„Universităţile de stat să preia liceele de profil”, propune rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi / Instituția a primit autorizație pentru propriul liceu

8.838 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, propune ca fiecare instituţie de învăţământ superior de stat din ţară să preia liceele de profil, pentru a creşte calitatea actului educaţional, potrivit Agerpres.

“UAIC are autorizate să funcţioneze, în regim bugetar, toate treptele de învăţământ preuniversitar. Îi rog pe ceilalţi rectori şi pe ministrul Educaţiei să primească, spre analiză, propunerea ca prin noua Lege a educaţiei, universităţile de stat să preia liceele de profil, fapt care ar fi de natură să ridice nivelul calitativ al învăţământului preuniversitar”, a propus Tudorel Toader.

Propunerea rectorului UAIC a fost făcută după ce instituţia de învăţământ superior a primit autorizaţia provizorie de funcţionare pentru cursuri liceale din partea Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Rectorul UAIC a declarat, pentru AGERPRES, că vor fi organizate cursurile pentru elevii de liceu atât pentru profilul matematică – informatică, cât şi pentru profil de ştiinţe sociale.

“Am depus dosarul de autorizare la ARACIP. Ei au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare pentru funcţionarea liceului. Au constatat că au fost îndeplinite condiţiile, au făcut un raport în urma căruia ne-a fost eliberată autorizaţia provizorie de funcţionare. A rămas ca ministrul Educaţiei să emită ordinul care conferă putere juridică acestui act”, a mai spus Tudorel Toader.

În acest fel, UAIC are toate treptele de învăţământ preuniversitar. În octombrie 2003, a fost înfiinţată Grădiniţa Junior, iniţial scopul fiind de a veni în sprijinul cadrelor didactice, al cercetătorilor ştiinţifici şi specialiştilor din universitate. Ulterior, a fost luată decizia ca la această instituţie să înveţe şi alţi copii, prioritate având însă personalul universităţii. În 2007 a fost înfiinţată şi Şcoala primară Junior, în 2012 clasa pregătitoare, iar în 2021 Şcoala gimnazială Junior.

“Acesta a fost obiectivul nostru, să avem grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu. Toate în regim bugetar. Deocamdată funcţionăm cu câte două clase la fiecare nivel de pregătire, dar intenţionăm să le dezvoltăm”, a mai declarat Tudorel Toader.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. daca asa vorbesti cand termini studiile la aceasta minunata institutie de invatamant… vai de noi, scoli de “Becali”
    “au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare”

  2. Încă o dovada a faptului ca universitățile fac legea in ceea ce privește învățământul preuniversitar. Datorită lor s-a distrus învățământul preuniversitar!!!

  3. TT spera sa poata prelua liceele de profilul UAIC: Colegiile Sadoveanu, Eminescu, Racovita, Negruzzi din Iasi??? Bine ca le va salva din caderea in care se afla…
    O simpla precizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Eșec al simulării aplicației Ministerului Educației pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Ar fi apărut probleme tehnice, iar simularea se va relua joi în toate școlile cu clase primare și gimnaziale

Testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu se…
Vezi articolul

România raportează o rată de 5 ori mai mare decât cea înregistrată până acum în privința participării adulților la educație și formare, țintă-cheie pentru educație la nivel UE / A crescut perioada pentru raportarea studiilor recente, iar la nivel local e folosită altă referință pentru vârsta populației adulte

Peste un sfert dintre adulții din România (27,7%) au participat, în 2022, la programe de educație formală sau non-formală, potrivit datelor raportate vineri de Institutul Național de Statistică. Procentul este…
Vezi articolul

Unele domenii ale universităților românești au rata de angajabilitate de 20-30%, susține președintele Autorității Naționale pentru Calificări, fără să spună care sunt acestea. Dobrescu: Sunt finanțate din bani publici, formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt cerute

„Sunt programe din zona de învățământ superior care au rata de ieșire ca angajabilitate undeva la 20-30%. Încă la noi în țară formăm profesioniști pe ocupații care nu mai sunt…
Vezi articolul

Zile libere 2021. 30 noiembrie și 1 decembrie – pauză de școală în mijlocul săptămânii. Sfântul Andrei și Ziua Națională – între vacanța forțată abia încheiată și vacanța scurtată de sărbători

Următoarele zile libere legale din 2021, 30 noiembrie – Sfântul Andrei și 1 Decembrie – Ziua Națională, prevăzute în Codul Muncii și valabile pentru sistemul educațional, pică în timpul săptămânii…
Vezi articolul