VIDEO În comunitățile vulnerabile nu există o educație a copiilor sau a cadrelor didactice de a comunica pe platformele online. Orele de TIC nu au creat un efect de învățare pe termen lung, spune Liviu Măgurianu de la Salvați Copiii

1.573 de vizualizări
Foto: Salvati Copiii
În comunitățile vulnerabile, în care lucrează specialiștii Organizației Salvați Copiii, nu există o educație a copiilor sau a cadrelor didactice de a comunica pe platformele online, spune Liviu Măgurianu, Cooordonator program educațional Salvați Copiii Iași, în cadrul campaniei “Sunt profesor, Vreau la școală!”. Orele la disciplinele TIC au fost aproape inexistente sau cel puțin nu au creat un efect pe termen lung, a mai arătat acesta într-o analiză a activităților desfășurate la finalul anului școlar trecut și în perioada verii de către organizație.

Campania #vreaulascoala pune în centrul atenției educaţia copiilor, grav afectată de criza Covid-19 şi de izolare, şi are ca obiectiv implementarea unor măsuri concrete de corectare a efectelor.

Salvați Copiii România se adresează în primul rând cadrelor didactice pentru a găsi împreună soluţii practice care pot fi implementate la nivel local şi naţional şi autorităților locale pentru a le îndemna şi susţine să adopte o parte dintre măsurile concrete care să asigure accesul la educație pentru cei mai vulnerabili dintre copiii care trăiesc în condiții de sărăcie și izolare socială.

  • Edupedu.ro este partener media al campaniei “Sunt profesor, vreau la școală!”
  • Devino cadru didactic ambasador al campaniei “Sunt profesor, vreau la şcoală!” și împreună putem salva educaţia copiilor.
  • Trimite măsurile educaţionale pe care le-ai implementat cu succes şi inspiră şi alţi profesori şi comunităţi locale să facă o schimbare!

Liviu Măgurianu: “Noi am lucrat în special cu grupuri vulnerabile: copii care sunt afectați de sărăcie, de violență în familie sau sunt din familii fără educație sau cu educație scăzută. Acești copii au beneficiat de serviciile noastre de predare online, sau de activități online, însă toate aceste activități nu au avut impactul pe care l-am scontat inițial pentru că, așa cum se poate vedea și din comunicarea pe care am avut-o cu ei, comunicarea scrisă pe WhatsApp sau pe alte platforme, învățarea nu a funcționat.

De cele mai multe ori era nevoie să mai faci o fotografie fișei pe care o trimiteam copiilor, pentru că nu era foarte clară, sau copiii nu aveau copiator acasă, nu aveau scanner, nu aveau programe soft prin care să poate să trimită înapoi fișele de lucru.

Activitatea pe WhatsApp sau pe alte platforme a fost foarte dificilă pentru că nu există o educație a copiilor sau a cadrelor didactice de a comunica pe astfel de platforme. De exemplu, copiii trimit adeseori emoticoane sau alte imagini ori cuvinte care poate nu sunt potrivite pentru clasa online. Asta ne arată că orele la disciplinele TIC au fost aproape inexistente sau cel puțin nu au creat un efect pe termen lung. Niciun copil nu știe să utilizeze o platformă online. Copiii cu care lucrăm noi nu pot intra pe grupuri și să comunice eficient, aceasta s-a văzut activitățile pe care le-am avut și la școală și cu colegii noștri.

Aglomerația pe platforma de WhatsApp: imaginați vă că un copil are 7-8-10 discipline la care toți profesorii trebuie facă câte grup, sau să intre pe același grup și să predea. Avem printscreen-uri în care se vece cum intră paralel sau simultan, pe rând, profesorul de matematică, profesorul de limba română sau colegii noștri de la Salvați Copiii și le dau teme copiilor și îi întreabă. Deci lucrurile nu sunt prea bine puse la punct și transferul de predare din activitatea față în față cu cea online este foarte dificil.

