VIDEO: Cursurile nu pot începe din 1 septembrie în anul școlar viitor, susține ministrul Educației. Anisie: Nu am primit nicio solicitare de la patronatele din turism

9.205 vizualizări
Data de 1 septembrie în 2020 ca începutul anului școlar pentru elevi ar presupune „să chemăm profesorii de pe 15 august”, susține ministrul Educației, care a explicat că anul școlar actual se termină pe 31 august 2020 și că nu ar fi suficient timp pentru pregătirea școlilor, astfel încât acestea să înceapă cursurile atât de devreme. În emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualități, ministrul Educației Monica Anisie a mai declarat că „trebuie să ne gândim și la efortul pe care elevul îl depune” atunci când discutăm numărul de săptămâni, întrebată de moderatoare dacă cele 34 de săptămâni din structura anului școlar propusă în dezbatere nu sunt puține.

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a fost invitată la Radio România Actualități într-o emisiune împreună cu Marius Nistor, liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”. Părerile celor doi au fost în permanență în acord, Nistor susținând că anul școlar nu poate începe la 1 septembrie decât dacă „elevii renunță la sesiunea a doua de Bacalaureat”.

Atât Anisie cât și Nistor au adus argumente în favoarea structurii propuse în dezbatere publică de minister, cea care prevede ca anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie (față de 9 septembrie anul acesta), vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie (vacanța de iarnă nu va mai fi intersemestrială).

Legat de propunerea Consiliului Național al Elevilor, care a cerut începerea școlii pe 1 septembrie 2020 și terminarea ei pe 1 iunie 2021, Anisie a declarat că a vorbit cu reprezentanții organizației și că aceștia „au fost înțelegători” când le-a spus că nu se poate pune în aplicare structura propusă de ei.

Redăm declarațiile făcute la Radio România Actualități de ministrul Educației Monica Anisie. La finalul textului emisiunea poate fi urmărită și în format VIDEO

Moderator: Aş începe cu această… la începutul anului 2020 cea mai căutată frază pe Google a fost “când începe şcoala în 2020?“, adică pentru semestrul al doilea al acestui an. Răspunsul era simplu. Acum se pune problema când va începe anul şcolar 2020 – 2021. De ce e atât de complicat de stabilit structura anului şcolar încât aţi lansat o dezbatere publică?

Monica Anisie: Ca în fiecare an, structura anului şcolar se aprobă prin ordin al ministrului, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne consultăm toate… sau toţi cei care suntem interesaţi de sistemul de educaţie şi aici vorbesc de partenerii noştrii sociali, de elevi, de profesori. Deci, trebuie să existe această consultare publică. Mai mult decât atât, vorbim despre transparenţă ori asta înseamnă şi transparenţă, că luăm decizii consultându-ne. Am spus de la începutul mandatului meu că nu voi lua o decizie fără să mă consult cu toţi cei care sunt implicaţi. Aţi pomenit de faptul că este greu să luăm o decizie cu privire la structura anului şcolar. Da, este într-adevăr dificil pentru că fiecare are câte o părere cu privire la…

Moderator: Vin cu păreri sau vin cu argumente?

Monica Anisie: Eu am spus: fiecare are câte o părere, dar noi vom ţine cont de ea, vom analiza toate propunerile pe care le-am primit în această perioadă de consultare publică. Analiza se va face şi în cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Educaţiei, urmând să se ia o decizie.

Moderator: Urmând să se ia.. de ce, dar în funcţie de ce? De ce unii pledează pentru 1 septembrie, alţii pledează pentru 14 septembrie? Care sunt aspectele cele mai importante: felul în care e împărţit anul şcolar, data la care începe, lungimea anului şcolar?

 Monica Anisie: De multe ori argumentul principal a fost că tradițional deci prin tradiție anul școlar a început la 15 septembrie și lumea fost obișnuită cu această dată de începere a anului școlar. Acum în spațiul public, de mai mulți ani de zile se precizează că ar fi bine să începem anul școlar la 1 septembrie. Oricum, anul școlar începe la 1 septembrie, cursurile de fapt ar trebui să discutăm despre faptul că la 1 septembrie încep cursurile efectiv. Asta presupune ca la data de 15 august deja să chemăm profesorii, să începem anul școlar. Ne-am suprapune pe actualul an școlar care la 15 august nu s-ar încheia. Anul acesta școlar 2019-2020 se va încheia la 31 august.

