Consiliul Național al Elevilor propune, ca rezolvare a crizei meditațiilor, promovarea orelor extracurriculare ținute pro-bono de către profesorii de la clasă, pentru ca fiecare clasă să primească pregătire din partea profesorilor structurată strict pe nivelul și dorința clasei

22.070 de vizualizări
Foto: Arhiva personala
Consiliul Național al Elevilor (CNE) propune promovarea orelor extracurriculare ținte pro-bono de profesorii de la clasă, ca rezolvare a crizei meditațiilor. Într-un comunicat de presă, CNE spune că “nu contestă cauzele care aduc nevoia de meditații, ci contestă acest mijloc de care doar elevii din medii elitiste pot beneficia și care este facilitat de către profesori care nu dau de multe ori
tot ce au mai bun la clasă”. Amintim, pe 25 octombrie Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru prin care profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. 

Ca rezolvare a crizei meditațiilor, Consiliul Național al Elevilor propune promovarea unor ore extracurriculare ținute de profesorii de la clasă, care au ca scop meditarea
gratuită a elevilor.

“Din punctul de vedere al elevilor, este important ca fiecare clasă să primească
pregătire din partea profesorilor care să fie structurată strict pe nivelul și dorința clasei.
Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unei alternative la modul în care meditațiile funcționează acum, cum ar fi promovarea orelor extracurriculare ținute pro-bono de
către profesorii de la clasă și/sau promovarea instituțiilor care au ca scop meditarea
gratuită a elevilor (cel mai bun exemplu ar fi de a introduce un grad în plus de echitate
Centrelor de Excelență). (…) Nu contestăm cauzele care aduc nevoia de meditații, ci contestăm acest mijloc de care doar elevii din medii elitiste pot beneficia și care este facilitat de către profesori care nu dau de multe ori tot ce au mai bun la clasă”, scrie Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor
Informații de context

Președinta CNE Miruna Croitoru a declarat pentru DigiFM că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de Ministerul Educației. Reprezentanta Consiliului Național al Elevilor a precizat că apariția numelor elevilor pe declarațiile care ar trebui să fie publice, ale profesorilor, ar putea duce la cazuri de bullying și de discriminare pentru copii.

Reamintim că pe 25 octombrie Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de ordin de ministru cu procedura și modelul declarației de interese pentru profesori. Conforma acestora, profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. În plus, câte un responsabil numit de director ar urma să ceară puncte de vedere de la cei care refuză declarația și să treacă documentele în registrul școlii.

La scurt timp a venit reacția liderului sindical Marius Nistor, care a criticat procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile: „A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație”, a spus acesta.

Citește și:
Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor: Declarațiile de meditații ale profesorilor să fie publice și să conțină numărul elevilor, nu și numele acestora
PROIECT Profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. Câte un responsabil numit de director cere puncte de vedere de la cei care refuză declarația și trece documentele în registrul școlii – prevede un proiect de ordin al ministrului Educației

50 comments
  1. SI cu greva și cu plata la zi la sindicat și fara salar marit SI pro bono muncit .
    da sti ca esti isteață !?!
    SI pe deasupra sefa peste toti , da cine naiba te crezi zurlio ? cata scoală ai matale de mi spui mie să muncesc pe degeaba ?

    1. “da’ știi” ,este corect,nu”da ști”…daca si profesorii scriu in halul asta…zice una care nu-i profesoara ,iar copilul meu aflase de la invatatoare ca Pisa e la Paris,profesoara actuala de franceza nu stie sa pronunte un cuvant in frabceza,scola in buricul orasului!
      Profesoara de biologie cu toti copiii meditati intrati la buget la medicina,preda la sat,de 20 de ani,ca de la oras nu-i loc decat pentru ce-i pus politic!
      Religie in scoli cu profesori care nu stiu sa faca acordul intre subiect si predicat,mi-am retras copilul de la religie,ca de,sa-l feresc de prosti,da’..”E multi,aia prosti!”!
      Nici 30% nu meritati mariri de salarii,mai vreti si norma de hrana,la 4 ore pe zi!

