Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), George Purcaru, a declarat la Cluj că articolul de lege care face referire la titularizarea pe jumătate de normă nu se aplică. „Ce împiedică astăzi Ministerul Educației să aplice acest articol de lege, în care vorbim despre mișcare de personal? Când un coleg de-al nostru nu are suficiente ore într-o unitate de învățământ, de ce nu i se completează cu aceste ore de remedial?”.
- Declarațiile vin în contextul în care Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat o „caravană națională de consultare privind planurile-cadru pentru liceu”. Într-un comunicat de presă FSLI, cea mai mare organizație sindicală din Învățământ, scrie despre „un demers fără precedent în sistemul de educaţie”.
„Astăzi avem în Legea nr. 198, Legea învățământului preuniversitar, posibilitatea de a constitui o catedră din 9 ore, plus celelalte lucruri. Vă dau un exemplu: orele remediale. Ce împiedică astăzi Ministerul Educației să aplice acest articol de lege, în care vorbim despre mișcare de personal? Când un coleg de-al nostru nu are suficiente ore într-o unitate de învățământ, de ce nu i se completează cu aceste ore de remedial, dacă tot vorbim de analfabetism funcțional?”, a spus George Purcaru.
Informații de context
Din anul școlar 2024-2025, profesorii se pot titulariza și pe jumătate de normă, potrivit ordinului nr. 6.876 din 22 decembrie 2023. Ordinul aprobă normele metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora.
Art. 8 -„(2) În vederea ocupării prin concurs național, consiliul de administrație al ISJ/ISMB poate constitui catedre vacante viabile, conform art. 2 alin. (4), din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar.”
Metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026 prevede că posturile didactice se constituie conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, adică cu posibilitatea titularizării pe jumătate de normă. Articolul de lege care face referire la jumătatea de normă este art. 177 (7).
Art. 8 – „(1) Constituirea posturilor didactice/catedrelor din unitățile de învăţământ preuniversitar se realizează, cu încadrarea în numărul maxim de norme/posturi aprobat la nivelul ISJ/ISMB , conform planurilor-cadru de învăţământ aprobate prin ordin al ministrului educaţiei valabile pentru încadrarea personalului didactic de predare, potrivit anexei nr. 20, precizărilor transmise de Ministerul Educaţiei, pe baza prevederilor legale privind constituirea formaţiunilor de studiu, a proiectelor planurilor de şcolarizare propuse de unităţile de învăţământ aprobate cu sau fără modificări de către consiliul de administrație al ISJ/ISMB, în concordanță cu norma didactică de predare stabilită conform prevederilor art. 207 alin. (4)-(13) din Legea nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026.
Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar 198/2023:
Art. 177 – „(7) În vederea ocupării prin concurs național unic, catedra este constituită din cel puțin o jumătate de normă didactică de predare, potrivit dispozițiilor art. 207 alin. (4), la nivelul uneia sau mai multor unități de învățământ preuniversitar. Procedura de constituire a posturilor didactice la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar se aprobă prin ordin al ministrului educației.”

5 comments
titularizarea prin examen national apară profesorii să fie la cheremul unui moșier numit director
cine a obținut post prin titularizare națională știe !!!!!!
În cealaltă jumătate de normă se duc sa muncească le bani serioși, v-ați gândit? Poate au și eu familii, Mina.
E un mecanism de adaptare al ministerului la lipsa de profesori de negasit pe anumite discipline. Atât se poate, din lipsa posibilității de a plăti acești oameni de STEM. Cei de religie se mulțumesc cu orice salariu, poate, că sunt mai pioși.
Aceasta umilință și bătaie de joc la adresa cadrelor didactice numită Titularizare Trebuie Să Dispară Definitiv!!! Nici o altă categorie profesională atât din România cât și din orice țară din lume, inclusiv țările din lume a 3 a nu au așa ceva ! Cum este umilit și tratat cu bătaie de joc cadrul didactic în România,nu există nicăieri! Acest lucru Trebuie Să Se Oprească Acum Definitiv! Voi iniția demersurile necesare pentru a acționa în instanță Ministerul Educației și Cercetării, pentru încălcarea flagrantă și gravă a Constituției României și Dreptul Omului! Văd că nici un sindicat nu a pus niciodată această problemă logică și de bun simț, având în vedere că ei se erijează in apărătorii cadrelor didactice din învățământul românesc,dar de fapt se complace și fac doar act de prezență,atât! Voi avea nevoie de o susținere masivă a Profesorilor Suplinitori in primul rand,dar și a titularilor ,care s au chinuit ani buni pentru a obține în cele din urmă un post , după mult stres și umilință maximă! Cadrul didactic trebuie să își redobândească demnitatea și respectul pe care îl merită și îl are! In Japonia ,singura persoana care nu se apleacă/ înclină în fața Împăratului este Profesorul! In schimb Împăratul îl salută pe el,pe profesor!! Iar noi in România nu știm cum să ne batem joc de profesori și să îi umilim și denigrăm!! Atenție Mare , există o ordonanță de urgență data pe 30 Dec 2024 și publicată în Monitorul Oficial in data de 31 Dec 2025 ,și anume OUG 156/2024 ,care spune clar la art.VII ,că examenul de Titularizare pe anul 2025 este blocat! Nu se fac angajări, iar daca apar posturi noi ,cum e Istoria Comunismului, se poate găsi o soluție cu un examen la nivel de inspectorat sau de școală/ unitate! Deci se forțează nota, să se întâmple exact că în 2022 când sa dat un Memorandum pe șest cu 6 ore(!!!) înainte de începerea înscrierile pentru examenul de Titularizare! Atunci totul sa făcut pe ascuns că nu cumva cineva să nu se sesizeze să facă plângere în instanță împotriva Ministerului! Se pare că doar cei de la Edupedu au publicat un articol,dar era prea târziu! Deci ,… Deșteptarea oameni buni!!!
“posturi noi cum e istoria comunismului”? Pe langa faptul că scrii agramat.Trateaza-te și informeaza-te cum e cu titularizarea și în alte țări!
Marea majoritate a profesorilor care sunt acum suplinitori, cu Concursul de Titularizare luat cu note peste 7 dar angajați pe o perioadă de un an, au o normă întreagă, dar împărțită cel puțin în două școli. Și atunci, ce înseamnă titular pe jumătate de normă? Ce face cu restul orelor din normă? Nu are niciun sens! Nu vorbește nimeni cu acești “suplinitori calificați”. Toți își dau cu
părerea fără să înțeleagă exact situația.