Marius Nistor, FSE: Colegii mei cred că și-ar dori mai multă stabilitate și nu prea multă fluctuație vizavi de structura anului școlar. Sunt foarte multe discuții care se poartă în momentul de față în mediul preuniversitar. S-a susținut revenirea la ceea ce a fost în tradiția poporului român, respectiv împărțirea pe trimestre și alții care susțin actuala structura anului școlar, respectiv pe semestre. Care este cea mai bună decizie, acest lucru va depinde de argumentele cu care poate veni o parte sau alta, un partener sau celălalt. Mai sunt discuții și de data la care ar trebui să înceapă anul școlar. Practic, unii fac confuzii între data la care încep cursurile și data la care începe anul școlar. Anul școlar actual a început pe 1 septembrie și se termină pe 31 august 2020. În momentul în care s-ar dori să înceapă cursurile de la 1 septembrie, asta înseamnă că din start anul școlar va începe la 15 august și nu trebuie uitat că sunt o serie de activități didactice care sunt în plină desfășurare. Discutăm de sesiune a doua de Bac, este imposibil să pregătești și școala pentru începerea noului an școlar și în egală măsură să deservești și aceste activități. Deci toate aceste argumente trebuie analizate și partenerii sociali să înțeleagă care este cea mai bună măsură care se poate adopta în momentul de față. Putem gândi ce va fi peste doi ani sau peste trei ani, lucrurile acestea vor fi analizate, urmează să realizăm până la urmă o nouă lege educație în momentul în care va exista stabilitate din punct de vedere politic și ne dorim acest lucru.

Moderator: Cu toate acestea, 34 de săptămâni de școală pentru învățământul preuniversitar, pentru învățământul gimnazial, nu sunt prea puține?

Monica Anisie: Și aici sunt voci care spun că sunt suficiente, sunt voci care spun că sunt prea multe. Până la urmă așa cum preciza și domnul Nistor decizia va rămâne la Ministerul Educației. Trebuie să ne gândim până la urmă și la efortul pe care elevul îl depune în toată această perioadă. Este un efort susținut și în felul acesta trebuie să luăm în calcul ce se întâmplă cu elevul la școală. Deci decizia va fi până la urmă luată și vom stabili și numărul de săptămâni și când anume va începe școala.

Marius Nistor, FSE: Trebuie să ne gândim și la cadrul didactic. Eu înțeleg foarte bine efortul depus de elevi, dar în egală măsură trebuie să ținem cont și de cadrele didactice. Declarații despre partea aceea extremă că trebuie să punem structura anului școlar în funcție de voucherele de vacanță ale cadrelor didactice, de concediile directorilor sau ale profesorilor, haide să fim rezonabili, aceasta abordare este incorectă. Pentru că, dacă stau să mă gândesc, poate că ar fi bine până la urmă să am o singură sesiune de bacalaureat. De ce trebuie să facem adoua sesiune de bacalaureat în vară? Pentru ce? Acuma vin și vă întreb pe bune: ați văzut vreodată cam ce anume se întâmplă de la prima sesiune până la adoua sesiune? Elevii aceia care nu promovează în prima sesiune, o parte dintre ei, nu pot să generalizez, dar fără supărare, vin și dau niște declarații pe posturile de televiziune și nu nu mai – ”a, n-am învățat nici o problemă, mă duc la mare, mă relaxez, lasă că vin la sesiunea din vară”. Știiți ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să mobilizez resurse umane, înseamnă cheltuieli materiale și înseamnă să dai peste cap programul întregului sistem de învățământ preuniversitar. La un moment dat era și dorința să mai facem și a treia sesiune (…) Păi fără supărare de ce în loc să mă gândesc la calitate, că nu este musai ca toată lumea să promoveze examenul de Bacalaureat. Treaba aceasta cu procentul de 100%, 90%, haide să fim bine înțeleși nu toți copiii pot să aibă aceleași performanțe, unii pot să meargă pe o altă rută, au nevoie de calificare profesională, nu neapărat trebuie să iau un examen de bacalaureat. Cel puțin lucrurile acestea pot fi discutate, dar nu trebuie să mergem pe ideea că dacă începe școala pe 14 septembrie o facem în funcție de concediile profesorilor, că nu mai concedii nu au profesorii.