  2. mai fetiță, sunt atâția angajați ai școlii care nici măcar nu dau pe la ore, dar să mai predea si “pro bono”. Ești mai inconștientă decât chiar ministresa. Profii predau in particular pe 200-250 ședința, fără ca să fie de acord măcar taxe să plătească, precum o facem noi,.plebea, pt un al doilea job, iar tu vb de pro bono?
    să fim serioși, ei au timp de ieșit in strada, de sabotat bac ul, ei se plâng că odraslele noastre iau burse de merit (mă refer la cele cu medii peste 9.50), pt care trag de inebunesc, de parcă nu tot din banii părinților platitori de taxe sunt încasați . spun toate astea in perfecta știința de cauză si îmi asum!

    1. Din ce ne spui, mama elev XII, rezulta ca a ta odrasla, cum o numesti, face meditatii desi are bursa de merit. Pai de ce mai face meditatii? Aaaa, pentru facultate, eventual in strainatate, manca-l-ar mama! Pai si i-ai ceru profului aluia bon? Nu? I-ai marcat doar banu si arrivederci? Pai si atunci de ce tipi?
      PS. Poti fi in ”cunostinta de cauza”, mama elev XII. Asuma-ti-o si pe asta si stai jos!

  3. Cu ce proceduri Consiliul National al Elevilor, exprima punctul de vedere al copiilor elevi la nivel national? Se voteaza, au un site ce cuprinde majoritatea lor, sau e un punct de vedere al unei fetite intamplator presedinte? Hai sa fim seriosi!

    1. Aceleasi proceduri cu care au fost consultati si membrii de sindicat din scoli cand liderii pe tara au incheiat in iunie greva. Fix aceleasi proceduri.

  4. Domnișoara e mai habarnista decât ministresa daca pune problema meditațiilor “pro bono”. in condițiile in care sunt profi de materii importante care nu și fac meseria cum ar trebui, nu mai zic că sunt unii care nici măcar nu ajung la ore, se mai poate vorbi de “pro bono”? Să se facă analize mai adânci in ceea ce privește prestația cadrelor didactice și după aceea mai vb de restul. aceleași cadre care “intarzie vreo 2 ore pe motiv ca nu s au adaptat fusului nou” și care, in particular cer 200 250 lei/ședința de pregătire.
    De acord ca profii să fie taxați ca restul angajatilor si pt orele de meditații pe care le presteaza, nu să le plătească prostimea și ei să nu cotizeze la stat nimic, și să se mai plângă și că odraslele noastre iau bursă de merit , după ce noi investim in ele și bagam in buzunarul lor.

  5. Credeam că am depășit societatea socialistă multilateral dezvoltată, dar domnișoară arată că nu am început-o!
    Stimată elevă, îți sugerez să înveți ce-ți spun profesorii, iar dacă vrei mai mult, plătește!
    Am slujit acest sistem de învățământ abject timp de 45 de ani și am ieșit cu o pensie de 2300 lei (cu o Universitate terminata). Dacă ma tund, frizerul trebuie plătit, dacă a stat mașină, mecanicul nu o repara pro bono! etc!
    Cere-i ministresei învățământului, pri-ministrului să plătească orele suplimentare și vor fi acolo colegii mei, dacă nu, învață!
    Lenin spunea!
    Învățați! Învățați! Învățați!
    (știa el ceva)

    1. Sunt profesor si mereu am facut ore pro-bono(cu rezultate remarcabile la olimpiade, concursuri si examene).Dar cine nu are mostenire genetica, nu se lumimeaza indiferent la cate ore participa(cu mine sau cu alti profesori). Orele nu pot inlocui mostenirea pe care o are un copil de la parintii lui! Vorba aceea….,,Aschia nu sare departe de trunchi!”

