Tinerii cu vârsta de 18 ani din România pot călători gratuit cu trenul în Europa timp de o lună / Înscrierile sunt până pe 21 aprilie. Condițiile de înscriere

21.372 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Tinerii de 18-19 ani din România pot să aplice pentru unul din cele 35.000 de permise de călătorie, pentru călătorii gratuite cu trenul în Europa, în statele membre Uniunii Europene și în țările terțe asociate la programul Erasmus+. Înscrierile au început pe 7 aprilie 2022 și țin până pe 21 aprilie, se arată într-un anunț pe pagina DiscoverEU. Detalii despre cine poate să se înscrie și cum o poate face, în știre.

“DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+. Scopul său este să le ofere tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși. 

În aprilie 2022, Comisia Europeană și Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură (EACEA) vor selecta cel puțin 35.000 de tineri care îndeplinesc criteriile de eligibilitate descrise mai jos. Persoanele interesate se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret. Perioada de înscriere începe joi, 7 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST) și se încheie joi, 21 aprilie 2022, la ora 12:00 (CEST).

Comisia Europeană le va oferi tinerilor selectați permise de călătorie cu care vor putea explora Europa între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023, pe o perioadă de maximum o lună. În principiu, solicitanții selectați vor călători cu trenul. Totuși, pentru a asigura un acces cât mai larg posibil, proiectul permite utilizarea unor mijloace alternative de transport, de exemplu feribotul și autocarul dacă este necesar, și ține cont de considerente de mediu, de timp și de distanță”, conform descrierii de pe site. 

Iată condițiile de eligibilitate prezentate pe platformă:

“Pentru a fi eligibil, trebuie:

 • să te fi născut între 1 iulie 2003 (inclusiv) și 30 iunie 2004 (inclusiv)
 • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
 • să fii rezident legal*, la momentul luării deciziei de selecție, într-una din următoarele țări: 
  • statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau 
  • țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

*Pentru mai multe informații, consultă secțiunea 2 din regulamentul de concurs: „Solicitanți eligibili”.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 iulie 2022 și 30 iunie 2023

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica Întrebări și răspunsuri (C.13) pentru a afla mai multe”.

Detalii despre înscriere și trimiterea formularului. Tinerii care au mai primit permise în ediții anterioare nu se pot înscrie încă o dată

Pașii de înscriere puși la dispoziție de platforma europeană: “Înscrierea la o rundă DiscoverEU se efectuează prin intermediul unui formular online, disponibil pe Portalul european pentru tineret. După expirarea termenului-limită nu se mai pot face înscrieri.

Procedura de înscriere cuprinde 7 etape:

 • Solicitanții vor trebui să treacă mai întâi de un control de eligibilitate, ceea ce înseamnă că vor trebui să introducă data nașterii, naționalitatea și reședința legală. Dacă datele nu respectă normele de eligibilitate menționate la secțiunea 2, „Solicitanți eligibili”, nu se va putea trece la etapa următoare. În plus, solicitanții vor trebui să accepte regulile concursului DiscoverEU, faptul că datele lor personale vor fi stocate și procesate în scopul concursului, precum și faptul că vor fi contactați în legătură cu DiscoverEU de către Comisia Europeană și de către organizațiile autorizate de Comisia Europeană în același scop, precum și de către EACEA, agențiile naționale Erasmus+ și Eurodesk.
 • Solicitanții vor trebui să indice dacă doresc să călătorească individual sau în grup de maximum 5 persoane.
 • Solicitanții trebuie să introducă o adresă de e-mail validă. După aceea, Portalul european pentru tineret le va trimite un mesaj automat pentru a verifica dacă adresa furnizată există. Această verificare este necesară întrucât comunicarea cu solicitanții după selecție se va desfășura pe e-mail. Cerându-le solicitanților să își confirme adresa de e-mail, Comisia Europeană previne utilizarea neautorizată a adreselor de e-mail de către alte persoane.
 • După validarea adresei, tinerii trebuie să completeze formularul de înscriere. Mai întâi, trebuie să furnizeze date cu caracter personal: naționalitatea, data nașterii, prenumele, numele, sexul, adresa de e-mail, numărul de telefon, țara de reședință legală, regiunea, ocupația și numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului de ședere legală. Tinerii cu mobilitate redusă și/sau dizabilități vor putea să indice acest lucru în cursul procedurii de înscriere.
 • Odată completate datele cu caracter personal, toți solicitanții trebuie să răspundă la un quiz format din 5 întrebări cu variante multiple de răspuns referitoare la Uniunea Europeană și la inițiativele europene adresate tinerilor. În final, solicitanții vor trebui să răspundă la o întrebare de departajare. Ei vor fi selectați în limita bugetului disponibil și clasificați în funcție de răspunsurile la quiz.
 • Solicitanții trebuie să ofere informații suplimentare cu privire la planurile lor de călătorie (când intenționează să își înceapă călătoria, dacă este prima dată când călătoresc fără părinți, ce ar dori să învețe din această experiență, cum își vor finanța călătoria și cum au aflat despre DiscoverEU). Informațiile introduse în această secțiune nu sunt obligatorii și nu vor avea niciun impact asupra procedurii de selecție. Datele colectate vor fi utilizate de Comisia Europeană în scopuri statistice și de informare, pentru a îmbunătăți DiscoverEU.
 • De îndată ce trimit formularul de înscriere, toți solicitanții vor primi un e-mail de confirmare prin intermediul Portalului european pentru tineret. Acest e-mail îi va informa că înscrierea a fost înregistrată și va include codul înscrierii și calendarul pentru comunicarea deciziei de selecție.