Se vede că profesorii nu sunt pregătiți pentru acest tip de comunicare și nici elevii nu știu cum se primească informația și cum să o trimită înapoi. Lecțiile de pe parcursul verii îi ajută foarte mult pe copii pentru că deja cele două-trei luni în care nu au mers la școală au afectat foarte mult nivelul de informare și au nevoie de această perioadă de recuperare”.

Edupedu.ro este partener media în această campanie, iar unele dintre mesajele trimise de profesori, la fel ca cel de mai sus, vor fi publicate pe edupedu.ro.

Ce trebuie să faci:
  1. Alege măsurile educaționale pe care le-ai implementat cu succes în această perioadă în şcoala ta sau în clasa ta.
  2. Prezintă aceste măsuri în fața camerei, într-un video de 3 – 5 minute.

În cadrul clipului, poţi răspunde la întrebările de mai jos:

  • Care au fost problemele pe care le-au avut copiii în timpul izolării?
  • Au avut acces la internet, tablete şi lecţii online? Au ştiut şi putut să le folosească?
  • Cum credeţi că i-a afectat lipsa şcolii timp de mai mult de 3 luni?
  • Ce măsuri aţi implementat pentru a-i ajuta pe copii să parcurgă materiile cu succes de la închiderea școlilor?
  • Credeţi că îi ajută lecţiile de recuperare pe parcursul verii?
  • Vor copiii să se întoarcă la şcoală, să înceapă şcoala?
  • Cum credeţi că ar trebui pregătită şcoala astfel încât să poată primi copii?
  • Ce măsuri de succes, din cele implementate de dumneavoastră, sau altele, propuneţi să fie implementate şi de autorităţi la nivel național?
  1. Încarcă acest clip în această pagină, apăsând butonul Upload.
  2. Echipa Salvaţi Copiii va verifica clipul şi va posta pe canalele social media Salvaţi Copiii o selecţie cu materiale video potrivite campaniei. Echipa Salvaţi Copiii îşi rezervă dreptul să editeze, selecteze şi posteze doar o parte dintre materialele video primite.
  3. După ce clipul tău este postat pe canalele Salvati Copiii, îl poţi reposta (dând share) şi pe pagina ta de Facebook folosind hashtag-ul #VREAULASCOALA
  4. Îndeamnă şi alte cadre didactice să îşi transmită experiența proprie și metodele ori măsurile educaționale pe care le-au implementat pe perioada izolării sau acum pentru a susţine copiii să recupereze materiile pierdute.
Profesorul anonim

În cazul în care îţi doreşti să rămâi anonim, dar vrei să participi dând ca exemplu măsurile pe care le-ai implementat cu succes, o poţi face astfel:

  1. Alege măsurile educaţionale de succes pe care le-ai implementat în această perioadă în şcoala ta sau în clasa ta.
  2. Prezintă aceste măsuri într-un document word cu maximum 500 cuvinte (aprox. 2 pagini A4).

În cadrul textului, poţi răspunde la întrebările de mai jos:

  • Care au fost problemele pe care le-au avut copiii în timpul izolării?
  • Au avut acces la internet, tablete şi lecţii online? Au ştiut şi putut să le folosească?
  • Cum credeţi că i-a afectat lipsa şcolii timp de mai mult de 3 luni?
  • Ce măsuri aţi implementat pentru a-i ajuta pe copiii să parcurgă materiile cu succes de la închiderea școlilor ?
  • Credeţi că îi ajută lecţiile de recuperare pe parcursul verii?
  • Vor copiii să se întoarcă la şcoală, să înceapă şcoala?
  • Cum credeţi că ar trebui pregătită şcoala astfel încât să poată primi copii?
  • Ce măsuri de success, din cele implementate de dumneavoastră, sau altele, propuneţi să fie implementate şi de autorităţi la nivel naţional?
  1. Trimite documetul word în la adresa secretariat@salvaticopiii.ro
  2. Echipa Salvaţi Copiii va încărca o selecţie a recomandărilor anonime pe această pagină. Echipa Salvaţi Copiii îşi rezervă dreptul să editeze, selecteze şi posteze doar o parte dintre materialele video primite.

Foto: Salvați Copiii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like