  6. Cum le mai știi tu, Miruna, pe toate!… Ce-ar fi să puneți mâna pe carte și să învățați măcar ce vi se predă în caiețele? Dacă v-ați face și temele și ați mai deschide și manualele, cu siguranță că n-ați mai avea nevoie de meditații plătite sau pro bono. În plus, meditațiile nu rezolva moștenirea genetică, oricât și-ar dori mulți: adică, așa cum se spune,,, nu poți să faci din rahat bici și mai apoi să și plesnească!,,

  7. Bănuiesc, tot Pro Bono îmi va face revizia la mașină tăticul fetei ăsteia “dăștepte”. Poate chiar Pro Bono îmi va oferi o mașină nouă, sa nu umblu cu tigăi care necesită revizie, sa nu se mai obosească nici tăticuțul…Ah, mi-am amintit și de factura de gaz și poate și de zugrăvitul casei…tot pro bono…

  8. O sa vina si mama Mirunei sa ne ajute pe noi…. “pro bono” 😉
    Ps. Daca Ligia i-a sugerat Mirunei acesta idee… Poate sa vina si Ligia “pro bono” 😉

  9. Meditatiile la mate chimie fizica biologie vor fi tot mai scumpe ptr ca sunt tot mai putini cei care le presteaza. E o lege a economiei.

    Apoi nu mai gasesc astia meditatori si dau vina ca nu invata la clasa ca proful nu face treaba. N-ai cum sa inveti in 1-2 ore materie de bac si admitere facultate. Pe vremuri alea se faceau in 5-10 ore si nici atunci nu era suficient si erau care se mai meditau.

    Meditatii in scoala nu se pot face la ore cand sunt in clasa 30 elevi si fiecare da la bac alta materie. Trebuie modificati reunificati grupele impartiti pe categorii.

    Si consider buna treaba ca din clasa a 11-a stiintele sa fie doar CD la alegerea elevilor fara TC.

    Cu cat vor pune mai mult biciul pe profesori cu atat vor pierde tot mai multe cadre, iar in septembrie tot ei se plang ca nu mai au profesori si tot ei se plang ca nu gasesc meditatori.

    Femeia asta la 17 ani vorbeste sa se afle-n treaba.
    Astia sunt copchiii de bani gata viitori eurodeputati, sefi pe la stat ministrii secretari de stat.
    Ca si ministresa beca, e pusa acolo sa exprime parerile altora care sunt de fapt adulti.
    Este efectul generatiilor crescute pe pomana si care cred ca totul e gratis.

    Imediat dupa absolvire afla realitatea, totul costa nimic nu-i gratis chiar si soarele o sa fie platit ca sa rasara cum spunea bug mafia (ca tot le place lor) prin anii 90.

    Dar totusi idealul UE condus de femei precum cea din articol, este de a sta pe pomana in scoala pana la 30 ani si a te pensiona la 100 ani iar pensie sa nu mai iei.

    1. Faci varză din toate și găsești că sunt de vină femeile. Vezi că ți se vede misoginia pe la colțuri.

      Sunt profesor de fizică și nu dau meditații – de ce? Timpul meu liber e timpul meu liber, fac ce vreau cu el și aleg să îl ocup cu orice altceva decât chestiuni legate de școală. N-am nevoie de averi și nici nu-mi cumpăr șase case precum diverși alți profesori de fizică, vreau să lucrez ca să trăiesc, nu să trăiesc ca să lucrez.

      Pentru cei care aleg să dea examen la fizică, școala organizează ore de pregătire suplimentară/remedială o dată pe săptămână, pe la care (din păcate) unii elevi care ar avea nevoie nu prea dau. Subiectele de examen nu sunt exagerat de grele, doar că în momentul în care apare nevoia de calcul (aproape elementar) elevii se blochează – ”sunt grele matematica și științele!”, când de fapt e greu să înveți în ultimele trei zile înainte de examen. Cei care muncesc serios și constant obțin rezultate fără să aibă nevoie de meditații. Cei care îngrașă porcul de Crăciun dau greș și nu e nicio surpriză.

      Ce am învățat în 20+ ani de învățământ? Să trăiesc pentru mine, nu pentru alții. Vă recomand tuturor să învățați asta până nu e prea târziu.

  10. Domnișoara confirma că nu am ieșit din comunism.
    Am apreciat atitudinea celor de la Constanța, București anul trecut scolar.
    Cu toate gafele repetate ale domniței, rămâne în funcție. Se vede ” viitorul glorios”.

