Text integral: OUG pentru transportul gratuit al elevilor prevede beneficiul pe tot parcursul anului

5.086 de vizualizări
transportul gratuit al elevilor
Foto: Pexels.com
Toți elevii vor beneficia de transport gratuit, atât local cât și județean, potrivit textului ordonanței de urgență aprobate de Guvern obținut de Edupedu.ro. Măsura va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, Ordonanța are prevederi pentru serviciile de transport rutier județean, dar modifică și o serie de articole din Legea Educației.

Reamintim că vicepremierul Raluca Turcan a declarat la briefingul de după ședința de Guvern:

“Astăzi am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau chiar a retragerii licențelor de transport.

Cum se derulează acest proces: Licențele a fost prelungite. Consiliile județene preiau aceste licențe sau contractele de servicii publice cu operatorii de transport și au obligația să pună această condiție: ca aceștia să realizeze transportul gratuit“, a continuat Turcan.

Redăm textul integral al Ordonanței, așa cum apare în proiectul intrat în ședința de Guvern:

Masuri privind transportul rutier județean de persoane și transportul elevilor

Art. 70 – (1) Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport județene și a licențelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii 34/2020 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

(2) Consiliile județene vor încheia contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea în continuare a transportului public județean de persoane prin curse regulate, cu valabilitate până la data finalizării procedurilor pentru încheierea contractelor de servicii publice, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult de 31.12.2021, cu operatorii de transport care dețin licențe de traseu valabile pe traseul respectiv la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii 34/2020 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul în care traseele județene sunt operate în cadrul unei asociații de dezvoltare intercomunitară.

(4) Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. va transmite consiliilor județene lista operatorilor de transport deținători de licențe de traseu pentru efectuarea transportului rutier județean contra cost de persoane prin servicii regulate, valabile la data publicării în Monitorul oficial al României a Legii nr.34/2020 privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Art. 71 – Operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport, sub sancțiunea:

  1. a) încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel judeţean;
  2. b) retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.

Art. 72 – Resursele financiare necesare acoperirii compensației datorate din bugetul județului pentru asigurarea transportului elevilor, potrivit art. 105 alin 2, lit. ee), din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se alocă de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, repartizate pe județe și municipiul București, prin anexa la legile bugetare anuale.

Art. 73– Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. Art. 84 alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.”

  1. Art. 84 alin. (2) se abrogă;
  2. Art. 84 alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

” (3) Elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, la cererea acestora, beneficiază gratuit de transportul rutier, naval, precum si feroviar între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor.”

  1. Art. 84 alin. (3^1) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(3^1) Cheltuielile privind transportul elevilor prevăzute la alin. (1), exceptând cheltuielile privind transportul pe calea ferată, metrou, se suportă după cum urmează:

  1. a) 50% din valoarea acestora se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării, din sumele alocate prin inspectoratele școlare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, la care sunt înscriși elevii;
  2. b) 50% din valoarea acestora se suportă din bugetele locale ale unităților administrativ teritoriale pe raza cărora domiciliază elevul.”
  3. La Art. 84, după alin. (34), se introduce alin. (35 ) cu următorul cuprins:

OFICIAL Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare 2020, publicat în Monitorul Oficial

”(35) Cheltuielile privind transportul elevilor prevăzute la alin. (3), exceptând cheltuielile privind transportul pe calea ferată, metrou și transportul rutier interjudețean contra cost prin servicii regulate, se suportă după cum urmează:

  1. a) 50% din valoarea acestora se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării, din sumele alocate prin inspectoratele școlare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, la care sunt înscriși elevii;
  2. b) 50% din valoarea acestora se suportă din bugetele judetelor pe raza cărora se află unitatea de învățământ preuniversitar la care sunt înscriși elevii”.
  3. Art. 105 alin. (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:

”e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1) și alin. (3^1), și pentru transportul școlar;”

  1. La art. 105 alin. (2) după lit. e) se adaugă o nouă lit. ee) și va avea următorul cuprins:

”cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (3) și alin.  (3^5)”

  1. La Art. 111, după alin . (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), se modifică și va avea următorul cuprins

”Cheltuielile aferente facilităților acordate elevilor pentru transportul rutier interjudețean contra cost de persoane prin servicii regulate se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.”

Art. 74 – Mecanismele de decontare a sumelor de la bugetul de stat sunt reglementate prin Hotărâre de Guvern emisă de Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. ”

Menționăm că forma finală a acestui act normativ poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Critici la adresa Ministerului Sănătății de la președintele Federației Asociațiilor de Părinți, în prima zi de școală din acest an. Cristache: Să vină cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări. Cabinetele școlare nu au un personal medical numeros

„Ministerul Sănătății să vină, dacă există cadrul legal, cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări”, a scris pe Facebook Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, în contextul…
Vezi articolul

Numărul notelor greșite la Evaluarea Națională continuă să crească și “se perpetuează un fenomen periculos”, afirmă Consiliul Elevilor: Ministerul să asigure verificarea corespunzătoare a lucrărilor

“Se perpetuează un fenomen periculos, în care, spre exemplu, lucrările nu sunt corectate în mod obiectiv de ambii profesori evaluatori, ci doar de unul, urmând ca cel de-al doilea să…
Vezi articolul

Definitivat 2024. Modelul de subiect de examen pentru învățători a fost publicat de Ministerul Educației – descarcă / Prima inspecție la clasă se susține până pe 9 februarie, prevede calendarul

Modelul de subiect pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru profesorii din învățământul primar, a fost publicat de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici în Evaluare. Subiectul…
Vezi articolul
Inspecția specială

BREAKING Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ, de stat sau private, închise prin hotărâri emise de Comitetele județene pentru situații de urgență

Asociația Școlilor Particulare solicită în instanță redeschiderea școlilor și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate de Comitetele județene pentru situații de urgență. Organizația anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că…
Vezi articolul

Iohannis, despre România educată: Am văzut în ultimele luni o firească dezbatere, mă aștept să continue în Parlament / Premierul spunea recent că parcursul de aprobare nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea anului școlar, că se așteaptă ca dezbaterile pe marginea proiectelor de legi ale educației să continue în Parlament, notează G4Media.ro. Amintim că,…
Vezi articolul

Evaluarea profesorilor care participă la etapele de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. Care sunt criteriile și cum se acordă punctajele pentru studii, grade didactice, activitate metodică și vechime. Descarcă fișa de evaluare

Unele inspectorate școlare au publicat fișa de evaluare a profesorilor care participă la etapele de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026. La secțiunea de studii, 10 puncte de acordă pentru absolvenţii…
Vezi articolul