Universitatea Transilvania din Brașov apare prima dată pe locul întâi în rândul universităților românești, într-un ranking internațional care mai include în top 1000 două instituții locale

6.422 de vizualizări
Foto: John Schnobrich on Unsplash
Trei universități din România figurează anul acesta printre primele 1000 de instituții de învățământ superior în rankingul US News, ce acoperă Statele Unite și peste 90 de țări din lume. Pentru prima dată, Universitatea Transilvania din Brașov ocupă primul loc în rândul universităților românești într-un asemenea clasament, fiind urmată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea de Vest Timișoara. Restul universităților locale aflate rankingul citat se situează în afara top 1000.
  • Clasamentul a urmărit 13 indicatori care măsoară performanța academică și reputația globală și regională.

Universitatea Transilvania din Brașov este clasată pe locul 710 în acest ranking, luat în calcul în metarankingul universitar din România, apărut în prima parte a anului și folosit pentru alocarea de fonduri pentru cercetare în universități.

Instituția brașoveană se află „pentru prima dată (…) în fruntea universităților românești într-un prestigios clasament internațional, realizat de către o instituție americană”, arată, într-un comunicat de presă, rectorul instituției, Ioan Vasile Abrudan.  La mică distanță, pe locul 717, se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Cea de-a treia universitate românească ce s-a clasat în primele 1000 de universități este Universitatea de Vest Timișoara pe locul 889.

Alte universități românești incluse în clasament, dar sub pragul 1000:
  • Universitatea de Medicină și Farmacie, Carol Davila locul 1002
  • Universitatea Politehnică din București – locul 1008
  • Universitatea din București – locul 1066
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași locul 1172
  • Universitatea de medicină și farmacie, Iuliu Hațieganu Cluj locul 1438
  • Universitatea Tehnică din Cluj – locul 1564
  • Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași – locul 1786
  • Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Timișoara – locul 1805
  • Universitatea de Medicină și Farmacie T Popa, Iași – locul 1920

Alte 3 universități românești sunt menționate, dar fără a fi incluse în clasamentul propriu-zis.

  • Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie Emil Palade, Tg Mureș
  • Universitatea Tehnică din Timișoara
  • Universitatea de Medicină, Farmacie din Craiova
Citește și:
ANALIZĂ Învățământul superior românesc – în coada Europei Centrale și de Est, depășit inclusiv de țări mult mai mici și cu mai puține universități, în trei clasamente-cheie: Times Higher Education, QS și Shanghai Ranking
Babeș-Bolyai – lider detașat printre universitățile românești în cea mai nouă ediție a clasamentelor Times Higher Education după domenii de studiu / Instituțiile locale – prezență limitată în rankingurile pentru 2023, preponderent în jumătatea inferioară / Din nou prezență zero la Drept
Cele mai bune universități din România – metaranking 2021, clasamentul Ministerului Educației: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București – în top 3

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Este “inadmisibilă” posibilitatea renunțării la titlul de doctor, anunță peste 60 de profesori emeriți, profesori universitari și cercetători: Efectul poate fi devastator, reprezentând soluția “ideală pentru orice doctorand sau doctorandă care optează pentru un comportament fraudulos”

Peste 60 de cercetători, profesori universitari și profesori emeriți au luat poziție cu privire la “aspectele de etică și integritate abordate în proiectele Legilor învățământului supuse dezbaterii publice”. Aceștia au…
Vezi articolul

Guvernul britanic nu mai acordă împrumuturi de studii pentru tinerii români. Ce opțiuni vor avea de anul viitor? Simon Parker, profesor britanic stabilit în România: „Fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri”

La scurt timp după votarea Brexitului, oficialii britanici spuneau că despărțirea de Uniunea Europeană nu va afecta sprijinul academic pentru atragerea celor mai bine pregătiți tineri de pe continent, însă…
Vezi articolul

Daniel David, președintele CNR: Dacă ieșim din pandemie și din starea de alertă simt că învățământul față în față nu permite să avem o regândire a cursurilor pentru că intri în opoziție cu reglementările ARACIS / Cîmpeanu, ministrul Educației: Sunt sigur că se vor face și schimbări la nivelul standardelor de autorizare

“Dacă ieșim din pandemie și din starea de alertă, simt că învățământul față în față nu permite să avem o regândire a cursurilor”, spune președintele interimar al Consiliului Național al…
Vezi articolul