  11. Pentru educația remediala( domnișoara despre asta vorbește) exista fonduri europene, care se duc la terți și prostii trebuie să remedieze ce nu fac alții- pro-bono.
    Aceasta strategie a ministerului ( că nu e discursul domnișoarei – ea a aprobat n+ 3 note pe an, fara sa gândească, dar ea are 18 ani) mă determină pe mine, care până în prezent am făcut ore pro-bono sa nu le mai fac.
    Mulțumesc!

  12. *telectuala lu* tata , cu ochelarii pe nas și fălcuțele încleștate , consilier la minister scrie pe fruntica ta îngustă. gen .

  13. ha, ha, ha… asta vine din putul gandirii, ei cred ca acei “profesori care nu dau de multe ori tot ce au mai bun la clasă” vor face mai mult daca vor munci peste program?

  14. Eu zic să- i recompensam pe elevii care ne” onoreaza” cu prezența la meditații cu banii primiți pe mult discutatul Card. Nu de alta…dar ca să le rămână lor banii primiți LUNAR ca burse de merit.
    Dacă tăceau….filosofi rămâneau….

  15. Ce reprezinta pentru CNE ore extracurriculare? Dacă meditațiile pentru materia din programa pe care ar trebui sa o aprofundeze pentru examenele viitoare nu le sunt pe plac, atunci sa “meditam” pentru “cum sa ne facem un tip tok reușit în timpul orei?”

  16. Domnisoara Miruna, sa stiti ca dupa voluntariatul din invatamant “pro bono” cum ii zici “mneata, pe noi, spre deosebire de dumneavoastra, nu ne angajeaza nimeni la niciun minister. Noi nu avem nevoie sa slugarim directorii pe plantatii cum pupi tu in cwr ministerul, pentru ca, ce sa vezi, pe noi nu ne angajeaza directorii in nicio functie de partid. Drept urmare, imi iau eu caii de la bicicleta si va las pe dumneavoastra sa aberati in nestire pentru ca eu, profesorul, in momentul in care directorul pus politic mi-ar rapi fabuloasa onoare de a-i slugari pe plantatie, raman cu diploma, capul si onoarea. Spre deosebire de el, de tine si alti ca voi, carora daca le iei functia, raman in cwru’ gol si habar nu au ce e cu ei. Stim, taticu’ iti va aranja tot. Dar, ia ghici, ma-ta si cu tactu n-or sa traiasca vesnic si functia, de asemenea, nu este pe viata. Capisci?

  17. Consiliul elevilor a decis ca profesorii, in loc sa faca ore suplimentare pentru a fi platiti, sa faca ore suplimentare pentru a nu fi platiti.

    E foarte bine ca elevii sunt reprezentati de oameni intelepti si cu initiativa.

    Iar faptul ca acest reprezentativ Consiliu a fost infiintat, acum cativa ani, prin ordin al aceluiasi minister care acum le-a refuzat profesorilor salarii decente, e o coincidenta fericita.

  18. Dragii noștri profesori,spuneți că nu doar elevii nu vin la ore și nu și fac treaba,dar și voi dragi profesori nu veniți la ore și nu predați .Romania educata .

    1. Aveți dreptate. Vă recomand, în calitate de cadru didactic, să mergeți în presa națională cu astfel de cazuri ca să le vadă toată țara. Nici mie, ca profesor, nu-mi place ideea de a avea colegi chiulangii. Ca să vă ofer și un exemplu, problema semnalată de dumneavoastră este foarte cunoscută în municipiul Focșani (Vrancea) mai ales în cazul liceelor cu ștaif care atrag elevii cu cele mai bune rezultate la EN. Începând cu clasa a XI-a, majoritatea orelor nu se mai fac iar elevii stau mai mult prin localurile publice sau prin tot felul de alte locații numai de ei știute. Fiica mea a avut o viața de coșmar în liceul considetat a fi cel mai bun din Vrancea. Profesorii chiuleau pe rupte iar inspectorii aproape că nu veneau la ore tot anul școlar. Ministerul si ISJ-urile protejeaza și acoperă aceste cadre didactice de ca si cum ar fi din aur. Unii iau premii naționale sau incaseaza distinctii ca “profesori speciali si plini de merite deosebite”, dar in realitate nu se prezinta nici macar la un sfert din volumul orelor de curs dintr-un întreg an școlar.

