Transportul elevilor – a fost eliminată din lege sintagma “pe bază de abonament”. Anisie: Un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor

2.139 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Guvernul a adoptat în ședința de marţi o Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care este reglementată și, în același timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi. Documentul pune în acord legislaţia cu o decizie a Curţii Constituţionale care a considerat că este neconstituţională expresia “pe bază de abonament”.

Actul reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă, potrivit unui comunicat al ministerului Educaţiei primit de Edupedu.ro.

Aseară, la briefingul de după şedinţa de Guvern ministrul Monica Anisie a declarat:

“În felul acesta se armonizează legislația privind naveta elevilor, decontarea acestei navete, având în vedere faptul că decizia Curții Constituționale prevedea modificarea acestei acestui articol și anume se referă la sintagma decontării pe bază de abonament. Această modificare pe care în seara aceasta am realizat-o este un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor. Pentru că această ordonanță de urgență va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care vom stabili cu exactitate modul în care se va face această decontare a navetei elevilor. Totodată această ordonanță de urgență crează premisele pentru remedierea efectelor negative generată de ordonanța 51.”

Aproape 430 de mii de elevi fac naveta zilnic la școală, potrivit unei analize a Băncii Mondiale. Timpul mediu petrecut pe drum e mai mare pentru elevii care învață în orașe

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Curtea Constituțională a decis că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece crea o diferență de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ca să poată fi aplicatăm ordonanţa trebuie urmată de o hotărâre de Guvern în care să fie detaliate normele de aplicare.

Reamintim că ministrul Anisie a anunţat în luna ianuarie că “începând din toamnă, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară”.

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul va veni cu o decizie în privința salarizării personalului nedidactic din școli până la sfârșitul săptămânii, susține liderul sindical Marius Nistor: Trebuie să-și calculeze banii și să ne dea răspunsul

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Guvernul o să vină cu o decizie în privința rezolvării problemei ce ține de salarizarea personalului nedidactic din unitățile de învățământ, după cum a declarat,…
Vezi articolul

Iată cum încep să își arate efectele negative textele din proiectul România Educată, spune Anca Tîrcă, expert în educație, despre bursele de merit pentru elevii cu medii sub 5: Cred că sunt greșeli pe care Ministerul le face din cauza faptului că nu face analize înainte

“Bursele de merit acordate elevilor sub media 5 reprezintă unul dintre efectele negative ale textului România Educată”, spune Anca Tîrcă, expert în educație. Ea a spus într-o intervenție la TVRInfo…
Vezi articolul