Moderator: Sau tot pe această interpretare la presiunea sau demersurile unor patronate din turism…

Monica Anisie: Vreau să vă precizez un lucru legat de acest aspect. La Ministerul Educației nu s-a primit nici măcar o adresă, o notă, legat de această situație a începerii anului școlar mai devreme sau mai târziu din partea patronatelor din turism. Nu am primit o astfel de solicitare până la acest moment. Poate acum, pentru că am pus în dezbatere publică, vor veni să ne prezinte și punctul lor de vedere. Dar până la acest moment vă mărturisesc că nu am primit nicio astfel de solicitare.

Marius Nistor, FSE: Vedeți, noi înțelegem și argumentele elevilor. Ei își doresc să înceapă anul școlar, cursurile efectiv mai devreme și să se incheie mai devreme. Argumentele lor sunt legate de desfășurarea examenelor naționale, de Bacalaureat. Toate acestea se desfășoară în perioada de vară și nu toate unitățile școlare pot să ofere condiții pentru desfășurarea acestor examene. Au existat Evaluări Naționale și Bacalaureat în perioade caniculare. Și categoric trebuie să ții cont și de aceste aspecte care pe bună dreptate sunt susținute de reprezentanții asociațiilor de ele și. Dar pe de altă parte ar trebui să ne uităm și la ceea ce se întâmplă ținând cont că anul școlar ar trebui să înceapă cu două săptămâni mai devreme, adică din 15 august

Moderator: Dar nu poate să înceapă anul școlar în același timp cu cursurile? De ce?

Marius Nistor, FSE: Nu. Este vorba de resursa umană, ești în plină mișcare de personal, angajările de resursă umană se fac până luna octombrie dacă stau să mă gândesc, dacă facem o analiză foarte serioasă. Pe de altă parte este vorba despre pregătirea unităților de învățământ. Păi suntem în plină desfășurare și momentul de față.

Monica Anisie: Trebuie o igienizare…

Marius Nistor, FSE: Trebuie igienizare, astea nu se fac bătând din palme, astea trebuie parcurse. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple și sunt o grămadă de lucruri. Corigentele s-au mutat mai devreme și se crează o anumită libertate din punctul acesta de vedere, dar ai sesiunea a doua examenului de Bac. Își doresc elevii să renunțe la sesiunea a doua examenului de Bac? Mă îndoiesc.

Monica Anisie: Dar în acest moment, chiar nici nu se poate pentru că există un ordin al ministrului care prevede calendarul desfășurării examenelor naționale și este obligatoriu acest calendar să fie prezentat la până la data de 1 septembrie, deci până pe 31 august trebuia să fie dat acest ordin de ministru în 2019. El a fost dat, există un calendar, noi nu putem să-l modificăm la acest moment. Asta trebuie precizat clar și eu am avut o discuție cu reprezentanții Consiliului Național al elevilor, atunci când am fost la activitatea pe care ei au desfășurat la Craiova, le-am explicat acest lucru și au înțeles că nu ne putem suprapune peste această sesiune de Bacalaureat. Au fost înțelegători și au spus da, într-adevăr, nu putem renunța acum la sesiunea a doua de Bacalaureat, nu putem face modificări. Așa cum am precizat încă de la începutul mandatului meu, am spus că îmi doresc stabilitate și predictibilitate pentru sistem. Nu-l luăm măsuri doar sub presiune, fără să ne realizăm și fără să ne consultăm unii cu ceilalți.

