„Universităţile de stat să preia liceele de profil”, propune rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi / Instituția a primit autorizație pentru propriul liceu

8.785 de vizualizări
Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com
Rectorul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC), Tudorel Toader, propune ca fiecare instituţie de învăţământ superior de stat din ţară să preia liceele de profil, pentru a creşte calitatea actului educaţional, potrivit Agerpres.

“UAIC are autorizate să funcţioneze, în regim bugetar, toate treptele de învăţământ preuniversitar. Îi rog pe ceilalţi rectori şi pe ministrul Educaţiei să primească, spre analiză, propunerea ca prin noua Lege a educaţiei, universităţile de stat să preia liceele de profil, fapt care ar fi de natură să ridice nivelul calitativ al învăţământului preuniversitar”, a propus Tudorel Toader.

Propunerea rectorului UAIC a fost făcută după ce instituţia de învăţământ superior a primit autorizaţia provizorie de funcţionare pentru cursuri liceale din partea Consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Rectorul UAIC a declarat, pentru AGERPRES, că vor fi organizate cursurile pentru elevii de liceu atât pentru profilul matematică – informatică, cât şi pentru profil de ştiinţe sociale.

“Am depus dosarul de autorizare la ARACIP. Ei au verificat universitatea, care îndeplinim condiţiile necesare pentru funcţionarea liceului. Au constatat că au fost îndeplinite condiţiile, au făcut un raport în urma căruia ne-a fost eliberată autorizaţia provizorie de funcţionare. A rămas ca ministrul Educaţiei să emită ordinul care conferă putere juridică acestui act”, a mai spus Tudorel Toader.

În acest fel, UAIC are toate treptele de învăţământ preuniversitar. În octombrie 2003, a fost înfiinţată Grădiniţa Junior, iniţial scopul fiind de a veni în sprijinul cadrelor didactice, al cercetătorilor ştiinţifici şi specialiştilor din universitate. Ulterior, a fost luată decizia ca la această instituţie să înveţe şi alţi copii, prioritate având însă personalul universităţii. În 2007 a fost înfiinţată şi Şcoala primară Junior, în 2012 clasa pregătitoare, iar în 2021 Şcoala gimnazială Junior.

“Acesta a fost obiectivul nostru, să avem grădiniţă, şcoală primară, gimnaziu şi liceu. Toate în regim bugetar. Deocamdată funcţionăm cu câte două clase la fiecare nivel de pregătire, dar intenţionăm să le dezvoltăm”, a mai declarat Tudorel Toader.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comentarii
  1. Încă o dovada a faptului ca universitățile fac legea in ceea ce privește învățământul preuniversitar. Datorită lor s-a distrus învățământul preuniversitar!!!

  2. TT spera sa poata prelua liceele de profilul UAIC: Colegiile Sadoveanu, Eminescu, Racovita, Negruzzi din Iasi??? Bine ca le va salva din caderea in care se afla…
    O simpla precizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

BREAKING Consens între ministrul Sănătății și al Educației ca elevii din anii terminali să vină în continuare la școală, fizic, chiar dacă localitatea este în scenariul roșu. Sorin Cîmpeanu: Azi se va emite hotărârea CNSU, mâine – ordinul de ministru comun, cel mai probabil

Ministrul Educației anunță că a ajuns la un consens cu ministrul Sănătății pentru ca elevii din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a, să vină în continuare la școală,…
Vezi articolul

O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna…
Vezi articolul