Universitatea Al. I. Cuza va folosi pentru extensia sa de la Focșani “clădirea-simbol” care a fost sediul Prefecturii Putna / Preluarea a stârnit dispute în Consiliul Județean Vrancea

257 de vizualizări
Foto: Facebook / Catalin Toma
Universitatea Al. I. Cuza din Iași anunță că a primit în folosință gratuită, pentru extensia pe care o va avea la Focșani, o parte dintr-o “clădire-simbol” a regiunii, anume fostul sediu al Prefecturii Putna. În cadrul acelei extensii vor fi oferite studii de “Management și expertiză vitivinicolă”, cu specialiști din Iași și din Bordeaux, Franța. Adevărul a scris, la începutul acestei săptămâni, că preluarea a stârnit dispute în Consiliul Județean Vrancea.

Potrivit unui comunicat de presă al UAIC, Consiliul Județean Vrancea a cedat mare parte din clădire și terenul aferent spre folosință gratuită, pentru zece ani, universității ieșene.

Adevărul scria, pe 15 martie, că fostul președinte al CJ Vrancea și actual vicepreședinte, s-a opus preluării clădirii de către UAIC, spunând că “nu se pretează să fie sediul unei universități. Din dezbaterea publică pe care am organizat-o, majoritatea oamenilor doreau ca această clădire să fie Palat al Culturii sau Palat al Copiilor”. Preluarea a fost însă susținută de actualul președinte al CJ Vrancea, liberalul Cătălin Toma, iar clădirea fost dată în administrare gratuită către Universitatea Al.I. Cuza și Universitatea din București.

Pentru extensiunea din Focșani, UAIC propune funcționarea a 10 programe de studii, dintre care:

  • patru la studii de licență (Istorie – forma de învățământ ID, Limba și literatura română – o limbă și literatură străină (engleză, franceză, germană, italiană, latină, rusă, spaniolă) – forma de învățământ IF, Planificare teritorială – forma de învățământ ID și Asistență Socială – forma de învățământ ID) 
  • șase la studii de master (Management și expertiză vitivinicolă – master interdisciplinar, cu specialiști din Iași și experți din Franța (Bordeaux), Drept și ordine publică – forma de învățământ IF, Politici și management în educație – forma de învățământ IF, Evaluare clinică, consiliere și psihoterapie de cuplu și familie – forma de învățământ IF, Politici publice și management instituțional – forma de învățământ IF și Riscuri naturale, SIG și teledetecție – forma de învățământ IFR). 

Comunicatul notează că fostul sediu al Prefecturii Putna, unde va funcţiona extensiunea UAIC, “este o bijuterie arhitecturală, ridicată în perioada 1913-1915, după planurile arhitectului Daniel Renard. Edificiul este construit în stilul tradiţional românesc, printre cele mai interesante elemente de construcţie fiind scara monumentală din interior și desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava. Aceasta a fost renovată complet, după lucrări care au durat 30 de ani.”

Foto: Facebook / Catalin Toma

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Atestarea competențelor lingvistice de limba română cu diploma de Bac, salutată de Avocatul Poporului. Instituția sesizase ilegalitatea organizării examenelor suplimentare pentru minorități de către facultăți

Avocatul Poporului salută decizia de recunoaștere a competențelor lingvistice la limba română ale absolvenților examenului de Bacalaureat cu diploma de Bacalaureat, măsură adoptată prin ordin de ministru, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul