Tudorel Toader candidează pentru al doilea mandat de rector al Universității din Iași și anunță că vrea să-și păstreze toată echipa de conducere: Să nu confundăm funcția de ministru al Justiției, cu funcția de rector

1.657 de vizualizări
Afacerea Universitatea
Tudorel Toader și-a anunțat candidatura pentru al doilea mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Fostul ministru al Justiției din Guvernul Dăncilă a declarat pentru Radio HIT că vrea să își păstreze “actuala structură de conducere: prorectori și decani”, în viitorul mandat. “Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției, cu funcția de rector”, a spus Toader, întrebat cum le răspunde celor care îi contestă activitatea de ministru.
  • Amintim că mai multe mesaje prin care i se cerea demisia lui Tudorel Toader din funcția de rector au apărut, săptămâna trecută, în zona Universităţii Al. I. Cuza din Iași, mesaje similare fiind scrise și pe poarta locuinței fostului ministru al Justiției (detalii aici)
  • Peste 30 de profesori au cerut public revocarea lui Toader din funcția de rector, în urmă cu un an, acuzându-l că a prejudiciat “grav” imaginea Universității și așteptările societății civile (detalii aici).

Tudorel Toader a declarat pentru Radio HIT că luni “am avut ședința Consiliului de Administrație al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Consiliul de Administrație însemnând rector, prorectori, decani, directorul Institutului de Științe Interdisciplinare, directorul general. Am prezentat planul operațional, plan care presupune modalitățile concrete de punere în aplicare a programului managerial. Noi suntem conștienți de faptul că mai avem o perioadă scurtă din mandatul în care ne aflăm. Și atunci, în acest context, dar nu sub – să spunem – circumstanțele respective, am anunțat faptul că îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de rector“.

Nu le-am cerut să aibă nicio… că doar nu le ceream aprobarea la decani. Le-am mai spus că apreciez activitatea pe care au desfășurat-o, pentru că eu chiar cred că sunt multe reușite la nivelul universității în timpul acestui mandat, iar acele reușite nu mi le asum eu, le-am facut eu… Echipa, care înseamnă rector, prorectori, decani. În contextul ăsta, am anunțat 2 lucruri: 1. personal privind faptul că îmi depun candidatura. 2. intenția faptului că, dacă voi fi ales evident în funcția de rector, intenționez să continui activitatea executivă la nivelul universității în principal cu actuala structură de conducere: prorectori și decani. Înseamnă majoritatea. Sigur, poate unul nu vrea, deci pot fi cazuri și cazuri, dar intenția mea a vizat întreg aparatul executiv aflat astăzi în exercițiul prerogativelor“, a continuat fostul ministru al Justiției.

Alegerile pentru funcția de rector al Universității Al.I. Cuza din Iași vor avea loc pe 11 martie 2020 – primul tur și pe 23 martie 2020 – al doilea tur.

În ceea ce privește numeroasele contestări ale activității sale de ministru al Justiției în guvernarea social-democrată condusă de Viorica Dăncilă, Tudorel Toader a afirmat: “Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției, cu funcția de rector. Sunt demnități diferite, competențe diferite, perioade de exercitare diferite. Prin urmare, eu vorbesc despre modul în care exercit prerogativele de rector, despre modul în care mi-am îndeplinit obiectivele manageriale. N-aducem aici ministerul, cum n-am dus la minister rectoratul“.

Întrebat ce le spune celor care consideră că activitatea sa de ministru al Justiției a afectat imaginea Universității din Iași, Toader a declarat, pentru Radio HIT: “Nu a avut nicio legătură“.

  • Amintim că Tudorel Toader s-a întors în funcția de rector al Universității Al. I. Cuza din Iași imediat după ce a demisionat din funcția de ministru al Justiției; Toader a demisionat din Guvern în aprilie 2019, la cererea PSD și a premierului de atunci, Viorica Dăncilă.
  • Studenții de la LS Iași au protestat la începutul lui iunie față de revenirea lui Tudorel Toader la conducerea instituției de învățământ superior, acuzându-l în repetate rânduri că a “prejudiciat imaginea comunității academice”.
  • Prejudicierea imaginii Universității de către Tudorel Toader și reîntoarcerea acestuia la conducerea Universității au fost și acuzele pentru care un profesor a demisionat din funcția de membru al Senatului Universității Cuza din Iași, în mai 2019

Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost surclasată pentru prima dată, anul acesta, de Universitatea de Vest din Timișoara, în Clasamentul universităților din România 2019 realizat de Ad Astra.

Tot anul acesta, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a dispărut din clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds. Instituția de învățământ superior s-a numărat printre cele trei universități românești prezente anii trecuți în rankinguri și care nu au mai prins top 1000 în QS World University Rankings 2020. Singurele care au intrat în top sunt Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

(P) Prima facultate de Psihologie și Științe Cognitive, cu predare interdisciplinară și exclusiv în engleză, a fost lansată de Universitatea din București și a început admiterea. Cofondatorii programului sunt profesorii Mircea Dumitru și Dragoș Iliescu

Universitatea din București lansează primul program de licență în Științe Cognitive, exclusiv în limba engleză. Este primul program interdisciplinar la nivel de licență, co-fondat de profesorii Mircea Dumitru și Dragoș…
Vezi articolul

Universitatea din București anunță că nu intră în grevă. Rectorul Marian Preda: Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni / Sunt sigur că sunt probleme reale în preuniversitar, nu le cunosc suficient de bine

Universitatea din București nu intră în greva generală anunțată de Federația sindicală Alma Mater cu începere de luni, 22 mai, a declarat pentru Edupedu.ro rectorul Marian Preda. Cursurile vor continua…
Vezi articolul

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, unde susține că a absolvit Politehnica. UPB București: Nu a finalizat studiile

Președintele Transelectrica și-a falsificat CV-ul, spunând că a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnica București. Universitatea Politehnica din București a răspuns, pentru Edupedu.ro, următoarele: “Persoana menționată de dumneavoastră…
Vezi articolul

Remus Pricopie, SNSPA, în contextul anunțului selecției a 7 universități europene din România: Mă întreb cum o să mai dialogăm noi de la egal la egal cu partenerii europeni, după ce ministrul educației din România susține deschis, public, oficializarea imposturii academice

Reacție a rectorului SNSPA legată de propunerile din proiectul legii educației care amnistiază plagiatorii. Remus Pricopie salută selecția universității pe care o conduce în inițiativa Universități Europene, anunțată de Comisia…
Vezi articolul

Studenții și masteranzii se pot înscrie până pe 24 octombrie într-o competiție pentru combaterea birocrației din țară și încurajarea plăților online – hackathonul “România fără dosar”

Studenții și masteranzii de la orice universitate din țară pot participa la o competiție organizată de Universitatea din București și Camera Deputaților prin care să se găsească modalități de colaborare…
Vezi articolul