Tudorel Toader a câștigat al doilea mandat de rector, după o campanie plină de proteste / Liga Studenților Iași: A fost ales cu votul a doar 32,87% dintre membrii comunității academice, este cel mai nereprezentativ rector

1.763 de vizualizări
Afacerea Universitatea
Tudorel Toader a câștigat un nou mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. 594 de persoane au votat în alegerile universitare care au avut loc miercuri, 3 martie, la Iași. Fostul ministru al Justiției din guvernul Dăncilă a obţinut 283 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Adrian Muraru, a obținut 210 voturi.

După câștigarea celui de-al doilea mandat, Toader a declarat că “rezultatul votului arată că instituţia noastră este una deschisă, democratică şi în cadrul căreia fiecare îşi poate spune opţiunea. Îi asigur pe toţi membri comunităţii de faptul că ceea ce am realizat până acum va continua şi în următorii patru ani“, transmite Bună Ziua Iași.

Liga Studenților: Toader a fost ales de doar 32,87% dintre membrii comunității academice. Este cel mai nereprezentativ rector al unei universități

Liga Studenților (LS IAȘI) a făcut publice rezultatele integrale ale votului de miercuri și au anunțat că Tudorel Toader a fost ales ca rectoral UAIC în mandatul 2020-2024 “cu votul a doar 32,87% dintre membrii comunității academice, prin urmare el este în momentul de față cel mai nereprezentativ rector al unei universități românești”.

Rezultatul votului in alegerile pentru functia de rector al Universitatii Al I Cuza Iasi / Foto: Liga Studentilor (LS Iasi)

“Prejudiciul de imagine adus Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași de până acum a fost colosal, ceea ce urmează nu se arată a fi mai bine. Dorim tuturor curaj și răbdare în următorii 4 ani, în care va trebui să (re)învățăm să devenim o comunitate academică integră”, spune LS Iași.

“Ne exprimăm regretul și pentru cei care au ales să slujească puterii sau să îi aducă ovații și aprecieri, în schimbul unor câștiguri vremelnice, chiar dacă la vot i s-au opus”, se arată în comunicatul Ligii Studenților Iași.

Informații de background

Amintim că ultima ședință a fostului senat universitar de la Iași a fost presărată cu reproșuri între Tudorel Toader și câțiva profesori și studenți. “Cât ați fost ministru, iarăși este un aspect pe care poate nu-l știți: ne-ați pus într-o situație foarte incomodă, foarte neplăcută”, a spus în ședința Senatului Universității din 14 februarie fostul vicepreședinte Alexandru Platon, potrivit surselor Edupedu.ro.

În cadrul aceleiași ședințe, fostul reprezentant al studenților i-a acuzat pe profesori că au încercat să-i “salveze” imaginea lui Toader în “afacerea plagiatului” și i-a cerut acestuia să facă un pas în spate. “Capul dacă este corupt nu poate susține viața trupului”, a afirmat Dulgheru, în acel moment reprezentant al studenților în Senat din partea Facultății de Teologie Ortodoxă, care a adăugat că “voiesc să fie o astfel de exorcizare între noi și în corpul universității”.

Acesta s-a referit la teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, realizată sub îndrumarea rectorului Tudorel Toader, care este un plagiat potrivit unor experți din Comisia de Etică a Universității Al.I. Cuza din Iași (sursa).

Deși au trecut peste doi ani de zile aproape, un an și opt luni, de când a fost sesizat CNATDCU și de când a fost sesizată și universitatea și CNATDCU a trimis, din câte am la cunoștință acum, cinci adrese universității prin care să se pronunțe, timp de 596 de zile universitatea nu s-a pronunțat, în această privință și aici cred că se lasă loc de interpretări. Ba mai mult, în momentul în care CEMU a cerut universității să prezinte un punct de vedere universitatea, deși părea că nu o să prezinte un punct de vedere cu privire la plagiat, a prezentat, dar a argumentat comisia de etică că a procedat cu celeritate. Și vă rog să îmi spuneți unde este celeritatea după 596 de zile? Să argumentați dumneavoastră: unde este celeritatea în răspunsul dumneavoastră? Și dacă nu cumva prin acest răspuns pe care l-ați întârziat ați salvat sau ați încercat să salvați imaginea domnului rector?”, a spus reprezentantul de atunci al studenților.

Acuzat în repetate rânduri că a afectat imaginea Universității cât a fost ministru al Justiției în guvernul Dăncilă, Tudorel Toader s-a comparat cu Mircea Dumitru – fostul rector al Universității din București care a fost ministru al Educației în Guvernul Cioloș și care acum a pierdut alegerile pentru șefia Senatului Universității.

În plus, Tudorel Toader și-a anunțat profesorii: “voi scoate o monografie: 2 ani 2 luni și 2 zile la… atât am fost acolo, în care voi scrie ce am făcut și ce nu am făcut”, au declarat pentru Edupedu.ro surse din cadrul universității.

N-a scăpat de judecăți – câți nu l-au criticat – n-a scăpat Mircea Dumitru”, le-a spus Toader profesorilor, în ședința Senatului, potrivit surselor Edupedu.ro.

Citește și:

 

 

 

 


1 comment
  1. 98 de voturi invalidate din 594??? Asta inseamna 14.5% Intr-o universitate?
    Iar diferenta de voturi intre cei doi este de 73. Extrem de dubios. Nu am incredere ca procesul de vot a fost corect. De fapt, nu cred deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi -Studenţii rămaşi în camine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane

Studenții vin cu propuneri pentru salvarea anului universitar. Orele on-line sunt de formă, iar propunerile Ministerului Educației sunt slabe și dezamăgitoare, susține LS Iași

Liga Studenților Iași propune Ministerului Educației Naționale (MEN), Consiliului Național al Rectorilor (CNR) și universităților românești o serie de măsuri punctuale, în urma unei consultări realizate cu studenţii și cadrele…
Vezi articolul

Universitatea din București: Cazul lectorului Aurel Jean Andrei, condamnat cu suspendare în dosarul retrocedărilor fictive, va fi luat în discuție de Senatul Universității

Senatul Universității din București va lua în discuție cazul lectorului Aurel-Jean Andrei, care a fost condamnat la 2 ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța, a anunțat Universitatea din București, într-un…
Vezi articolul

Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen

Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel…
Vezi articolul

Universitatea de Arhitectură din București vrea dezbateri cu studenții, din septembrie, în plină vacanță a acestora, după cazul profesorului care hărțuia sexual studente și admiterea cu probleme din această vară

Conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București anunță că va organiza dezbateri și consultări cu studenții, din luna septembrie, potrivit unui comunicat al instituției. Măsura în…
Vezi articolul

UMF „Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor. Universitatea va implementa un program de formare pentru licență, masterat și doctorat

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul…
Vezi articolul