Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor: Declarațiile de meditații ale profesorilor să fie publice și să conțină numărul elevilor, nu și numele acestora

14.289 de vizualizări
Foto: gov.ro
Președinta CNE Miruna Croitoru a declarat pentru DigiFM că nu susține declararea numelui elevilor pe formularele tipizate pentru declarațiile de interese ale profesorilor, formulare puse în dezbatere săptămâna trecută de Ministerul Educației. Reprezentanta Consiliului Național al Elevilor a precizat că apariția numelor elevilor pe declarațiile care ar trebui să fie publice, ale profesorilor, ar putea duce la cazuri de bullying și de discriminare pentru copii.

„Este foarte important ca aceste declarații să existe și să existe o transparență mult mai mare cu privire la numărul de elevi cu care un profesor alege să facă meditații și bineînțeles, să încercăm ușor-ușor să ne oprim din a mai încuraja menitațiile cu elevii de la clasă și chiar să le eliminăm. Însă este foarte important să vedem și cum s-ar simți un anumit copil, pentru că pot exista cazuri de bullying și de discriminare și pot exista comentarii că ai nevoie să faci meditații ca să înveți la materia x pentru testul y de săptămâna viitoare însă în același timp este important ca aceste declarații să fie publice și să conțină numărul elevilor, nu și numele acestora”, a declarat Miruna Croitoru la Digi FM.

Reamintim că pe 25 octombrie Ministerul Educației a pus în deznbatere publică un proiect de ordin de minitru cu procedura și modelul declarației de interese pentru profesori. Conforma acestora, profesorii ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. În plus, câte un responsabil numit de director ar urma să ceară puncte de vedere de la cei care refuză declarația și să treacă documentele în registrul școlii.

La scurt timp a venit reacția liderului sindical Marius Nistor, care a criticat procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile: „A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație”, a spus acesta.

Ce ar urma să treacă profesorii în declarație

Potrivit documentului, profesorii trebuie să menționeze în tabel, pe de o parte, școlile la care își desfășoară activitatea de predare, disciplina predată și clasele. Apoi, au de completat numele școlilor de la care au elevi pe care îi pregătesc suplimentar contracost, clasa în care se află și data de la care au început meditațiile cu aceștia.

Un ultim câmp este dedicat „activităților didactice desfășuate în cadrul unor proiecte”, însă conform proiectului de ordin nu este clar de spre ce tip de activități este vorba.

FOTO DOCUMENT Cum arată declarația de interese – proiect

Foto: captură – document
Meditațiile contracost cu elevii de la clasă, abatere disciplinară în legea educației în învățământul preuniversitar

În noua lege a Educației, care a intrat în vigoare din 3 septembrie, apare mențiunea prin care se interzic meditațiile cu elevii de la clasă în două articole: articolul 209 care prevede că printre abaterile disciplinare ce pot fi sancționate se află și desfășurarea meditațiilor cu elevii de la propria clasă și articolul 169 care precizează că profesorul are “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială“.

Edupedu.ro a scris încă din luna august că profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației în învățământul preuniversitar. Fiind încadrată ca abatere disciplinară, în acest caz „orice persoană poate sesiza în scris, cu privire la săvârșirea unei fapte ce poate constitui abatere disciplinară, prin înregistrarea sesizării la secretariatul unității de învățământ”, conform legii 198/2023.

Amintim că ordinul de ministru privind aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese și procedura de declarare a intereselor ar trebui să fie aprobat până pe 1 noiembrie, conform calendarului oficial cu termenele limită până la care trebuie aprobate actele normative pe noile legi ale educației.


31 comments
  1. Foarte important, pentru revendicărilor sindicale ! In loc de declarație, salariu decent, care să compenseze meditațiile !

  2. Primul Profesor al țării nu depune o declarație pe propria răspundere cu toți cei care au cotizat la cumpărarea celor 6 case (nume, prenume , cnp ….?
    🤣

  3. Aló! Aló! Dragi tovarăși și pretini, vă felicit pentru continoarea luptei împotriva capitalismului! Jos dujmanii patriei! Nenorociții, să declare tot!!! Urmăriți-i necontenit și stârpiți paraziții societății comuniste multilateral dezvoltate! Ura!!

  4. sa nu declare nimic.
    oricât ar declara va venii un idiot care va face reclamatie. asta face un stat securist, învrăjbește populația.
    numele nu trebuie să apară nicăieri.
    bursa numai pentru copii de la 9 in sus.
    de la 1 in sus nu mai este bursa ci ajutor social, pe care-l vor consuma boschetarii de acasă.
    dacă un copil nu merge la școală, sa i se taie indemnizația. automat boschetarii de acasa-l vor trimite la școală. note pe real, nu are media 6-corigent și trecut automat la profesionala.

  5. Eu nu mai fac meditatii de ceva timp. Ma suna unul altul, ma roaga, numai ca nu am timp si nu se merita pt mine.
    Mi-am luat o norma de fizica ore suplimentare ca nu e profesor si ies mult mai bine.

    Cat desore lista normal e sa fie trecut si elevul cu nume si cnp daca e si prfesorul, ori facem treaba pana la capat ori nu mai facem.

  6. Reincarnarea domnisoarei uteciste Pup! Nu stiu cu cine face limba romana, dar pentru textul de mai sus n-ar lua nota de trecere. La tupeu de pui de activist ar lua nota maxima.

    1. Probabil că sunt doar greșeli la nivelul redactării, din moment ce sunt mici erori de scriere pe tot parcursul articolului. Citiți integral ce scrie înainte să comentați!!!

