Tații au un “efect unic” asupra rezultatelor la învățătură ale copiilor, în școala primară – studiu

12.001 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Copiii ai căror tați le citesc și se joacă cu ei înregistrează o creștere “ușoară, dar semnificativă” a rezultatelor la învățătură, în școala primară, susține un nou studiu realizat de specialiști de la Universitatea din Leeds, citat de The Guardian. Potrivit studiului, fie și numai 10 minute pe zi de activități tată-copil au rezultate.

Potrivit studiului, activitățile copiilor împreună cu tatăl au un efect “unic și important” asupra rezultatelor educaționale. Atunci când au loc în faza preșcolară, ele produc un avantaj educațional copiilor în primul an de școală, iar o implicare a tatălui atunci când copilul are cinci ani duce la performanțe mai bune atunci când copilul are șapte ani, efectul fiind mai pronunțat în cazul matematicii.

Studiul afirmă că, în timp ce activitățile cu tații au un impact asupra rezultatelor educaționale, mamele au un impact mai puternic asupra comportamentelor emoționale și sociale ale copiilor.

Autorii studiului recomandă ca școlile și grădinițele să solicite, dacă pot, contactele ambilor părinți, pentru a dezvolta strategii pentru o implicare mai mare și a taților. 

  • Potrivit lui Helen Norman, cercetătoarea de la Universitatea din Leeds care a condus echipa din spatele studiului, “mamele tind în continuare să își asume rolul de principal responsabil pentru îngrijirea copilului și, drept urmare, tind să desfășoare cele mai multe astfel de activități, dar dacă tații se implică activ în îngrijirea copiilor, acest lucru crește în mod semnificativ probabilitatea ca acei copii să obțină rezultate mai bune în școala primară. De aceea este esențial să încurajăm și să sprijinim tații să împartă cu mamele activitățile de îngrijire a copilului, dintr-o fază timpurie în viața copilului”.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce se întâmplă cu împrumuturile guvernamentale pentru studii în Marea Britanie. Simon Parker, expert britanic stabilit în România: Sfatul meu pentru elevi este să nu mai încerce să-și trimită aplicațiile, până când nu se face un anunț

În contextul suspendării depunerii de aplicații pentru împrumuturile de studii în Marea Britanie, Edupedu.ro a vorbit despre opțiunile elevilor români, cu un expert britanic stabilit în România și care îi…
Vezi articolul

Primii profesori sancționați pentru că au refuzat să predea online: o învățătoare din Dâmbovița și-a “abandonat” elevii de pe 11 martie, iar un profesor din Vrancea a refuzat scenariul hibrid, spun inspectorii școlari

Primele cazuri de profesori sancționați pentru că au refuzat să predea online au fost înregistrate în județele Dâmbovița și Vrancea. “Doamna învățătoare, de când s-au suspendat cursurile, în martie, nu…
Vezi articolul

Crearea urgentă a noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, solicitată de Consiliul Național al Elevilor, în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede o nouă structură a examenului de Bacalaureat

„Consiliul Național al Elevilor solicită urgentarea elaborării noilor programe și planuri-cadru pentru liceu, astfel încât, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educației, acestea să fie axate pe…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul care acceptă o alocare de 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, spune că s-a întors în România, după studii în străinătate, pentru a se “dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate” 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, într-un discurs susținut la Parlament pe tema proiectului de buget pe 2023, că ea s-a întors în țară, după studii “la o universitate…
Vezi articolul