Fiecare persoană va primi un cod în momentul în care trimite formularul de înscriere. Solicitanții ar trebui să păstreze acest cod pentru eventuale comunicări ulterioare. Dacă un solicitant dorește să invite alte persoane să i se alăture, solicitantul respectiv devine lider de grup și va trebui să le comunice codul și celorlalți membri ai grupului pentru a le permite să se înregistreze. Ceilalți membri ai grupului vor trebui să se înregistreze online și să își completeze datele lor personale utilizând codul furnizat de liderul grupului. 

Menționăm că membrii grupului nu trebuie să răspundă la quiz și la întrebarea de departajare, această sarcină revenindu-i doar liderului. Totuși, ei trebuie să își completeze datele cu caracter personal pentru a-și valida propria înscriere. Membrii grupului trebuie să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate: să aibă 18 ani și reședința legală într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau într-una dintre țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, la momentul deciziei de selecție. Chiar dacă au indicat că doresc să călătorească singuri, solicitanții mai pot adăuga prieteni la cererea lor, după trimiterea acesteia, dar înainte de termenul-limită, respectând procedura menționată mai sus.

Cererile formulate în numele unui grup vor fi evaluate ca fiind o singură cerere. Doar acei membri ai grupului care au completat formularul de înscriere utilizând codul furnizat de liderul grupului vor fi luați în considerare în procedura de selecție. Membrii grupului nu trebuie să se înregistreze individual. 

Grupurile pot fi formate din persoane de naționalități diferite, care locuiesc în țări diferite.

O persoană nu poate trimite decât o singură cerere. Prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret va fi singura luată în considerare în procedura de selecție. O persoană nu poate face parte din mai multe grupuri. Dacă, în orice moment, sunt detectate înregistrări multiple, se va lua în considerare doar prima cerere înregistrată pe Portalul european pentru tineret. 

Tinerii care au primit deja un permis de călătorie DiscoverEU la oricare din rundele anterioare ale concursului nu se mai pot înscrie a doua oară”, potrivit regulamentului de program.

Despre selecție, organizatorii scriu că “pentru fiecare țară este disponibil un anumit număr de permise de călătorie. Alocarea permiselor de călătorie se bazează pe ponderea populației fiecărei țări în populația totală a țărilor care fac parte din Uniunea Europeană sau a țărilor terțe asociate la programul Erasmus+ (a se vedea punctul 2). Pentru Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia, la această regulă se adaugă condițiile prevăzute în acordurile de asociere dintre Uniunea Europeană și țările respective.

Procedura de selecție se va desfășura ținând cont de reședința legală indicată de solicitant în formularul de înscriere. Dacă există țări în care numărul cererilor este mai mic decât numărul permiselor alocate, permisele rămase vor fi redistribuite către țările în care numărul solicitanților este mai mare decât cel al permiselor alocate.

În cazul grupurilor, reședința liderului este cea care va fi luată în considerare în calcularea numărului de permise de călătorie. Dacă ultima poziție pe lista solicitanților selectați dintr-o anumită țară este ocupată de un grup, iar cota pentru țara respectivă a fost deja atinsă, va fi selectat întregul grup.

Solicitanții vor trebui să treacă mai întâi de etapa de verificare a criteriilor de eligibilitate, respectiv data nașterii și reședința eligibilă, după cum se menționează la punctele 2 și 3. Menționăm că acestea vor fi evaluate automat pe durata înscrierii, iar datele furnizate vor fi ulterior verificate și de contractantul extern pe care Comisia Europeană l-a desemnat să se ocupe de rezervări. Un solicitant va fi exclus din concurs dacă, în urma verificării cărții de identitate, a pașaportului sau a documentului care atestă reședința legală, contractantul descoperă că acesta a introdus date false”.

Pe Portalul european pentru tineret se găsesc mai multe informații utile în ceea ce privește ce trebuie să aibă în vedere un tânăr când aplică pentru un permis de călătorie, sugestii de călătorii, întrebări și răspunsuri.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Etapa locală a Olimpiadei Naționale de Matematică are loc online, în luna februarie 2022. “Părinții să nu-și închipuie că olimpiada este totul și ea decide copiii care sunt inteligenți și care nu“ – interviu cu profesorul Radu Gologan

Etapa locală a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică are loc online, în luna februarie 2022, potrivit unui anunț al Societății de Științe Matematice din România. Profesorul Radu Gologan a spus, pentru…
Vezi articolul

VIDEO Studentul la psihologie David Popovici: Am rămas la o universitate în România pentru că am încredere că sistemul de învățământ românesc poate ajuta și poate începe să investească în tineri și am încredere că putem avea mai multă viziune în sistemul de învățământ

În prima zi de facultate la Universitatea din București, David Popovici își dorește o experiență de student cât mai normală și nu crede că există educație fără sport și sport…
Vezi articolul

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen și cere președintelui Iohannis respingerea legii: Prin acest act de cenzură, România se așază în siajul statelor eșuate în iliberalism

Grupul pentru Dialog Social dezaprobă interzicerea educației de gen de către Parlamentul României, prin modificarea Legii Educației. “A elimina prin decizii parlamentare discipline academice din câmpul dezbaterii intelectuale e mai…
Vezi articolul