VIDEO Cu ce se mândresc universitățile românești în fața studenților străini: Promovare cu promisiuni de “educație de vârf, creștere personală, costuri mici și experiență de milioane”, în facultăți precum cea unde a învățat Kovesi / Plus “unele” apariții în rankinguri internaționale

3.709 vizualizări
Foto: Captură Youtube
Studenții internaționali sunt ademeniți către universitățile românești printr-un clip de promovare, lansat miercuri, ce promite studii la facultăți precum cea unde a învățat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, acces la piața muncii, prețuri mici – precum biletele de tren la jumătate de preț – și experiențe turistice. Deși este pandemie, clipul vizează perioada post-Covid și mai promite festivaluri, viață de noapte bogată și alte experiențe turistice. Lucrurile care însoțesc viața academică domină în acest spot, unde educația este prezentată a fi “de vârf”, fără a se preciza situația universităților locale în topurile internaționale.

Spotul susține că “nu există nicio altă țară în Europa care să ofere o experiență mai bogată când vine vorba despre studii academice, explorarea naturii și evenimentele culturale, toate în același timp!“. Studenților internaționali care vin în România li se promite să aibă parte de “educație de vârf, creștere personală, costuri mici și experiență de milioane”.

  • Clipul este lansat de Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și de Ministerul Educației, sub umbrela platformei de promovare a universităților în străinătate, StudyinRomania. Potrivit unui comunicat de presă, clipul este “un prim pas în strategia de rebranding a platformei” și vizează atragerea tinerilor străini către unul din “cele peste 3.700 de programe de studiu oferite de universități de renume din țară în engleză, franceză, germană, maghiară și în alte limbi străine (…)”.

Spotul, disponibil pe Youtube și pe pagina de Facebook a StudyinRomania, va fi promovat într-o formă mai scurtă – fără buget media, doar ca mesaj de interes public – pe canalele românești care transmit către străinătate, dar și prin alte instituții, cum ar putea fi unele ambasade, după cum a spus pentru Edupedu.ro directorul UEFISCDI, Adrian Curaj. 

Acesta a precizat că ideea spotului este că studiile în România “nu înseamnă doar a învăța în România – oamenii învață, dar și trăiesc și muncesc aici” în timpul studiilor.

Ce înseamnă aceasta, în economia spotului?

Dintr-un total de 4 minute, despre oferta și oportunitățile de învățare oferite de universități se vorbește doar 1 minut și 10 secunde. 

Performanțele și oferta educațională sunt prezentate în termeni generali, iar prezența în rankingurile internaționale, care nu este un element forte, este menționată doar tangențial, când se menționează acces la “universități de vârf, echipate cu tehnologie de ultimă oră, unele dintre ele incluse în prestigioase rankinguri internaționale”.

  • Potențialii viitori studenți mai sunt atrași cu faptul că diplomele sunt recunoscute în Europa și că au acces la facultăți absolvite de actualul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi; pictorul Adrian Ghenie sau jurnalista Monica Ulmanu de la Washington Post (în cazul căreia este folosit mai mult discursul de promovare al Universității din București și mai puțin propriile ei materiale de prezentare). Se mai vorbește despre accesul la programe în limbi străine, la mâncarea bună din cantine și de accesul la cămine.
  • Restul de aproape 3 minute menționează oportunitățile de a călători peste tot cu trenul sau de a face drumeții; faptul că România e o țară sigură; accesul la piața muncii în condițiile în care “sectorul privat înflorește”, în special sectorul IT și industria creativității; precum și posibilitatea de prelungire a șederii după studii. 
  • Sunt prezentate pe larg opțiunile turistice și de “aventură” și, având un orizont post-pandemie, sunt lăudate mâncarea, berea, viața de noapte și festivalurile de tot felul din țară.

Foto: Captură Youtube / Secvența din clipul de promovare a universităților românești


1 comment
  1. Dar faptul ca in scolile din Romania se pot lua examene/diplome cu spaga de ce nu spuneti nimic?
    Avem o tara plina de spagari incepand de la clasa de jos pana la cel mai inalt nivel!
    Penibila tara a devenit Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Sejur” la Oradea pentru 35 de inspectori din toată țara, ca sa evalueze dosarele din Concursul Școala Europeană, trimise de școli prin poștă, în plicuri. Organizarea impusă de Ministerul Educației este ca acum două decenii când s-a înființat programul

Peste 30 de inspectori școlari din toată țara merg la Oradea de duminică, 26 mai, pentru 7 zile, pentru a evalua proiectele depuse de școli în cadrul Competiției Naționale „Școala…
Vezi articolul