Triajul epidemiologic al elevilor la școală trebuie făcut și poate fi făcut de un profesor, nu neapărat de un cadru medical, spune Raed Arafat. Oficialul contrazice Ministerul Sănătății și Ghidul pentru deschiderea școlilor

20.621 de vizualizări
Foto: mai.gov.ro
Nu-ți trebuie un medic să facă triaj, „un profesor poate să observe aceste lucruri”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24. Arafat a spus că este nevoie de triaj epidemiologic la școală, contrazicând astfel Ghidul oficial pentru redeschiderea școlilor dat de Ministerul Sănătății,  document care prevede că triajul epidemiologic nu se mai realizează la școală, ci acasă și va fi făcut de părinți.

“Principiul este următorul: Copilul să fie triat, în sensul că acest copil nu are temperatură, simptome, probleme pe care să le răspândească în școală.

Triajul respectiv, acuma poate că o să șocheze de ce spun, dar triajul minimal poate să-l facă și un personal nemedical.

Noi suntem foarte insistenți că trebuie un medic care să facă triajul. Nu, faptul că ai simptome respiratorii simple, temperatură, pentru asta nu-ți trebuie un medic să facă triaj. Și un profesor poate să observe aceste lucruri, după care copilul să fie trimis către personalul medical care să confirme acest lucru”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Arafat contrazice astfel Ghidul Ministrului Sănătății, document încă în stadiu de proiect, care nu prevede triaj epidemiologic sau măsurarea temperaturii, precum și declarațiile secretarului de stat Dragoș Garofil, care anunța că nu se va mai lua temperatura elevilor la venirea la școală pentru că s-ar fi demonstrat că această măsură „este ineficientă”, iar traijul zilnic va fi „făcut acasă de către părinți”.

Foto: mai.gov.ro


25 comments
  1. Si asta e posibil, B. Nimic nu mai e clar sau stabil in acest guvern. Si mai ales nimic nu mai e coerent.

  2. Domnul Arafat merge probabil pe raționamentul “Dacă paznicii de la supermarket pot, profesorii de ce n-ar putea?” Cred că glumea domnul Arafat… De când este calificat în triaj epidemiologic un profesor fără studii medicale? Păi atunci să nu ne miram dacă vor pune și la spitalul de urgenta tot profesori să trieze bolnavii 😱. Și în aceeași logică, ar trebui că personalul medical al școlii să suplinească profesorii bolnavi. Cu ocazia asta, facem și o rotire de cadre…
    De asta merg toate pe dos în tara asta: medicii fac pe polițiștii, profesorii fac pe medicii, iar paznicii pe asistenții medicali.
    Repet, trebuie sa fi glumit!…

  3. Eu cred că toți, dar toți profesorii ar trebui să stea acasă și să lase societatea să le plătească ajutor social și să – și educe copiii, să pregătească viitorul și să ne susțină pe toți (cadre didactice).
    Pentru cine nu înțelege, este o postare cu multă supărare și poate fi considerată un reproș la atitudinea societății față de cadrele didactice, așa cum sunt ele, luate la grămadă.
    Un profesor revoltat.

  4. Aia mai lipsea să facem! Nu e suficient că suntem paznici, mediatori și multe altele pe lângă fișa postului! Mai lipsește să însoțim elevii la toaletă ca să fim siguri că păstrează distanța și să facem triaj epidemiologic! Din luna martie am predat de acasă, pe curentul, internetul și logistica personală, plătite din bani proprii, cu niște salarii de toată jena, măririle salariale promise nu vor veni, posturi nu avem deși dăm anual examene, mai lipsea să fim responsabili și pentru viitoare focare de covid! Societatea asta merită să se educe singură, pe dascăli nu mai dă nimeni 2 lei!

  5. Un cadru didactic are competente pentru asigurarea unui act educational, nu pentru asigurarea unui triaj epidemiologic..
    De ce trebuie sa faca asta profesorul?
    Doamna doctor sau asistenta de la cabinet ce pazesc?…

    1. Asta e problema ca la tara si in orasele mici nu exista cabinet medical scolar deci implicit nici asistent. Deci vor sa facem noi treaba unor oameni ce ar fi trebuit platiti pentru asta. Economie la buget.

  6. Așa a rămas de pe timpul comuniștilor, profesorul este și paznic și pompier și om de serviciu, a fost și notar, este și asistent medical și câte și mai câte, cu condiția să fie moca, când vine vorba de salarii, nu sunt bani, am termint concediul, dar banii pe concediu nu i-am luat și multe altele…..

  7. Suntem la fel de calificați să facem triajul epidemiologic cum sunt și părinții. Adică nu. Și, în plus, parcă trebuia să păstrăm distanța, nu? Dacă îl aud pe copil tușind, strănutând, suflându-și nasul, mă sesizez, mai mult de atât, nu. Dar în cazul acesta și-ar da seama și părintele că e o problemă și copilul nu ar mai fi la școală.
    Vă dați seama câți copii vom avea în clase dacă la primul semn de boală vor rămâne acasă? Trebuie să fii sănătos tun să mai intri în școală.

    1. Este deja trecut voluntariatul obligatoriu. 🙂 Se subintelege deci ca devii si nenea doctorul si nenea bodyguard si nenea psiholog si tanti bona si mama si tata si popa si psiholog si psihiatru cred ca in curand se vor inventa specializari noi la facultati numai ca sa avem ce trece in fisa postului profesorului. Nu de alta, dar e cam saraca in atributii.

