Subiecte „mai prietenoase” la evaluări: ministrul Monica Anisie a explicat ce înseamnă asta și de ce le-a cerut-o profesorilor

8.135 de vizualizări
Subiecte „mai prietenoase” nu înseamnă „indulgență”, a declarat ministrul Educației Monica Anisie la Radio România Actualități. Aceasta a explicat ce a vrut să spună atunci când le-a cerut profesorilor să facă „evaluări mai prietenoase”. Oficialul a spus că „un subiect mai prietenos trebuie să aibă aplicabilitate”. În emisiune a fost și liderul sindical FSE Marius Nistor, cel care a deschis subiectul.
  • Redăm explicațiile ministrului Anisie și întreaga discuție din studioul Radio România:

Marius Nistor: ”Doamna ministru vorbit la moment dat de o evaluare „mai prietenoasă”, de subiecte „mai prietenoase” și îmi aduc aminte când a spus prima dată acest lucru, dintr-o dată s-au revoltat unii în sațiul public “cum adică să fie ceva mai prietenos?”

Moderator: Și pe mine mă surprinde termenul în sine ce înseamnă mai prin Subiecte mai prietenoase?

Marius Nistor: Dar fără supărare trebuie să vin cu teamă la un examen? Noi trebuie să învățăm de teamă? Nu, este vorba despre mediul pe care îl creezi, de stresul care trebuie să fie cât mai redus cu putință. Nu trebuie să învăț cu teamă, nu trebuie să mă prezint la un examen de teamă. Aveam foarte mulți profesori, când eram eu elev și chiar student, făceau tot ceea ce era necesar ca să ridice greutatea aceasta de pe umerii mei de elev. Să mă ajute cât mai mult, să mă susțină cat mai mult. Și pe noi asta ne deranjează, pe bune? Treaba asta cu frica trebuie să dispară!

Moderator: Sunteți profesoară de limba română, doamna ministru Monica Anisie, cum vedeți diferența la limba română între un subiect clasic și unul „mai prietenos”?

Monica Anisie: Care să aibă aplicabilitate de fapt. Despre asta este vorba. Copiii noștri au fost învățați, de cele mai multe ori, să memoreze. Nu ăsta este scopul. Și atunci programa pentru gimnaziu, care a fost aprobată în 2016-2017, această programă a fost bazată pe dezvoltarea unor competențe și atunci când vii și construiești o astfel de programă, un profil al absolventului, atunci și subiectul de la evaluare trebuie să fie unul în concordanță cu programa. Programa aceasta este deschisă către dezvoltarea unor competențe și către o abordare mai prietenoasă a ceea ce înseamnă… Poate că este generic spus „prietenos”, dar având în vedere și formația mea, că sunt profesoara de limba și literatura română, am avut această abordare ca să-i spun așa.

Marius Nistor: Deci să nu se confunde indulgența cu abordarea prietenoasă. Deci este o diferență majoră

Monica Anisie: A, nu indulgență!”

Reamintim că ministrul Educației le-a transmis profesorilor pe 19 noiembrie, înainte de începerea perioadei de teze și lucrări semestriale, să își amintească de “vocație și tact pedagogic”. “Sunt convinsă că veți realiza evaluări prietenoase, pe care copiii să le înțeleagă și să le întâmpine cu seriozitate și confort”, a scris Monica Anisie, pe pagina sa de Facebook.

FOTO: Facebook.com/MonicaAnisie

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Gheorghiță: Vaccinarea personalului din învățământ începe miercuri / Estimăm administrarea primei doze la 60.000 de persoane până pe 10 martie / Vaccinarea o vor face echipe noi, mobile

Vaccinarea profesorilor reîncepe miercuri, 24 februarie, și se încheie pe 10 martie, dată până la care se estimează că aproximativ 60.000 de persoane din sectorul învățământului vor primi prima doză,…
Vezi articolul