Marius Nistor, FSE: Uitați de ce nu putem avea ceva bătut încuie. Se întâmplă anul viitor când vom avea sărbătorile de Paști. Un interval de aproape o lună între ele. Nu pot să ai o vacanță care să acopere ambele sărbători, nu pot să ai o lună de vacanță. Și atunci împarți vacanța de primăvară, o săptămână va fi de Paștele catolicilor, o săptămână va fi de Paștele ortodox.

Moderator: Dacă rămâne propunerea Ministerului Educației…

Marius Nistor, FSE: Nu are cum să fie altfel! Nu există altă soluție!

Monica Anisie : Trebuie să ne gândim și la diaspora. Oameni care lucrează în străinătate, care vor avea liber în perioada aceasta a Paștelui catolic și se vor întoarce la familie. Își vor petrece timpul cu copiii. Este important și pentru ei ca atunci când vin acasă să-i aibă pe copii alături. Și așa lipsesc atât de mult din sânul familiei.

Context: Ministerul Educației a pus în dezbatere publică structura anului școlar 2020-2021, iar opiniile sunt așteptate până pe 17 ianuarie 2020.

Consiliul Național al Elevilor i-a cerut public ministrului să retragă proiectul structurii anului școlar. Elevii au cerut structură fixă, conform căreia școala să înceapă pe 1 septembrie și să se încheie pe 1 iunie. “Tichetele de vacanță ale antreprenorilor în turism pot aștepta – educația nu mai poate aștepta”, a susținut liderul CNE, care a criticat și numărul redus de săptămâni de școală.

Proiectul lansat în dezbatere de Minister: Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2020 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Citește și:

 

FOTO: gov.ro


3 comments
  1. Am spus mereu ca nu trebuie pus un profesor, membru de partid si sindicalist in acelasi timp ca ministru al educatiei. Aceasta doamna este de o ipocrizie maxima alaturi de acest Marius Nistor.
    1. E prima data cand aud in tara asta ca trebuie sa spargem vacanta de primavara pentru ca cei din Diaspora sa poata veni in tara. Este de un populism gretos, mizerabil.
    2. Argumentul ca trebuie sa ne gandim si la copii si d-aia trebuie sa reducem durata la 34 de saptamani, este absolut grobian. Aceasta doamna si individul respectiv nu au nicio treaba cu copiii ci doar privilegiile proprii si campania electorala. Cand ai deja cel mai scurt an scolar din Europa, tu mai tai si mai multe zile de scoala.
    3. Mi-a placut faza cu “n-am primit propuneri din partea patronatelor din turism”. Pai da, ca in tara asta scoala se face dupa ce zic patronii. Aia cred ca ar fi de acord sa inceapa in decembrie sa mai faca un ban.
    4. Femeia asta nu va aduce niciun fel de imbunatatiri in educatie pentru ca nu are niciun interes.

  2. Argumente caraghioase. Pentru ca o sesiune de bacalaureat are loc in august, tot sistemul trebuie blocat. Sau pentru ca scolile trebuie igienizate… Care scoli, cele cu toaleta in curte?
    Oamenii astia ne iau in serios?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar

Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de miercuri seară că și joi, 25 mai, va fi grevă generală. Abia joi la ora 12:00 vor prezenta un…
Vezi articolul

Marea Britanie: Aproape 200 de mii de profesori protestează într-un amplu marș, alături de funcționari publici. Ei cer salarii mai mari / Majoritatea școlilor sunt deschise, unele doar parțial, spune ministrul britanic al Educației

Miercuri, aproape 200 de mii de profesori din mai multe regiuni din Marea Britanie protestează într-un marș amplu la care participă alături de funcționari publici și din sectorul transporturilor, aproape…
Vezi articolul

Mircea Miclea despre alocarea către colegiile centenare a majorității banilor din Planul de Redresare pe Educație: E o decizie criminală / Cei care sabotează resursele naționale ar trebui să intre în pușcărie

Alocarea majorității banilor pentru Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență către 60 de colegii centenare din România “este o decizie criminală”, spune profesorul Mircea Miclea, fost ministru al…
Vezi articolul