      1. Miha, e induiosator atasamentul tau fata de colega ta (de banca?) dar nu prea ai priceput despre ce greseli e vorba. Cat despre tatii vostri, da, n-ar trebui sa aiba importanta, dar uite ca, in cazul domnisoarei, are. Sigur, nu e nici o legatura intre un ISJ si Consiliul National al viitoarelor cadre de partid…

        1. cat de urat puteți vorbi…..
          bineînțeles că țara aceasta va rămâne precum India.
          voi sunteți singurii, profesorii, cei care o faceți de rușine, nu sunteți în stare sa educați niște copii, cu astfel de modele….. nimic nu ma mai mira.
          tare păcat ca sunt atât de putini profesori iubitori de carte și de Copii.
          Dacă știți atât de multe despre Utc-isti probabil ca a-ți fost unul dintre ei

          1. Nu prea “va” placut scoala si nu prea “a-ti” fost la ora de limba romana. Dincolo de faptul ca nu “a-ti” inteles nimic din ce “a-ti” citit.

          2. Ușurel! Ia o pauza domnișorică. Nu venim toți de la party și nu consumăm aceeași înghețată. Ce ai spus tu acum, aici, se traduce cu ceea ce condamnați defapt. “Voi” ăsta e puțin prost pus în propoziție. Printr-un singur și simplu comentariu ți-ai dat cu tesla’n ce nu ai și ți-ai terfelit propria opinie. Nu mai intra in discuții dacă nu știi să le porți. Mergi la tăticu și plângi puțin, bine, puțin mai mult până dă tati edupedu în judecată pt că cineva te-a hărțuit.

          3. intr.adevar, profesorii sunt de vina. ar trebui sa.i “i-a” acasă pe acei copii ai căror părinți nu le au cu limba română. le.ar da o șansă…

        2. Foarte dubios să presupuneți legătura dintre două persoane pe care le cunoașteți de pe Internet… Am terminat liceul acum mult timp… Din moment ce nu ați specificat la ce greşeli faceți referire, am presupus ca ați scris despre micile greșeli de redactare. 😆 De asemenea, puteți să va informați mai în detaliu despre Consiliul ELEVILOR!!!

    2. Zici? Numai maine nu-i poimaine si hop-top o vezi consiliera de ministru, pui de ucenic pupincwrist de partid. Si bine spui. Antonia Pup cred ca a fost mama pup..incwristelor din Consiliul Elevilor. Un caracter infect si o atitudine maxim de tupeista.

  7. Bravo domnișoară!

    Te așteaptă un post de consilier la Minister.

    Sau de lipit afișe la anul!

    Peste vreo 10 ani chiar postul de ministru.(Deca știe….)

  8. Nu știu cum a ajuns duduița președinta nu știu cărui consiliu, dar așa s-au ajuns că profesorii să nu își mai des interesul la clasa.
    Scopul lor este să aibă câți mai mulți elevi la meditații. Fiind din aceiași clasa, este clar că acei elevi sunt favorizați.

          1. Informați-vă înainte să faceți presupuneri legate de Consiliul ăsta… Nici ministerul, nici ISJ-urile nu au influență asupra consiliului!!! Informați-vă înainte!!!

  9. Oricum, sa le fie rusine guvernantilor : le-au dat o pomana de 1500 de lei si acum au pus tunurile pe ei, ca, vezi-Doamne, nu declara veniturile din meditatii ?!?
    Guvernul mai bine s-ar uita la marii tzeparii, la colectarea TVA, la returnarile ilegale de TVA, la cate si mai cate astfel de “hemoragii” financiare pentru ca acolo sunt marile gauri negre ale bugetului !

  10. Da, intr-o oarecare masura sunt de acord ca e vorba de venituri nedeclarate si care odata declarate, vor trebui impozitate pentru ca, de fapt, asta se doreste…
    Daaaar, si aici vine un mare “dar” : de ce nu sunt pusi si magistratii sa dea declaratii ca nu iau spaga ca sa claseze/tergiverseze/prescrie dosarele ?!?
    Aaa, ei sunt a priori si fara de tagada considerati sfinti si profesorii sunt infractori si evazionisti prin definitie sau cum ?!?
    Si iarasi un mare semn de intrebare : pai, daca magistratii sustin ca au nevoie de venituri imense pentru faptul ca nu au voie sa presteze alte chestii sau alte afaceri, uite ca si profesorii presteaza fix doar meseria lor si atunci de ce nu li se asigura si lor niste venituri substantiale, astfel incat sa stea drepti la catedra, sa nu mai poata fi calcati in picioare de parintii care stiu ei mai bine cum se face meseria de dascal si sa presteze la maximum in clasa si sa nu mai aiba nevoie copiii de pregatiri “gen” meditatii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile online, laboratoarele și seminariile cu prezență fizică

Studenții de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) vor începe anul universitar 2021-2022 în sistem hibrid: toate cursurile se vor desfășura online, iar laboratoarele, seminariile și ore de…
Vezi articolul

Încă 150 de milioane de euro pentru școlile care vor să combată abandonul școlar prin PNRAS. Ministerul Educației anunță că redeschide runda a doua, după ce 40 de școli au fost declarate neeligibile la cel mai recent apel de proiecte

Cel puțin 50 de școli vor putea să obțină fonduri prin Programul Național de Reducere Abandonului Școlar (PNRAS) – runda a doua, de până la câte 300.000 de euro, după…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2024. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele de Matematică, Pedagogie și „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV liceu, publicate de Ministerul Educației

Regulile specifice de organizare a Olimpiadei Naționale de Matematică, pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) – clasele IX-XII și pentru Olimpiadele de Psihologie-Pedagogie și cea a Animatorilor, au fost…
Vezi articolul