Victor Ponta folosește decizia Curții Constituționale privind plagiatul pentru a-și recâștiga titlul de doctor: „S-a comis o ilegalitate”

7.549 de vizualizări
Victor Ponta / Foto: gov.ro
Victor Ponta, fost premier al României acuzat de plagiat, folosește decizia Curții Constituționale în privința plagiatului, astfel încât să își recâștige titlul de doctor, după cum scriu jurnaliștii Hotnews.ro. Conform sursei citate, Ponta merge din nou în instanță și invocă acum decizia pronunțată în 2022 de Curtea Constituțională conform căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească.

Acesta are două procese pierdute în instanţă în care ceruse suspendarea, respectiv anularea ordinului prin care i-a fost retras titlul de doctor.

În iulie 2020, Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu Ministerul Educației. Ponta contestase ordinul emis de ministrul Mircea Dumitru prin care acesta îi retrăgea, în 2016, titlul de doctor.

Profitând de o decizie a Curții Constituționale, fostul premier a formulat însă o cerere de revizuire a deciziei ICCJ, acțiunea fiind deschisă la finalul anului trecut la Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Conform portalului instanțelor, termenul de judecată este stabilit pentru 5 aprilie.

  • Plagiatul din teza de doctorat a premierului în funcție la acea vreme a fost dezvăluit în 2012 de Revista Nature, care a scris că Victor Ponta este acuzat ca a plagiat în lucrarea de doctorat publicată în 2003. “Nature a văzut documente compilate de o sursă anonimă (“whistle-blower” in original – N.red.) care arată că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini în limba romana a lui Ponta constă în texte duplicate“, se arata în articolul din Nature, citat atunci de HotNews.ro.
  • Plagiatul a fost confirmat apoi de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție întârită în baza legii educației aplicate de Daniel Funeriu. Ponta a desființat, însă, forul, chiar în ziua în care acesta a anunțat verdictul

Citește articolul integral pe Hotnews.ro

Citește și:
Cronologia celui mai mare caz de furt intelectual din România – plagiatul lui Victor Ponta

1 comment
  1. Că este mare sau mic, furtul, chiar nu contează. Toți cei care au plagiat, să li se retragă titulatura și bani înapoi. Cine stabilește procentul și de la cât ? Cred că numai cei din domeniu științific, Academia. Justiția nu are căderea să dea un verdict. Se știe că se trenează dosare ani și ani. Știu că o lucrare de doctorat schimbă o paradigmă. Regăsim aceasta, aproape în ori ce domeniu. Lucrările politrucilor noștrii, mai ales a unora care se chinuie să scoată pe gură două vorbe, ce noutăți puse în practică regăsim prin lucrările lor de doctorat ? Nu trebuie să ai scoală multă ca să-ți dai seama că ceva nu se leagă. Așa că…nu este vinovat numai cel ce cere, ci și cel ce dă. Am zis.
    Sănătate dragilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de hotărâre privind reforma ARACIP trebuie retras, cere un grup de organizații neguvernamentale. Propunerile acestora privind componența, atribuțiile și evaluarea activității agenției care acreditează școlile

Proiectul de hotărâre privind reforma agenției care acreditează școlile, ARACIP, încalcă mai multe prevederi ale legii și ridică probleme atât în privința finanțării instituției, cât și în privința guvernanței acesteia,…
Vezi articolul

Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, spune Constantin Cucoș, profesor la Facultatea de Științele Educației de la Universitatea „Cuza” din Iași / Acesta susține păstrarea specializării de învățător în liceele pedagogice

Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, scrie profesorul universitar Constantin Cucoș, de la Facultatea de…
Vezi articolul