Toți elevii și toți profesorii din școlile cu secții de votare fac cursuri exclusiv online, de azi până marți. Părinții nu pot cere libere plătite de la serviciu, pe baza OUG 147, ca să stea cu copiii în aceste 3 zile

4.132 de vizualizări
Foto: © Maksym Yemelyanov | Dreamstime.com
De vineri, 25 septembrie 2020 și până marți 29 septembrie 2020, inclusiv, cursurile din toate școlile care au secții de votare în incintă se organizează online, potrivit unui ordin de ministru al Educației și hotărârii nr 46 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Autoritățile nu a au anunțat despre câte școli este vorba, nu au pus la dispoziția părinților o listă cu aceste școli care trec la învățământul online, dar există aici o listă a secțiilor de votare organizate în școli, pe care o puteți consulta.

Migrarea în masă a elevilor din școlile cu secții de votare, în online are loc la 10 zile de la debutul anului școlar pentru aceștia. Motivul invocat de Guvern pentru suspendarea cursurilor față în față a fost legat de chestiuni organizatorile care țin de procesul electoral, dat fiind faptul că duminică, pe 27 septembrie, sunt alegerile locale.

Întrebat ce opțiuni au părinții pentru această perioadă, dacă pot să își ia zile libere ca să stea acasă cu copiii, premierul Ludovic Orban a declarat miercuri la Galați că există o ordonanță, OUG 147/2020 și a lăsat de înțeles că Ministerul Muncii ar trebui să plătească aceste sume.

Reporter: Cine plăteşte concediul acelor părinţi, îşi iau pe banii lor concediu?

Ludovic Orban: Avem o ordonanţă de urgenţă care a stabilit modalităţile în care se efectuează plata către un părinte şi situaţiile în care se efectuează această plată. Ministerul Muncii este ministerul care implementează această reglementare şi va asigura plăţile necesare în conformitate cu prevederile ordonanţei de urgenţă.”

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat săptămâna trecută pentru Edupedu.ro că ordonanța la care face acum referire premierul nu acordă zile libere plătite decât în cazul în care există o anchetă epidemiologică care sta la baza deciziei DSP sau a Comitetului pentru Situații de Urgență de a suspenda cursurile față în față.

“Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct” pe ei și pe angajatori, a declarat Violeta Alexandru.

Declarația a fost dată în contextul în care mulți părinți au trimis o serie de mesaje redacției pentru a semnala faptul că deși școlile au decis ca elevii de până la 12 ani să învețe în sistem online sau hibrid, prevederile OUG 147/2020, prin care se acordă zile libere și plata unei indemnizații, nu se pot aplica decât daca există cazuri de infectare în acea școală, iar decizia vine de la DSP după o anchetă epidemiologică.

în România sunt 17.656 de unități de învățământ – grădinițe, școli și licee. Din cele 18.700 de secții de votare organizate la Alegerile locale 2020, 76% sunt în unități de învățământ. Detalii aici.

Procesul instructiv-educativ, „față în față” va fi reluat în data de 30 septembrie, conform scenariilor aprobate de către comitetele pentru situații de urgență, cu respectarea tuturor condițiilor de siguranță și igienă sanitară, anunță ministerul.

Foto: © Maksym Yemelyanov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.


1 comentariu
  1. Numai la noi educatia copiilor vine dupa interesele electorale. Cum Doamne iarta-ma este posibil sa inchizi mii de scoli 3 zile? In fiecare scoala functioneaza cate 2-3 sectii de votare. Deci pentru 2-3 sali de clasa tu, administratie, inchizi toata cladirea plus anexele (ma refer aici la cazul concret al copilului meu care urmeaza o scoala de arte, iar instrumentul se face intr-o cladire separata. Ghici ce: nici aici nu se fac ore 3 zile). M-am saturat pana peste cap de acesti inepti care ne conduc! Problema este ca si cei care vin noi la primarie au pledat toata campania electorala (la Ploiesti, zic) pe inghetarea anului scolar. Deci, vorba cetateanului turmentat: cu cine sa votam? ce sa schimbam? De fapt, oamenii care vin noi in politica locala sunt, din cate am observat, absolventi de facultati particulare mai mult sau mai putin dubioase. Deci de unde sa ne vina si noua pretentiile? Mi-e sile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Campania de vaccinare în școli este blocată. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile pentru că „sunt neclarități cu privire la bază legală a formularului” prin care școlile pot solicita intenția de vaccinare, anunță ministrul Educației

Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat într-o declarație la AlephTV existența unui blocaj legat de…
Vezi articolul