Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează anul acesta, în contextul grevei din Învățământ – proiect de ordonanță de urgență

42.633 de vizualizări
Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com
Evaluarea națională pentru elevii de clasa a VI-a nu se mai organizează în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Educației. Vineri, 9 iunie, este a 12-a zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai

„Art. 2 Prin derogare de la prevederile art. 74 alin.(4) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în anul școlar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.”

Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate în contextul grevei angajaților din Învățământ. Pe 30 mai, Ministerul Educației anunța că probele vor avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, fiind publicat și un ordin în Monitorul Oficial.

Articol în curs de actualizare

Foto: © erkan kurt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


16 comments
  1. Dacă am face noi grevă, alocațiile ar fi ultimul motiv. Este destul de ușor de argumentat că la școală e mai rău ca la închisoare (de exemplu, faptul că nu putem merge la baie în timpul orelor – dacă trebuie să mergi la toaletă la și două minute, te ții patruzeci și opt). În plus, Ministerul Educației nu controlează alocațiile, ci Minsiterul Finanțelor, și nimeni nu ar risca să primească atâtea absențe. Poate am face o grevă de o săptămână, de am face.

  2. Asa cum profesorii, au fãcut Grevã cā vor Salari mai mari asa ar trebui sa facā si copii greva ca vor sa le mareasca alocatile si profesori sa vina la scoala si sa nu se reintoarca copii

  3. Mai degrabă ar prelungi anul decât să scoată Săptămânile Altfel și Verde. Sunt pauze binemeritate fix în mijlocul anului.

  4. Ce vină au copii? Săptămâna viitoare ar fi ultima de scoală.Daca greva continuă ce se va întâmpla ? Se va prelungi anul școlar? Copilul meu nu are nicio absență, nu mi se pare corect sa i se ia din vacanță. Nu mai vorbim de cei din clasa a VIII-a și a XII-a. Chiar dacă se vor mări salariile profesorilor, nimic nu se va schimba în sistemul de învățământ.

    1. Nu se va recupera nimic acum, stai calmă. Eventual pot prelungi anul viitor cu o săptămână-două (poate scot săptămânile de fel și chip necerute de nimeni și nefinanțate de nimeni).

      Știu că balada noastră de suflet este Miorița, așa că ne așteptăm moartea fără să crâcnim în general, dar poate că nu mai trăim vremuri pastorale și ar fi momentul să fim mai combativi. Sistemul de învățământ se poate schimba, dacă este finanțat corect și i se redă importanța socială. Dar când părinții se luptă cu profesorii în loc să se lupte cu guvernanții, e clar că războiul va fi de durată.

      (Altă Ana)

      1. Mai degrabă ar prelungi anul decât să scoată Săptămânile Altfel și Verde. Sunt pauze binemeritate fix în mijlocul anului.

        1. Păi tocmai că nu sunt pauze. Sunt săptămâni de activități extracurriculare NEFINANȚATE (nicio școală nu are buget pentru așa ceva). Dacă au făcut elevii ceva interesant în aceste săptămâni, au făcut asta pe banii părinților (în săptămâna ”altfel” e voie la excursii dacă părinții le vor și le plătesc, în mirificul învățământ ”gratuit”) sau ai profesorilor (am fost unii, mai proști, care am plătit materiale și unelte speciale pentru școala ”verde”, unde nici excursia nu se poate organiza, pentru că e interzis specific să plătească altcineva decât școala – care tot n-are bani pentru așa ceva!)

          Iar vacanțe – anul ăsta a fost un an de vacanțe întrerupte de câteva săptămâni de școală. Vacanță în octombrie, vacanță de iarnă, de schi, de Paște, SA, SV, zile naționale libere și punți până la weekend, doar-doar s-or îmbogăți cei din HoReCa de pe urma vacanțelor. Școala a fost pe planul doi sau trei, pe undeva. Iar structura asta a fost decisă de MINISTERUL EDUCAȚIEI, pentru ca apoi să înceapă părinții să strige că de ce nu fac profesorii ceva, de parcă noi eram de vină!