  19. și ăștia….de tăceau….filosofi rămâneau ..hop și ei desi habar n au …
    mi ar placea, vorba cuiva de mai sus, sa mă primească gratuit stomatologul…psihiatrul….dar vedeți voi….nu ne ia nimeni gratuit…time îs money….

  20. Ce pro-bono, Mirunica? Slabut. Eu zic sa va astepte profii la intrarea in clasa ca sa va dea cate 100 de “ieuro extracurriculari” de caciula. La fiecare ora. Sa aveti si voi de-o samanță și-o manea!

  21. Pro- Bono? 🤣🤣🤣🤣🤣 Pe ce salarii lucreaza profesorii se poate spune ca lucreaza pro- bono…Sunt contabili, asistenti, arhivari,secretari, etc… chiar pro-bono…I as intreba pe copii…Parintii vostri fac munca pro- bono pentru societate? 👎👎👎 Fereasca Dumnezeu! Au ajuns copiii sa ne spuna cum sa muncim…👎👎👎

  22. Mare-i grădina Domnului! Dar așa ne trebuie! Am mai văzut un articol despre domnișoara aceasta și comentariile de acolo. Nu uitați că a existat, sau, poate mai există, că nu știu să fi fost anulată(nu am urmărit așa o idioțenie!) o propunere de drept de vot de la 16 ani! Copii aceștia – îmi cer scuze, nu vreau să jignesc pe nimeni, dar asta sunt – niște copii! – nu au pe nimeni în spate? Nu cred! Și acel ”spate” să fie cu ideile astea smucite? Dacă el sau altcineva dorește să facă voluntariat, e dreptul lui! Succes! Dar să propui ca o întreagă categorie profesională, una dintre cele mai hulite, jignite și desconsiderate din țară, inclusiv de guvernanți, oricare, toți, (a se vedea chiar acum chestia cu nu se măresc, iarăși, salariile descălilor de la 1 ianuarie!!!) să mai muncească pe gratis, pardon, mai elevat: ”pro bono”?! N-ai țiglele pe casă, nene! Caută-te! E de rău, crede-mă! Și vă mai mirați de ce aveți mii de catedre neacoperite pe care încadrați necalificați care ”produc” astfel de specimene care, la rândul lor, ”produc” astfel de … ce-or fi astea! Și că avem o astfel de calitate a corpului profesoral, că testele Pisa, că rezultatele, etc… Că tre’ să avem criterii de performanță, că … Cine să le propună: parlamentarii noștri analfabeți ”funcționari”? Care-s criteriile la ei? Da la miniștrii? I-ați auzit pe unii vorbind, minștri, prim … Mai are rost? Vae victis!

  23. As dori că profesorii de educație fizică sa tina lecții extracurriculare pro-bono (dans, fitness, fotbal, etc. ), frizerul sa te tundă din pasiune, gratis, instalatorul sa îți monteze țevile, etc când ai nevoie, din pasiune și fără bani, etc.

  24. Munca suplimentara pe gratis? Cat tupeu la asta!! Dupa ce profesorii au salarii mici, sa mai faca si ore pe gratis Noaptea mintii!

    1. Pe asta iti dai seama cat de batuta in cap e copchila asta. Si ca indolenta, tupeul si mezamfisismul la generatia actuala sunt norma. Taticutu lu’ asta, dumitale nu vezi ca fiica are probleme psihice? Caut-o! Umbla dupa tratament! Nu mai lasati libere pe strazi asemenea personaje, fie ele si proprii plozi.

  25. Iar eu, doar din partea mea, propun ca această criză a meditațiilor să fie rezolvată prin munca suplimentară desfășurată de elevi sub formă de rezolvare efectivă a temelor și/sau învățarea acasă (nu în pauza dinainte sau în altă oră) a lecțiilor. Ba chiar mai mult, propun ca elevii să facă minimul efort de a fi prezenți la ore, atenți la ce se predă și să participe efectiv la procesul educativ (și să lase social media pentru alte momente).

