Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate

1.237 de vizualizări
Trei tendințe pentru studenții care vor să studieze în străinătate
Foto: Pixabay.com
Interesul studenților români pentru Marea Britanie se menține ridicat, în pofida Brexit. Dar Olanda ia măsuri pentru a profita de pe urma ieșirii britanicilor din UE, pentru a-și întări atractivitatea pentru studenții străini, inclusiv români. Iar sectorul educațional care câștigă teren este cel al științelor, tehnologiilor și ingineriei. Mai ales deoarece studenții care vor să studieze în străinătate sunt tot mai numeroși.

O companie de consultanță în educație a prezentat, joi, principalele tendințe actuale pe care le constată în participarea studenților români la învățământul internațional.

  • Tendințele au fost prezentate de compania de consultanță IntegralEdu, joi, împreună cu British Council, partener la târgul educațional World Education Fair, care se desfășoară începând de vineri cu ediții la București și alte orașe mari din țară.
1. Marea Britanie rămâne în top, în pofida Brexit

Ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană nu se resimte, în acest moment, în privința interesului studenților români, potrivit IntegralEdu și British Council. Acestea au detaliat, joi, informațiile publicate de EduPedu.ro și au arătat, între altele:

  • Cu aproape 10.000 de studenți înscriși mai ales în programe de licență românii sunt a șasea cea mai mare comunitate de studenți din Marea Britanie – mai numeroși decât polonezii și irlandezii. Numărul de studenți români a crescut cu 12% până la totalul actual de 9.980.
  • Numărul aplicațiilor la universități din Marea Britanie rămâne similar celor din anul trecut (2750, față de 2800 acum un an și 2540 în 2018).
  • “Statul britanic menține împrumuturile de studii acordate studenților români și din restul UE, atât pentru programe de licență, cât și pentru cele de master” – Ana Maria Papp, reprezentantă IntegralEdu.
  • Anul acesta, considerat de tranzit post-Brexit, singurele schimbări sunt în zona formalităților prin care trebuie să treacă studenții români care vor să studieze în Marea Britanie. IntegralEdu și British Council nu au putut oferi evaluări referitoare la ce se va întâmpla cu cu cei care vor să studieze începând din 2021, de când Marea Britanie dorește să aplice și studenților din România regulile recent anunțate privind migrația. Întrebat de EduPedu.ro dacă există studii de impact pe această temă, din partea autorităților britanice, reprezentantul British Council a spus că nu are informații în acest sens.
2. Olanda ia măsuri să-și crească atractivitatea pentru studenții care vor să studieze în străinătate

Olanda rămâne pe poziția secundă, după Marea Britanie, în topul preferințelor studenților români, potrivit IntegralEdu.

Țara a anunțat recent înjumătățirea taxei de școlarizare în primul an universitar, care ajunge astfel la 1.072 euro, în cazul studiilor de licență. În cazul programelor master, taxa rămâne la nivelul de aproximativ 2.200 de euro.

Potrivit consultanților citați, Olanda este apreciată pentru:

  • programele în limba engleză;
  • pentru taxa de școlarizare;
  • pentru posibilitatea de a face internship pe perioada studiilor și care contează ca experiență profesională;
  • pentru posibilitatea de a combina teoria cu practica în facultate (o nouă abordare de învățare – dimineața cursuri, după-amiaza studii pe proiect în care studenții aplică ce au învățat dimineață – studii reale date de companii).
3. Domeniile care atrag mai mult interes din partea studenților

Sectorul numit “STEM” (Science, Technology, Engineering, Mathematics) atrage tot mai mulți studenți. Ce înseamnă acest lucru? Reprezentanți British Council au dat câteva exemple:

  • în biologie (științe), numărul studenților a crescut de la 225 acum 2 ani la 250;
  • în inginerie – numărul a crescut de la 150 în 2017-2018 la 265 în prezent
  • creșteri mari se simt și în alte zone din categoria Științe – fizică, chimie;
  • În computing s-a atins deja un plafon, iar numărul rămâne relativ constant, la circa 900 de studenți din România.

Alte domenii de interes pentru studenți români, potrivit IntegralEdu:

  • programe de studiu în Ecologie și Managementul Deșeurilor
  • psihologie/științe cognitive
  • istorie/filosofie
  • business
  • managementul ospitalității (în special în Olanda și Elveția)

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu: Universitățile românești au o prezența modestă în clasamentele menționate de ministrul Cîmpeanu ca referință pentru finanțarea cercetării universitare / 8 din 14 apariții revin universităților din Cluj

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects…
Vezi articolul

Doi din cinci copii care intrau în clasa pregătitoare în urmă cu 9 ani nu au mai ajuns la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a sau au luat sub media 5 la acest examen / Situația lor era semnalată în rapoartele Ministerului Educației de cel puțin doi ani, fără niciun efect în politicile sau comunicările publice ale instituției

Elevii care au terminat clasa a VIII-a în iunie 2023 și care au susținut Evaluarea Națională au intrat în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015, după cum am scris în…
Vezi articolul

Banca Mondială: România rurală are rezultate similare cu Senegalul la testările internaționale aplicate elevilor / Sistemul actual nu permite României să răspundă schimbărilor globale de pe piața muncii

Elevii din București au rezultate similare cu cei din Islanda la testele internaționale standardizate, cei din România urbană au în medie rezultate similare cu elevii ucraineni, pe când, în România…
Vezi articolul

Poli regionali de cercetare, cu implicarea universităților, dar și posibilitatea ca acestea să preia institute – printre propunerile pentru cercetare din planul Guvernului propus de PNL-PSD-UDMR / Se păstrează ținta de 2% din PIB până în 2024

Ținta de 2% din PIB pentru cercetare, până în 2024, anunțată acum un an de guvernul PNL-USR condus de Florin Cîțu, este păstrată în proiectul noului plan de guvernare al…
Vezi articolul

Clasamentul universităților românești în funcție de predare, cercetare, venituri din industrie – potrivit rankingului universităților din țările emergente THE 2020, dominat de China și Rusia

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este instituția de învățământ superior din România cu cea mai înaltă poziție în clasamentul pe 2020 al universităților din țările cu economie emergentă și singura aflată…
Vezi articolul