şi consiliile judeţene doar 0,6% din totalul finanţării pe anul 2016. Echivalentul a 21 de lei pe elev, pe an

Subfinanţarea cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti este reflectată în cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi. În…
Vezi articolul