Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate

1.232 de vizualizări
Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate
Foto: Pixabay.com
Interesul studenților români pentru Marea Britanie se menține ridicat, în pofida Brexit. Dar Olanda ia măsuri pentru a profita de pe urma ieșirii britanicilor din UE, pentru a-și întări atractivitatea pentru studenții străini, inclusiv români. Iar sectorul educațional care câștigă teren este cel al științelor, tehnologiilor și ingineriei. Mai ales deoarece studenții care vor să studieze în străinătate sunt tot mai numeroși.

O companie de consultanță în educație a prezentat, joi, principalele tendințe actuale pe care le constată în participarea studenților români la învățământul internațional.

 • Tendințele au fost prezentate de compania de consultanță IntegralEdu, joi, împreună cu British Council, partener la târgul educațional World Education Fair, care se desfășoară începând de vineri cu ediții la București și alte orașe mari din țară.
1. Marea Britanie rămâne în top, în pofida Brexit

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu se resimte, în acest moment, în privința interesului studenților români, potrivit IntegralEdu și British Council. Acestea au detaliat, joi, informațiile publicate de EduPedu.ro și au arătat, între altele:

 • Cu aproape 10.000 de studenți înscriși mai ales în programe de licență românii sunt a șasea cea mai mare comunitate de studenți din Marea Britanie – mai numeroși decât polonezii și irlandezii. Numărul de studenți români a crescut cu 12% până la totalul actual de 9.980.
 • Numărul aplicațiilor la universități din Marea Britanie rămâne similar celor din anul trecut (2750, față de 2800 acum un an și 2540 în 2018).
 • “Statul britanic menține împrumuturile de studii acordate studenților români și din restul UE, atât pentru programe de licență, cât și pentru cele de master” – Ana Maria Papp, reprezentantă IntegralEdu.
 • Anul acesta, considerat de tranzit post-Brexit, singurele schimbări sunt în zona formalităților prin care trebuie să treacă studenții români care vor să studieze în Marea Britanie. IntegralEdu și British Council nu au putut oferi evaluări referitoare la ce se va întâmpla cu cu cei care vor să studieze începând din 2021, de când Marea Britanie dorește să aplice și studenților din România regulile recent anunțate privind migrația. Întrebat de EduPedu.ro dacă există studii de impact pe această temă, din partea autorităților britanice, reprezentantul British Council a spus că nu are informații în acest sens.
2. Olanda ia măsuri să-și crească atractivitatea pentru studenții care vor să studieze în străinătate

Olanda rămâne pe poziția secundă, după Marea Britanie, în topul preferințelor studenților români, potrivit IntegralEdu.

Țara a anunțat recent înjumătățirea taxei de școlarizare în primul an universitar, care ajunge astfel la 1.072 euro, în cazul studiilor de licență. În cazul programelor master, taxa rămâne la nivelul de aproximativ 2.200 de euro.

Potrivit consultanților citați, Olanda este apreciată pentru:

 • programele în limba engleză;
 • pentru taxa de școlarizare;
 • pentru posibilitatea de a face internship pe perioada studiilor și care contează ca experiență profesională;
 • pentru posibilitatea de a combina teoria cu practica în facultate (o nouă abordare de învățare – dimineața cursuri, după-amiaza studii pe proiect în care studenții aplică ce au învățat dimineață – studii reale date de companii).
3. Domeniile care atrag mai mult interes din partea studenților

Sectorul numit “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics) atrage tot mai mulți studenți. Ce înseamnă acest lucru? Reprezentanți British Council au dat câteva exemple:

 • în biologie (științe), numărul studenților a crescut de la 225 acum 2 ani la 250;
 • în inginerie – numărul a crescut de la 150 în 2017-2018 la 265 în prezent
 • creșteri mari se simt și în alte zone din categoria Științe – fizică, chimie;
 • În computing s-a atins deja un plafon, iar numărul rămâne relativ constant, la circa 900 de studenți din România.

Alte domenii de interes pentru studenți români, potrivit IntegralEdu:

 • programe de studiu în Ecologie și Managementul Deșeurilor
 • psihologie/științe cognitive
 • istorie/filosofie
 • business
 • managementul ospitalității (în special în Olanda și Elveția)

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Colegiile centenare, eliminate din textul Planului Național de Redresare lansat în dezbatere. Cei 1 milion de elevi care “nu au avut acces la educație” după închiderea școlilor, din draftul PNRR, s-au transformat în „copii care au nevoie de dispozitive pentru educația online”

Forma finală, lansată joi seara în dezbatere publică, a Planului Național de Redresare și Reziliență nu mai conține nicio referire la colegiile centenare, așa cum conținea draftul documentului despre care…
Vezi articolul

Acuzații lansate de Pricopie împotriva lui Cîmpeanu, la 4 ani după ce liderul rectorilor a devenit și parlamentar: SNSPA ia în discuție întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor. Este inacceptabil ca președintele CNR să fie și parlamentar PNL

SNSPA anunță că “va lua în discuție, în forurile de conducere”, întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor, “până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”.…
Vezi articolul
Stresul dinaintea examenului

Stresul dinaintea examenului de licență – cum poate fi gestionat? Oana David, directorul Clinicii Universitare de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech: “Modul în care gândesc și mă raportez la examen îmi determină reacțiile, și nu examenul în mod direct”

Studenții trec în această perioadă printr-o etapă extrem de solicitantă cognitiv și emoțional, pentru mulți dintre ei: susținerea examenului de licență. Cum se pot raporta la emoțiile lor ca la…
Vezi articolul
locuri în cămine - Studenția online

Veșnicia rectorilor contribuie la transformarea universităților în zone gri ale comisioanelor politice – acuză mai multe grupuri civice, care exemplifică puterea politică și academică numindu-i pe Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie sau Sorin Cîmpeanu

Mai multe grupuri civice critică posibilitatea ca rectorii să rămână în funcții pe viață, introdusă în legea educației luni, printr-un amendament adus de senatorul social-democrat Liviu Pop. “Solicităm Președintelui României,…
Vezi articolul

Daniel David: Îi văd pe miniștri vorbind într-o bucurie extraordinară, că scopul școlii este să te facă fericit. Școala nu a fost creată pentru a te face fericit / Școala ne ajută să nu fim proști

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, spune că “școala nu a fost creată pentru a te face fericit”, așa cum…
Vezi articolul