          Poftim vacanță acum, cu greva, dacă tot n-ai avut destulă.

          1. Cine a spus că nu putem plăti pentru Săpt. Verde? Stai că sunt curios acum, eu am plătit 280 de lei pentru ea!

  5. Dar cu clasa a opta si a doisprezecea ce drak faceti mai guvernantilor? Cred ca va este clar ca pe langa sute de mii de profesori si alte milioane de membrii ai familiilor lor, mai exista si cateva milioane de parinti care nu vor mai pune stampila pe mizeriile de partide pe care reprezentati.

  6. O sumă de oameni au ieșit sau n-au intrat din / în grevă ca să poată susține inspecțiile speciale pentru concurs. Guvernul a decis că nici de acele inspecții nu e nevoie (ȘTIAM deja asta).

    Deci mii de oameni au fost păcăliți. Tipic acestor nemernici!

    1. Fac parte din acei oameni care au susținut inspecția pentru concursul de titularizare 2023. Și am fost amanată. De 3 ori. Iar a treia oară s-a schimbat școala, tema, clasa, tot. Și am fost anunțată cu o zi înainte. Am lucrat din nou la plan și materiale. Și am luat 10, cu felicitări. Ca de fiecare dată când am mers să susțin inspecția, în ultimii 8 ani. Și la examenul scris am luat peste 9, în fiecare an. Și tot suplinitor sunt. Cu grad II luat cu aproape 10 (fără 6 sutimi). Și iar dau examen pentru niște ore aici, încă șapte dincolo. Ăsta e profilul unui om care face meseria din vocație. Sau poate din masochism. Depinde pe cine întrebi.

      1. Ai probabil niste studii de nu poti lucra cu ele nicaieri decat la catedra.
        Ai probbail romana-engleza, nici traducator nu ai loc ca acum google translate face treaba.

        Daca de 8 ani tot o lalai cu suplinire cu asa note mari si intreruperea contractului de munca ai putea renunta, ptr ca ar trebui sa te simti jignita de acest sistem care te tine la usa deja de aproape 10 ani si anual te evalueaza si te pune sa faci dosar iar pe altii mai norocosi nu. E o prostie, ai putea sa renunti, dar n-ai unde sa mergi.

        Oare stii ca in comunism titularizarea era in baza notei la licenta si era cu repartitie? Ce preferi oare? repatitia cu licenta sau sa suplinesti 30 de ani cu examen anual?

        Ar trebui dat lege ca cine a tot lucrat in sistem are si inspectii date sa nu mai dea asa ceva.

        Oricum e bine ca au anulat rahatul ala de evaluare de la a 6-a unde notele nu se treceau in catalog. Evaluare fara note, cea mai de rahat joaca de-a scoala si de-a invatatul pe bani publici. Ar trebui anulata definitiv prostia aia, daca nu se trec notele nicaieri.

    2. Inca aveti posibilitatea sa va alăturați grevei doamna draga! Stam acasa si vrem schimbari! Iesiti in strada si cereti conditii mai bune in scoli pentru copiii dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva – premierul Cîțu, la deschiderea anului școlar de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București

Miza noastră în educație nu este de a face un pic altceva, un pic altfel sau la fel ca până acum, miza noastră strategică este a face altfel, altceva, a…
Vezi articolul

Răspunderea pasată în cazul eliminării autorizației ISU dintre condițiile de acreditare a școlilor. Șeful ARACIP: Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune pe ISU să închidă școlile, grădinițele, after-schoolurile fără autorizații

“Cred că ar trebui ca lumea să facă presiune nu pe ARACIP, ci pe ISU să închidă spațiile” fără aviz de securitate la incendiu. Declarația a fost făcută pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul