VIDEO Bill Gates: 4 recomandări de lectură pentru vara care vine, inclusiv o carte despre inteligența artificială în educație și una despre formarea competențelor sociale

1.043 de vizualizări
Sursa: Captura Youtube – Bill Gates
Un volum despre modul cum inteligența artificială poate îmbunătăți educația și unul despre formarea competențelor conversaționale și sociale se numără printre recomandările de lectură estivală formulate de fondatorul Microsoft, Bill Gates, pentru această vară. Într-o postare pe GatesNotes.com, el scrie că toate cele patru recomandări sunt legate, într-un fel sau altul, de ideea de a fi în slujba celorlalți.
  • Celor patru cărți el le alătură și un serial TV cu spioni britanici – („Slow Horses”, cu Gary Oldman într-un rol „total opus” lui James Bond).

„Într-o vreme în care războaiele domină titlurile din presă și scena politică devine tot mai polarizată, aprecierea celor care îi ajută pe alții și care se gândesc cum să fim mai generoși în viață produce inspirație”, scrie Bill Gates în articolul său, însoțit de recenzii mai detaliate pentru fiecare dintre titluri.

Cele patru cărți recomandate de fondatorul Microsoft:

”The Women” (apărut în limba română la Editura Litera, 2024, sub titlul „Femeile din umbră”), de Kristin Hannah – povestea unei asistente medicale din America, plecată pe frontul din Vietnam și care revine acasă într-o țară cuprinsă de proteste anti-război, potrivit descrierii lui Gates: „Un tribut splendid scris, adus unui grup de veterani care merită mai multă apreciere pentru sacrificiile incredibile pe care le-au făcut”.

”Infectious Generosity” („Generozitate infecțioasă”), de Chris Anderson, antreprenor al cărui nume este strâns legat de conferințele TED. Cartea, apărută la începutul acestui an, „explorează felul cum Internetul poate amplifica impactul generozității”, scrie Bill Hates, potrivit căruia autorul argumentează că oamenii au nevoie de o extindere a definiției generozității.

”Brave New Words” (2024), de Sal Khan, fondator al Khan Academy. Bill Gates: „Sal argumentează că inteligența artificială va îmbunătăți în mod radical atât rezultatele celor care studiază, cât și experiențele profesorilor și va contribui la eforturile oamenilor de a se asigura că toată lumea are acces la educație de top. El e conștient că inovația a avut doar un impact marginal în clase, până acum, dar aduce argumente convingătoare că situația va fi diferită în cazul IA”.

 ”How to Know a Person” („Cum să cunoști pe cineva”) – David Brooks, 2023. Bill Gates scrie că a apreciat această carte mai mult decât precedenta scrisă de acest autor, ”The Road to Character” (tradusă și în română cu titlul „Calea spre caracter”, Editura ACT și Politon). Potrivit recenziei, carte pleacă de la premisa potrivit căreia „competențele conversaționale și sociale nu sunt doar trăsături înnăscute, ele pot fi învățate și îmbunătățite”, autorul pledând pentru practica „ascultării sonore”, care-i ajută pe cei din jur să se simtă auziți și prețuiți.

Sumarul video al recomandărilor lui Bill Gates:


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației se dezice de faptul că propunerea unei vacanțe în februarie ar fi venit de la operatorii de turism: Este Ministerul Educației și nu este ministerul operatorilor pe cablu

Sorin Cîmpeanu a declarat aseară, într-o intervenție telefonică la Aleph News, că el reprezintă Ministerul Educației, nu ministerul operatorilor de cablu, când i-a fost reamintit că Asociația Transportatorilor pe Cablu…
Vezi articolul

Proiectele de legi “România educată”, “o insultă la adresa tuturor celor care se (mai) simt atașați de școala românească” – Scrisoarea deschisă a profesorului universitar Eugen Munteanu către președintele Iohannis

“Fiți generos, domnule președinte, și dați un semnal clar că totul trebuie luat de la capăt” în ceea ce privește proiectele de legi “România Educată”, este îndemnat Klaus Iohannis într-o…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Este foarte greu în școlile de stat să dai oameni afară pentru lipsă de performanță – Laura Nicoară, director adjunct: Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, o echipă managerială a unei școli nu are posibilitate deplină de a-și alege oamenii cu care să lucreze

Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, „o echipă managerială a unei școli, indiferent la ce nivel ar fi ea, nu are încă posibilitate deplină de a-și alege oamenii…
Vezi articolul