UBB anunță că a trimis la CNATDCU o informare cu privire la concluzia de 2.95% plagiat în teza de doctor a ministrului Lucian Bode, “pentru analize și decizii suplimentare”

1.908 vizualizări
Foto: captură UBB
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a înaintat astăzi, 2 noiembrie 2022, către CNATDCU și minister informarea cu privire la Hotărârea Comisiei de Etică a UBB privind teza de doctorat a domnului Lucian Bode, “pentru analize și decizii suplimentare, conform legislației aplicabile”, transmite UBB într-un comunicat. Amintim că, marți, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a constatat “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” în cazul tezei de doctorat susținută în 2018 de actualul ministru Lucian Bode, abateri constând în erori de citare și unele fragmente plagiate, potrivit deciziei adoptate de comisie în urma analizei teze.
  • Comisia de etică UBB constată că s-au identificat probleme de tip plagiat reprezentând aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei și notează că “nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”. – detalii aici
  • Ieri, după anunțarea deciziei UBB, președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat pentru Edupedu.ro că forul a “informat CNATDCU și Ministerul Educației în legătură cu decizia luată. Hotărârea Comisiei arată că “UBB informează CNATDCU/ ministerul pentru analize/ decizii suplimentare, dacă este cazul. De asemenea, cei interesați pot la rândul lor sesiza CNATDCU ca instanță superioară, cu decizie finală”.

Într-un comunicat de presă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) transmite că a înaintat astăzi către CNATDCU și minister informarea cu privire la Hotărârea Comisiei de Etică a UBB cu privire la teza de doctorat a domnului Lucian Bode, pentru analize și decizii suplimentare, conform legislației aplicabile. 

Redăm comunicatul integral:

“Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a înaintat astăzi, 2 noiembrie 2022, către CNATDCU și minister informarea cu privire la Hotărârea Comisiei de Etică a UBB cu privire la teza de doctorat a domnului Lucian Bode, pentru analize și decizii suplimentare, conform legislației aplicabile. Văzând unele discuții din spațiul public și pentru a contribui la înțelegerea Hotărârii pe principii corecte, dincolo de unele exagerări sau neînțelegeri, trebuie făcute câteva clarificări privind procedurile ce pot și ce nu pot fi implementate de diverse instituții (care rezultă de altfel și din citirea atentă a hotărârii).

Astfel, în baza atribuțiilor proprii stabilite prin diverse reglementări,  Comisia de Etică a UBB:

  1. a analizat sesizările concrete;
  2. a analizat teza în întregime pe baza a două softuri antiplagiat. 

Precizăm că în condițiile legii comisiile de etică analizează sesizările care conțin și dovezile aferente. În acest caz însă, Comisia de Etică a UBB, a analizat atât dovezile prezentate în sesizare, cât și pe cele care rezultau din verificarea în întregime a tezei prin softuri antiplagiat. S-au verificat suplimentar textele fără citare sau care ridică probleme din perspectiva atribuirii lor corecte. Pentru claritate, procentul de plagiat 2.95% rezultat este raportat la întreaga lucrare, după verificarea întregii lucrări, nu doar a unei părți a acesteia.

Comisia de Etică a UBB nu a analizat valoarea conținutului științific, care nu face obiectul demersului de etică și pentru care nu există la nivelul comisiei de etică proceduri legale de reanalizare științifică a unei teze. 

Hotărârea Comisiei de Etică a UBB a identificat în mod clar abateri etice și a făcut recomandări interne și pentru domnul Bode (deși acestea nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind în relații contractuale cu UBB). 

Comisia de Etică a UBB nu are în atribuții analiza păstrării sau retragerii titlului de doctor, demers care ține de CNATDCU/minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etică a UBB, depistând probleme etice, a făcut informarea către CNATDCU. 

Dacă se constată alte probleme etice, care nu sunt evidențiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricând și analizate suplimentar, în cadrul Comisiei de Etică a UBB și/sau direct la CNATDCU.

Comisia de Etică a UBB a acționat cu deplină transparență, integritate, obiectivitate și celeritate în analiza acestui caz intens mediatizat. Prin alte informări publice și demersuri interne, am trimis o invitație ca membru extern cooptat către doamna Emilia Șercan, ținând cont de experiența, munca dedicată și interesul constant din partea domniei sale asupra eticii academice din țară, care a declinat însă din motive rezonabile această invitație. Mai mult, am solicitat să ni se comunice  orice alte aspecte identificate de dânsa sau de prof. Marian Popescu (dar oricine putea/poate sesiza diverse abateri, în condițiile specificate) în legătură cu teza de doctorat, însă nu am primit aceste informații. 

În acest context, ne exprimăm din nou deschiderea de a analiza orice sesizări de abateri etice în cadrul acestei teze și de a reanaliza concluziile raportului în consecință, dacă este cazul, în baza unor noi dovezi.”


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”, notează G4Media.ro. „Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a…
Vezi articolul

Cătălin Botezatu, despre actualul președinte al ARACIP: Cea mai reprezentativă colecție pentru el a fost cea “Aviator” unde a prezentat de la costume de baie, până la outfit-urile normale, adică îmbrăcat, ca să spun așa / Cîmpeanu: Cineva trebuia să fie

Creatorul de modă Cătălin Botezatu a declarat pentru Știrile PROTV că actualul președinte al Agenției care acreditează, evaluează și autorizează școlile și grădinițele, Silviu Iordache, „face parte din garda veche…
Vezi articolul

Cine face subiectele de examen pentru Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi evaluează manualele şcolare: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din parcarea şi subordinea Ministerului Educaţiei

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a fost înfiinţat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România. Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru…
Vezi articolul

Precizări ale Ministerului Educației pentru interpretarea grilelor de salarizare din Ordonanța 57 – În anexele din Monitorul Oficial apar doar salariile de bază cu gradația zero, iar Ligia Deca a prezentat un salariu pentru care gradația minimă este 4, de aici și diferența

Ministerul Educației explică, într-un set de precizări trimis Edupedu.ro, de ce diferă salariul brut prezentat de ministrul Educației Ligia Deca în conferința de presă de la Guvern, de cel care…
Vezi articolul