Subiecte „mai prietenoase” la evaluări: ministrul Monica Anisie a explicat ce înseamnă asta și de ce le-a cerut-o profesorilor

8.164 de vizualizări
Subiecte „mai prietenoase” nu înseamnă „indulgență”, a declarat ministrul Educației Monica Anisie la Radio România Actualități. Aceasta a explicat ce a vrut să spună atunci când le-a cerut profesorilor să facă „evaluări mai prietenoase”. Oficialul a spus că „un subiect mai prietenos trebuie să aibă aplicabilitate”. În emisiune a fost și liderul sindical FSE Marius Nistor, cel care a deschis subiectul.
  • Redăm explicațiile ministrului Anisie și întreaga discuție din studioul Radio România:

Marius Nistor: ”Doamna ministru vorbit la moment dat de o evaluare „mai prietenoasă”, de subiecte „mai prietenoase” și îmi aduc aminte când a spus prima dată acest lucru, dintr-o dată s-au revoltat unii în sațiul public “cum adică să fie ceva mai prietenos?”

Moderator: Și pe mine mă surprinde termenul în sine ce înseamnă mai prin Subiecte mai prietenoase?

Marius Nistor: Dar fără supărare trebuie să vin cu teamă la un examen? Noi trebuie să învățăm de teamă? Nu, este vorba despre mediul pe care îl creezi, de stresul care trebuie să fie cât mai redus cu putință. Nu trebuie să învăț cu teamă, nu trebuie să mă prezint la un examen de teamă. Aveam foarte mulți profesori, când eram eu elev și chiar student, făceau tot ceea ce era necesar ca să ridice greutatea aceasta de pe umerii mei de elev. Să mă ajute cât mai mult, să mă susțină cat mai mult. Și pe noi asta ne deranjează, pe bune? Treaba asta cu frica trebuie să dispară!

Moderator: Sunteți profesoară de limba română, doamna ministru Monica Anisie, cum vedeți diferența la limba română între un subiect clasic și unul „mai prietenos”?

Monica Anisie: Care să aibă aplicabilitate de fapt. Despre asta este vorba. Copiii noștri au fost învățați, de cele mai multe ori, să memoreze. Nu ăsta este scopul. Și atunci programa pentru gimnaziu, care a fost aprobată în 2016-2017, această programă a fost bazată pe dezvoltarea unor competențe și atunci când vii și construiești o astfel de programă, un profil al absolventului, atunci și subiectul de la evaluare trebuie să fie unul în concordanță cu programa. Programa aceasta este deschisă către dezvoltarea unor competențe și către o abordare mai prietenoasă a ceea ce înseamnă… Poate că este generic spus „prietenos”, dar având în vedere și formația mea, că sunt profesoara de limba și literatura română, am avut această abordare ca să-i spun așa.

Marius Nistor: Deci să nu se confunde indulgența cu abordarea prietenoasă. Deci este o diferență majoră

Monica Anisie: A, nu indulgență!”

Reamintim că ministrul Educației le-a transmis profesorilor pe 19 noiembrie, înainte de începerea perioadei de teze și lucrări semestriale, să își amintească de “vocație și tact pedagogic”. “Sunt convinsă că veți realiza evaluări prietenoase, pe care copiii să le înțeleagă și să le întâmpine cu seriozitate și confort”, a scris Monica Anisie, pe pagina sa de Facebook.

FOTO: Facebook.com/MonicaAnisie


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Miniștrii Educației din România și Maroc au discutat la București cu rectorii universităților de la noi pentru integrarea celor 5.000 de studenți de origine marocană, refugiați din Ucraina / Majoritatea sunt studenți la medicină

Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit astăzi cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării în Guvernul Regatului Maroc și au discutat despre modul…
Vezi articolul

Peste 134.000 de profesori si angajați din Învățământ continuă greva generală / Profesorii din Iași vor protesta în fața Prefecturii și în a zecea zi de grevă, după ce și marți au fost în stradă

Peste 134.000 de angajați din sistemul de Învățământ continuă greva generală, potrivit datelor celor două sindicate din Educație. Cu alte cuvinte, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru…
Vezi articolul

LISTĂ 9 școli pilotează anul acesta modelul de la Colegiul “Lazăr” din București: elevii de a XII-a fac doar materiile de Bacalaureat în ultimele două module ale anului școlar / Ministerul anunță 28 de noi școli-pilot

Lista celor 28 de școli-pilot în anul școlar 2022-2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Acestea se adaugă celor 6 școli-pilot care funcționează din anul școlar 2021-2022 și care “au…
Vezi articolul

Educația media, extinsă în toate ciclurile și “transversal în discipline”? Ligia Deca: “obiective” de educație media în forma finală a raportului România Educată / Radu Szekely invocă planurile cadru și profilurile de competențe ale absolvenților, ca posibile ținte de extindere

Autoritățile vor să “generalizeze” educația media în școală, pentru că “în mod evident, competențele media sunt indispensabile”, au spus vineri reprezentanți ai Președinției și Ministerului Educației, în cadrul unei conferințe…
Vezi articolul