„Universităţile de stat să preia liceele de profil”, propune rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi / Instituția a primit autorizație pentru propriul liceu

8.842 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, propune ca fiecare instituţie de învăţământ superior de stat din ţară să preia liceele de profil, pentru a creşte calitatea actului educaţional, potrivit Agerpres.

“UAIC are autorizate să funcţioneze, în regim bugetar, toate treptele de învăţământ preuniversitar. Îi rog pe ceilalţi rectori şi pe ministrul Educaţiei să primească, spre analiză, propunerea ca prin noua Lege a educaţiei, universităţile de stat să preia liceele de profil, fapt care ar fi de natură să ridice nivelul calitativ al învăţământului preuniversitar”, a propus Tudorel Toader.

Propunerea rectorului UAIC a fost făcută după ce instituţia de învăţământ superior a primit autorizaţia provizorie de funcţionare pentru cursuri liceale din partea Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Rectorul UAIC a declarat, pentru AGERPRES, că vor fi organizate cursurile pentru elevii de liceu atât pentru profilul matematică – informatică, cât şi pentru profil de ştiinţe sociale.

“Am depus dosarul de autorizare la ARACIP. Ei au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare pentru funcţionarea liceului. Au constatat că au fost îndeplinite condiţiile, au făcut un raport în urma căruia ne-a fost eliberată autorizaţia provizorie de funcţionare. A rămas ca ministrul Educaţiei să emită ordinul care conferă putere juridică acestui act”, a mai spus Tudorel Toader.

În acest fel, UAIC are toate treptele de învăţământ preuniversitar. În octombrie 2003, a fost înfiinţată Grădiniţa Junior, iniţial scopul fiind de a veni în sprijinul cadrelor didactice, al cercetătorilor ştiinţifici şi specialiştilor din universitate. Ulterior, a fost luată decizia ca la această instituţie să înveţe şi alţi copii, prioritate având însă personalul universităţii. În 2007 a fost înfiinţată şi Şcoala primară Junior, în 2012 clasa pregătitoare, iar în 2021 Şcoala gimnazială Junior.

“Acesta a fost obiectivul nostru, să avem grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu. Toate în regim bugetar. Deocamdată funcţionăm cu câte două clase la fiecare nivel de pregătire, dar intenţionăm să le dezvoltăm”, a mai declarat Tudorel Toader.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. daca asa vorbesti cand termini studiile la aceasta minunata institutie de invatamant… vai de noi, scoli de “Becali”
    “au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare”

  2. Încă o dovada a faptului ca universitățile fac legea in ceea ce privește învățământul preuniversitar. Datorită lor s-a distrus învățământul preuniversitar!!!

  3. TT spera sa poata prelua liceele de profilul UAIC: Colegiile Sadoveanu, Eminescu, Racovita, Negruzzi din Iasi??? Bine ca le va salva din caderea in care se afla…
    O simpla precizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Fișa de înscriere la liceu 2023, trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare / Calendarul admiterii la liceu 2023 și perioada în care se susțin probele de aptitudini

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare fișa de înscriere la liceu 2023. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și…
Vezi articolul

Fenomenul Brașov – Alexandru Manda, student la Drept: Ofer sprijin părinților și elevilor care vor să dea în judecată colegiile care au stabilit medie școlară obligatorie în gimnaziu

“Dacă există elevi sau părinți care vor să dea în judecată colegiile, obiectivul procesului fiind suspendarea respectiv anularea regulamentului, mă ofer să le acord sprijinul, pentru că doar ei pot…
Vezi articolul

Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din…
Vezi articolul

Copiii de la grupele mijlocie și mare pot fi retrași de părinți dacă „se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare la regimul grădiniței” / După o evaluare a educatorului pot fi înscriși la un serviciu complementar în anul în curs sau reînscriși în anul școlar următor – ROFUIP 2024

Copiii de la grupele mijlocie și mare pot fi retrași de părinți dacă “se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare la regimul grădiniței”, potrivit ROFUIP 2024. După o evaluare…
Vezi articolul

Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la…
Vezi articolul