ULTIMA ORĂ Ministerul de Interne și cel al Muncii vor verifica măsurile impuse în școli de distanțare fizică și reducerea riscului epidemiologic pentru profesori și elevi

4.482 de vizualizări
Foto: Poliția Română
Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Muncii sunt cele două instituții care vor verifica măsurile impuse în școli de distanțare fizică și reducerea riscului epidemiologic, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern pentru măsurile din starea de alertă, act normativ pe care Guvernul îl aprobă la această oră în ședință.

Pe 18 mai în România intră în vigoare Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prevederile din lege în domeniul educației pot fi citite aici.

”Măsurile prevăzute la art.10 se pun în aplicare de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății. Respectarea aplicării acestor măsuri se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne”, prevede actul citat.

Ministerul Muncii are atribuții de verificare a respectării condițiilor impuse pentru angajații din învățământ, atât cadre didactice cât și persoanal administrativ, iar Ministerul de Interne poate controla respectarea măsurilor impuse pentru elevi și pentru angajați.

În anexa 3 prin care se aprobă normele de aplicate ale Legii adoptate săptămâna trecută în Parlament, lege care intră azi în vigoare, articolul 10 prevede măsurile din domeniul Educației:

”În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) și art.38 din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri:

  1. Se menține măsura suspendării temporare a cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 38 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.
  2. Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și cercetării și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 38 și art. 71 alin. (2) din Legea 55/2020.”

Reamintim că sămbătă în Monitorul Oficial a apărut Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, ordin prin care sunt detaliată condițiile de dezinfectare a claselor, de aerisire a sălilor între cursuri sau de intrare a elevilor la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională. Conform noilor reguli, nu vor fi mai mult de 10 elevi în clasă, pauzele vor fi de 10 minute la fiecare oră și în pauze vor ieși simultan maximum două grupe de elevi.

În timpul pauzei, clasa trebuie aerisită. Înainte și după ore are loc dezinfectarea cu biocide a claselor.

Regulile detaliate aici.

Foto: Poliția Română


2 comments
  1. Dar nu au fost in stare sa vegheze la cum au intrat 30000 de diasporeni in vama.Ce guvern esti tu sa declari pe un post national ca nu e vina guvernului ca oamenii nu au respectat distantarea.Un preot a fost in stare sa si faca floricele in curte penteu distantare si astia au lasat sa intre fara niciun triaj epidemiologic, fara termoscanare 30000???Era greu sa puna un angajat cu o bidinea cu var sa faca distantare! Au grija sa puna an de an prof.sa faca triaj ..de toate felurile.Si au pretentia sa stea distantati niste copiii sufocati 4-5 ore de o masca si de miros de clor si biocide?

  2. Aha, deci vine politia sa aresteze copiii care nu vor purta masca regulamentar in timpul celor 2 ore de studii. Mi-era si frica ca nu-i va controla nimeni. Demisia incompetentilor!!! Nu sunteti in stare de nimic, d-apai sa organizati 2 examene majore in care vor fi mobilizati sute de mii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNATDCU, reacție dură după decizia CCR privind plagiatele: Activitatea noastră este subminată fundamental. Anularea titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic. De neconceput și neacceptat impostura academică

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), organismul consultativ al Ministerului Educației, a transmis, luni seară, un comunicat prin care și-a exprimat punctul de vedere în…
Vezi articolul
examen

Parlamentul European vrea noi reguli pentru a combate dependenţa digitală: Europarlamentarii sunt îngrijoraţi de impactul prelungit asupra sănătăţii minorilor şi vor mai multe cercetări cu privire la riscurile legate de serviciile online

Într-un raport adoptat marţi cu 545 de voturi ”pentru”, 12 ”împotrivă” şi 61 de abţineri, eurodeputaţii „avertizează asupra naturii care creează dependenţă a jocurilor online, a reţelelor sociale, a serviciilor…
Vezi articolul