  8. La 3 cazuri se inchide scoala. O sa se dea de la copii la profesori, de la profesori la copii, copiii duc acasa, o sa fie haos. Nu o sa mai fle posibilitatea nici online sa predea profesorul, daca sa contamineaza. Pare un an pierdut.

  9. Cu tot respectul, domnule Arafat , dar nu ! Nu sunt cadru medical , nu sunt specializată în acest domeniu, pe diploma mea scrie cu totul altceva ! asistentul medical sau doctorul verifică ortografia pacientului ? Îmi este suficient că ni s-au băgat pe gît tot felul de porcării și fac o mulțime de treburi în plus, unele care îmi depășesc în mod clar competențele, de acum să fac și triaj la ușa școlii… E prea de tot !

    1. Păi da, după ce că facem și muncă de paznic, acum și de cadru medical? Deștept și domnul ăsta!
      Cred că suntem singura categorie de angajați cu atribuții și din alte domenii și nu mi se pare corect să facem și muncă altora!

    2. Observ diferenta intre forma de adresare fata de un om care a facut ceva in viata si si-a castigat respectul oamenilor, dar are o decizie gresita si forma de adresare fata de nulitati ridicate la putere care raman tot…nulitati. Respectul ti-l castigi prin munca asidua, cinstita si in folosul semenilor, nu al tau propriu. A se vedea: Domnului Arafat: ” Cu tot respectul” sau “Cu respect”/ Lui Orban: ” Orban, tine-ti banii”. Era doar o constatare. Nu fac campanii, nu ma intereseaza politica.

    1. Vai de tine. Alergatul după credite. Nu-ti dai seama ca tirajul vine la pachet cu răspunderea? Daca ai raportat, de ce ai raportat. Dacă n-ai raportat, de ce n-ai raportat. Au găsit acarul Păun. Răspunderea la noi. Parintii, directorii, ISJ, DSP, minister, guvern absolviti de vreo vina. Si tu te lacomesti la credite…

  10. Cu respect domnule Arafat, ca profrsor fac foarte multe care nu-mi sunt in fisa postului, dar, pe langa ca voi fi neincetat paznic de n-o sa ajung nici la baie, chiar nu mai pot fi si asistent medical. Si nici nu e indicat. Foarte ok daca vad un elev suspect sa anunt, sa l izolez, dar chiar si triaj epidemiologic e prea de tot. Dupa ce ca guvernul ne arunca in joc fara o masca, vrea sa ne taie salarii, vrea sa folosim proprie resurse pentru a preda online, dumneavoastra vreti sa facem si triaj epidemiologic. Va respect pentru activitatea medicala, dar aici gresiti.

  11. Pe diploma mea de licență scrie Licențiat în filologie, nu in medicina. Actul educațional nu mai contează? Chiar asa am ajuns sa înghițim tot ce ni se furnizeaza? Nici măcar o data nu am auzit ca se gândește cineva și la noi. Suntem și noi oameni, suntem și noi in acelasi pericol ca și copiii,avem și noi familii… sindicatele din învățământ tac și accepta!

  12. Pe diploma mea de licență scrie Licențiat în filologie, nu in medicina. Suntem paznici,psihologi,medici, birocrați. Cadre didactice când vom fi? Actul educațional nu mai contează?

  13. De când profesorii sunt buni la toate? Trebuie să facă triere, pază… Dar lectiile cine le mai predă elevilor? Arafat? Tătaru? Anisie? Sau poate Orban….

      1. B. Un nimeni a fost, un nimeni va ramane, cum spuneam, o nulitate ridicata la orice putere ramane tot o nulitate. Functia nu e pe viata, diploma insa nu ti-o ia nimeni. De asta si spuneam ca lumea se va adresa mereu fata de Arafat cu “domnule” si fata de premier cu “Orban”. Fiecare dupa cum s-a ridicat. Unii pe propriile forte, altii cocotati ca niste marionete. Uita madam Anisie ca in orice clipa poate cadea de acolo si reveni la catedra, printre colegii pe care de sute de ori i-a mintit, i-a amagit si le-a demonstrat ca tine de scaunul unei functii pana la stadiul in care a ramas fara coloana vertebrala. Lumea nu uita cum asculta pe la usi si cum punea biete profesoare infrigurate in scoli neincalzite sa-si aduca la ore papuci de casa. “Deci” “nimeni” nu uita. Si mai ales noi, profesorii.

        1. Sunt total de acord cu dvs. Nu-i luam, doamne fereste, apararea. Am pus ghilimelele pentru ca am raspuns la intrebarea de mai sus (cine va mai preda?). Si atunci raspunsul nu poate fi decat: ,,Toata lumea stie că luam in calcul că nimeni nu a spus că NIMENI nu ramane un NIMENI.”
          Indraznesc sa va contrazic. Va fi uitata mai repede decat ar trebui pentru ca ne vom procopsi, mie-n suta, cu un alt exemplar din aceeasi specie. Si-o vom lua de la capat cu alte gafe, perle, tampenii, ilegalitati si “agramaticalitati”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2. Vor avea câte două sau trei note la fiecare disciplină până la vacanța de iarnă, transmite Ministerul Educației

Elevii se întorc la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de Sfântul Andrei și…
Vezi articolul

UPDATE: Președintele Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe liderii coaliției PSD-PNL-UDMR la ora 12.00 pentru discuții despre revendicările profesorilor. La întâlnire participă și Ligia Deca, ministrul Educației. Nu este prezent liderul UDMR

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat miercuri la Cotroceni pe cei trei lideri ai coalitiei de guvernare PSD-PNL-UDMR pentru consultări pe tema grevei din educație, au declarat pentru G4Media surse politice.…
Vezi articolul