    E oare prea mult?

    Chiar dacă ar fi, mă scuzați, dar mă deranjează să văd diverși părerologi care spun ce să fac EU, pe gratis, cu timpul meu liber. Pentru pregătire suplimentară avem deja ore planificate la școală la care aproape niciun elev nu vine din motive STRICT de comoditate (că nevoie sigur ar avea). Pierd autobuzul, le e foame, sunt obosiți (asta o pot crede, dar nici noi nu suntem fresh după 6 ore de predare pe zi, după care urmează toate celelalte ore pe care elevii și părinții nu le văd). Dacă sunt așa grozavi acești minunați experți în păreri, mă dau la o parte și îi las în locul meu.

    Apropo… acești extraordinari reprezentanți ai elevilor par să nu înțeleagă ce înseamnă extracurricular, deși cineva le-a spus ce înseamnă pro bono (termen care oricum n-are aplicare în învățământ, dar deja nu mai am pretenții de la ei.) O pun în seama profesorilor lor de limba română, care n-au reușit încă să aibă conturi TikTok prin care să comunice eficient cu acești distinși reprezentanți și să îi determine să învețe mai multe cuvinte ale limbii române și sensurile lor… Sau poate chiar vor să spună că le-ar prinde bine niște ore extracurriculare (eventual un cerc de traforaj sau karting) ca să înțeleagă mai bine lecția la biologie sau desen tehnic?!

    1. Sa o credeți voi ca e din timpul vostru liber. Va face parte din programul de 8 ore zilnic. De ce credeti ca vor sa scada la 15 ore pentru cei cu gradul 1 si 15 ani vechime? Ca sa umple celelalte ore cu inepțiile bagate pe gura stimabilei eleve. Ea e doar o marioneta. Joaca ce i se da sa joace. Nu ea are ideile astea.

      1. Unde nu da Domnul sa fac 8 ore pe zi si ATAT?? In secunda 2 dupa cele 8 ore nu mai fac nimic pt scoala. Nu raspund la telefon, la Whatsappuri, la machete si raportari ce trebuie facute…ieri. Cine le mai imparte burse, corn cu lapte, rechizite, cine le mai numara parintii, concubinii, plecatii in strainatate, le mai sufla mucii, in cur si-n coarne copiilor, ii triaza epidemiologic, le vegheaza scuipatul si contabilizeaza mucii si tusitul etc? Ad-o, Doamne!!! Adu ziua de 8 ore si ATAT!! Sa am si eu viata personala si de familie, sa fac acte si planificari LA scoala, PE BANII scolii, IN TIMPUL scolii!

    2. 😂😂😂Genial comentariu.
      Cum sa faci ore extra ( pro bono) când ei nu apar nici la ora din orar?) Și clar au o problema in a înțelege limba romana. Greu sa ai rezultate la alte materii.

  26. Meditatiile sunt un fenomen care exista in intregul spatiu UE.
    Solutia hei-rupista promovata prin lege, ca si peticelile aiuristice debitate de acesti reprezentanti auto-numiti ai elevilor nu rezolva problema.
    Mecanismul este problematic atunci cand este conditionata notarea elevului, atunci cand o parte a materiei este transmisa prin lectii private. Daca nu este asa, trebuie sa fie exclusiv o problema a elevului si a profesorului respectiv.
    Un mecanism care trebuie inclus in sistemul de educatie, nicidecum exclus, stigmatizat, condamnat.

    Pentru ca, daca gandesti putin mai departe de ochelari de cal, vezi ca singurii avantajati de toate aceste piedici absurd-legale sunt cei care ofera servicii de tip after-school!

  27. Să înțeleagă și așa-zișii reprezentanți ai elevilor. Profesorii recurg la meditații pentru a-și completa nevoile financiare. Așa cum medicii recurg la consultațiile oferite în cadrul unor policlinici private.
    În același context, există în fiecare școală program de pregătire remedială pentru elevi. De cele mai multe ori, profesorii vin la ore, dar elevii nu.
    Predarea orelor pro-bono ar fi sortită aceluiași eșec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like