Unele inspectorate școlare au publicat ierarhia elevilor pentru admiterea la liceu 2023 / UPDATE Listele au fost șterse fără niciun anunț sau explicație

23.540 de vizualizări
UPDATE: Listele cu ierarhiile județene publicate pe site-urile inspectoratelor au fost șterse miercuri, fără să fie oferită vreo explicație.
Știrea inițială: Unele inspectorate școlare au început să publice ierarhia elevilor pentru admiterea la liceu 2023. Este vorba despre Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Inspectoratul Școlar Bacău.

Marți seara, Ministerul Educației a publicat ierarhia pe județe a elevilor care au susținut Evaluarea Națională 2023 și vor să se înscrie la Admiterea în liceu 2023, dar a creat haos. Mediile elevilor erau ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare.

Aseară, secretarul de stat Florian Lixandru a spus pentru Edupedu.ro că Ministerul Educației retrage ierarhia greșită, deoarece nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege, lucru constatat de elevi și părinți:

„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.

Ierarhia pe județul Bacau:

Ierarhia pe județul Buzău:

Ierarhia pe județul Maramureș a fost publicată de inspectoratul școlar, doar că primul criteriu este media claselor gimnaziale, nu nota de la limba română.

Calendarul oficial de Admitere la liceu 2023 prevede completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023. 

Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu 2023, după ce mai mult de 20 de ani a avut o pondere la media finală.

Media claselor gimnaziale poate fi folosită la departajarea candidaților cu medii egale de admitere. În cazul în care doi candidați au medii de admitere legale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii, potrivit art. 2 alin. (7):

  • „a) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
  • b) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
  • c) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale;”
  • d) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a.”

3 comments
  1. La Maramures este complet gresit tabelul, departajarea copiilor cu aceeasi nota s-a facut pe baza mediilor anilor de studii ca prim criteriu.
    Oare ce pretentii sa avem de la copii, daca OAMENII MARI nu sunt in stare sa livreze o situatie corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Inspectoratele școlare vor raporta situația absențelor elevilor care iau alocație pentru susținerea familiei, în lunile martie și august, la agenția de plăți și inspecție socială, potrivit unei ordonanțe de urgență

Inspectoratele școlare vor transmite agenției teritoriale, în luna martie a fiecărui an și în luna august, situația frecventării cursurilor pentru copiii care beneficiază de alocația pentru susținerea familiei, conform unei…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ecaterina Andronescu confirmă că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înainte ca Ministerul Finanțelor să anunțe un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică

Grădinițele olimpice private cu ajutor de stat în valoare de câte 500.000 de euro de grădiniță, care vor primi gratuit doar maximum 8% dintre copii, ajung la decizia finală a…
Vezi articolul

Jean Badea, autorul proiectului Strategiei de digitalizare a Educației: A stagnat la faza de consultare publică și nici semnale că ar exista voința pentru a fi continuată nu există / Se propun proiecte despre care nu se știe dacă vor fi asumate într-un plan național

Strategia de digitalizare a Educației a stagnat la faza de consultare publică și nici semnale că ar exista voința pentru a fi continuată nu există, spune Jean Badea, autorul proiectului…
Vezi articolul