VIDEO Cea mai mare retrospectivă dedicată lui Leonardo da Vinci își deschide porțile joi, la Muzeul Luvru din Paris

441 de vizualizări
Foto: Facebook Muzeul Luvru
Cea mai mare retrospectivă dedicată vreodată lui Leonardo da Vinci este dezvăluită începând de astăzi la Muzeul Luvru din Paris, care expune nu mai puțin de 162 de opere realizate de maestrul renascentist – de la a cărui moarte s-au împlinit 500 de ani, informează AFP, preluată de Agerpres.

Pentru a regla fluxul preconizat de vizitatori, expoziţia, care va fi deschisă până pe 24 februarie 2020, poate fi admirată doar pe baza unei rezervări. Circa 260.000 de bilete au fost deja rezervate.

În cadrul evenimentului de la Muzeul Luvru sunt expuse 11 tablouri ale celebrului artist – printre care şi capodopera “Mona Lisa“, bijuteria colecţiilor Luvrului – dintre cele doar 20 de picturi atribuite de specialişti lui da Vinci. Printre acestea, “Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul“, “Sfântul Ioan Botezătorul” şi “Madona Benois“, împrumutate de la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

”Mona Lisa”, cel mai cunoscut tablou din colecţiile Luvrului, care atrage aproape 30.000 de vizitatori zilnic, va rămâne într-o altă încăpere a muzeului, Salle des Etats, dar va fi prezentă în cadrul retrospectivei prin intermediul unei experienţe de realitate virtuală cu o durată de şapte minute propusă la finalul turului. Pentru a beneficia de această experienţă vizuală în 3D, vizitatorii trebuie să se înscrie la intrarea în expoziţie.

Organizarea unei expoziţii de o asemenea amploare a necesitat zece ani de muncă şi de solicitări de împrumut în diferite locuri din lume – către regina Marii Britanii, care a împrumutat 24 de desene, British Museum, Vatican şi mai ales Italia, relatează Agerpres.

La finalul negocierilor între ţări şi muzee, Roma a acceptat să împrumute mai multe desene, printre care celebrul “Omul Vitruvian“, o operă fragilă, conservată la Galeriile Academiei din Veneţia, care a sosit cu întârziere şi va rămâne doar două luni la Luvru.

Printr-un parcurs în patru timpi, expoziţia propune descoperirea desenelor, manuscriselor, picturilor, dar şi a operelor contemporanilor lui da Vinci, iar prin intermediul reflectografiei în infraroşu, vizitatorii pot admira tehnica picturală a maestrului italian. Expoziţia nu include însă şi operele de inventator şi savant ale lui Leonardo da Vinci.

Foto: Facebook/ Muzeul Luvru

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori

Influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari “garantez că nu va mai fi” realitate, a spus duminică seară, într-un interviu acordat B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El…
Vezi articolul

Calitatea în Educație nu are aceeași viteză cu alocările financiare „în creștere”, spune ministrul Finanțelor în Parlament, întrebat de ce nu alocă 6% din PIB pentru acest domeniu. Câciu: Trebuie să vedem cum așezăm reforma în domeniul educației, astfel încât calitatea să fie prioritate

Calitatea în Educație nu are aceeași viteză cu alocările financiare „în creștere”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), în cadrul ședinței de dezbatere a bugetului pentru anul 2023 din…
Vezi articolul