VIDEO Cea mai mare retrospectivă dedicată lui Leonardo da Vinci își deschide porțile joi, la Muzeul Luvru din Paris

Foto: Facebook Muzeul Luvru
Cea mai mare retrospectivă dedicată vreodată lui Leonardo da Vinci este dezvăluită începând de astăzi la Muzeul Luvru din Paris, care expune nu mai puțin de 162 de opere realizate de maestrul renascentist – de la a cărui moarte s-au împlinit 500 de ani, informează AFP, preluată de Agerpres.

Pentru a regla fluxul preconizat de vizitatori, expoziţia, care va fi deschisă până pe 24 februarie 2020, poate fi admirată doar pe baza unei rezervări. Circa 260.000 de bilete au fost deja rezervate.

În cadrul evenimentului de la Muzeul Luvru sunt expuse 11 tablouri ale celebrului artist – printre care şi capodopera “Mona Lisa“, bijuteria colecţiilor Luvrului – dintre cele doar 20 de picturi atribuite de specialişti lui da Vinci. Printre acestea, “Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul“, “Sfântul Ioan Botezătorul” şi “Madona Benois“, împrumutate de la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

”Mona Lisa”, cel mai cunoscut tablou din colecţiile Luvrului, care atrage aproape 30.000 de vizitatori zilnic, va rămâne într-o altă încăpere a muzeului, Salle des Etats, dar va fi prezentă în cadrul retrospectivei prin intermediul unei experienţe de realitate virtuală cu o durată de şapte minute propusă la finalul turului. Pentru a beneficia de această experienţă vizuală în 3D, vizitatorii trebuie să se înscrie la intrarea în expoziţie.

Organizarea unei expoziţii de o asemenea amploare a necesitat zece ani de muncă şi de solicitări de împrumut în diferite locuri din lume – către regina Marii Britanii, care a împrumutat 24 de desene, British Museum, Vatican şi mai ales Italia, relatează Agerpres.

La finalul negocierilor între ţări şi muzee, Roma a acceptat să împrumute mai multe desene, printre care celebrul “Omul Vitruvian“, o operă fragilă, conservată la Galeriile Academiei din Veneţia, care a sosit cu întârziere şi va rămâne doar două luni la Luvru.

Printr-un parcurs în patru timpi, expoziţia propune descoperirea desenelor, manuscriselor, picturilor, dar şi a operelor contemporanilor lui da Vinci, iar prin intermediul reflectografiei în infraroşu, vizitatorii pot admira tehnica picturală a maestrului italian. Expoziţia nu include însă şi operele de inventator şi savant ale lui Leonardo da Vinci.

Foto: Facebook/ Muzeul Luvru

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Andronescu despre propunerea de tăiere peste noapte a 30.000 de locuri la liceu: Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, reacţionează după ce Edupedu.ro a scris că aproximativ 30 de mii de locuri din licee au dispărut în proiectul de HG privind cifra de şcolarizare…
Vezi articolul

OFICIAL Angajarea profesorilor “titularizați” pe art. 253 poate fi de azi făcută pe durata viabilității postului. Ordonanța de Urgență pe educație a fost publicată în Monitorul Oficial

Varianta oficială a Ordonanței de Guvern 23, cea apărută miercuri noaptea în Monitorul Oficial, la o săptămână după aprobarea în Ședința de Guvern din 3 aprilie, cuprinde şi „rezolvarea” situației…
Vezi articolul