Proiectele Legilor Educației vor fi publicate luni pe site-ul ministerului și vor sta în dezbatere publică timp de 10 zile / “Ne dorim un moment de respiro, nu redeschidem dezbaterea publică, după cele 10 zile, pentru că nu am mai termina niciodată”, spune Ligia Deca

1.288 de vizualizări
Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com
Proiectele legilor Educației vor fi publicate pe site-ul ministerului luni și vor fi puse în dezbatere publică timp de 10 zile, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat principalele modificări aduse proiectelor legilor Educației. Amintim că proiectele au fost în ultimele săptămâni în analiza experților desemnați de partidele din coaliție.

“Astăzi, proiectele legilor Educației vor publicate pe site, după conferința de presă, împreună cu documentele conexe și vor putea fi accesate pe site-ul ministerului Educației, unde vor sta în dezbatere timp de 10 zile. Ne dorim un moment de respiro, nu redeschidem dezbaterea publică după cele 10 zile, în accepțiunea legii 52/ 2003 pentru că nu am mai termina niciodată, însă este clar că din punctul nostru de vederediscuția pe legile educației nu s-a oprit niciodată. Ea a debutat de la momentul în care ele au fost publicate pe site vara trecută. Au fost primite amendamente, multe, au urmat discuții”, a spus Ligia Deca.  

Aceasta a precizat că, după ce vor fi în dezbatere publică 10 zile, legile vor intra în avizare interministerială în jurul datei de 8 martie. “Aproximativ pe 8 martie ne dorim să pornească procesul de avizare interministerială în Guvern. Dupa adoptarea în Guvern a legilor Educației, acestea vor merge în Parlament și vor urma traseul democratic pentru dezbatere”, a mai spus Deca.  

“Pentru implementarea legii învățământului Preuniversitar e nevoie de 191 de acte normative, adică 38 de Hotărâri de Guvern și 153 de Ordine de ministru, iar în cazul legii învățământului Superior va fi nevoie de 28 de Hotărâri de Guvern și de 68 de Ordine de ministru. O parte sunt deja existente, altele vor trebui dezvoltate”, potrivit ministrei Educației. 

Amintim că, potrivit proiectului de program legislativ pe 2023, aprobat de Guvern, proiectele legilor Educației trebuie prezentate Guvernului în februarie și aprobate în Parlament în martie, fără să se precizeze o dată anume.

Informații de context

Ultimul termen vehiculat de secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, era 15 februarie, zi în care proiectele revizuite de experții partidelor ar fi trebuit să le prezinte în Guvern.

Ministerul a ratat acest termen. Cu o zi înainte, pe 14 februarie, conform surselor Edupedu.ro, Ligia Deca i-ar fi chemat la discuții pe politicienii și experții din comisiile partidelor, stabilite prin decizia coaliției de Guvernare. Este vorba despre Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea de la PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, Szabo Odon și Kallos Zoltan de la UDMR și Cătălin Zamfir Manea, reprezentantul comunității rome. Teme importante cum ar fi admiterea la liceu, ce structură va avea Bacalaureatul sau o posibilă admitere la clasa a V-a ar urma să fie decise de liderii politici ai PNL, PSD și UDMR, potrivit surselor noastre.

Nu este primul termen ratat de prezentare a legilor, în cele 4 luni de mandat ale ministrei Ligia Deca.

Inițial, termenul stabilit de coaliție pentru prezentarea proiectelor legilor era 1 februarie, potrivit surselor Edupedu.ro

Din 10 ianuarie, când a avut loc ședința în care Ligia Deca a prezentat coaliției varianta sa a proiectelor de legi, până pe 1 februarie, experții partidelor din coaliție ar fi trebuit să corecteze legile și apoi să fie prezentate în Guvern. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că după ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.

Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Amintim că, în decembrie 2022, Ligia Deca anunța că Legile învățământului preuniversitar și universitar “vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță”.

După vacanța de iarnă, însă, Deca anunța că s-a răzgândit: „Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”, a spus Deca la Radio România Actualități.

Proiectele Legilor Educației nu fuseseră făcute publice până acum, deși societatea civilă a cerut acest lucru insistent, printr-o petiție.

Foto: © Viacheslav Iacobchuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Nu desfiintati liceele pedagogice. INVATATORII SUNT SINGURII DASCALI CARE SE MAI OCUPA, INTENSIV, DE ELEVI. Si asta doar cu pregatirea din liceu, fara facultati. In loc sa infiintati licee de specialitate, scoli profesionale, voi le desfiintati si pe amaratele care mai exista? Nu vedeti cati Dorei avem in toate meseriile, doar pentru ca nu mai sunt scoli specializate? Credeti ca doar o facultate aiurea pregateste un meserias ? Nu-i vedeti pe cei care obtin diplome, cum obtin, cata meserie stiu? Pe ce lume traiti, stimabili guvernanti? De unde ati picat in guvernul Romaniei ca sa distrugeti si bruma de educatie ,sanatate, economie etc. care mai subzista? LASATI COPIII SA INVETE,SA SE BUCURE DE EDUCATIE DE CALITATE NU DE SPOIALA. “Dacă vrei să distrugi o ţară, atunci omoară învăţământul!” Mike Borze, un manager român

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au revenit atacurile cu linkuri ce au mesaje-capcană de tipul „tu ești în video”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Accesarea linkului poate duce la pierderea contului pe Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare, a anunțat într-o postare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Este vorba despre mesaje-capcană cu…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților: Ministerul să retragă propunerile de modificare a legislației de analiză a doctoratelor, „nu sunt oportune și ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”. Ministerul a cerut ca tezele să fie verificate integral la fiecare sesizare

Modificările propuse de ministrul Sorin Cîmpeanu la metodologia care reglementează soluționarea sesizărilor de plagiat în doctorate „nu sunt oportune și, finalmente, ar crea dificultăți în sancționarea persoanelor vinovate”, este punctul…
Vezi articolul