VIDEO Ludovic Orban: Trebuie să îi stimulăm pe profesorii care obțin rezultate mai ales în mediu rural și la periferie, unde e mult mai greu decât în Liceul Sfântul Sava sau în alte licee de vârf

18.220 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Stimularea performanței pentru profesorii care obțin rezultate în școlile din mediul rural și de la periferia orașelor este abordată pentru prima dată de premierul Ludovic Orban. Acesta a declarat la conferința de lansare a politicilor publice realizate de OECD pentru proiectul România educată, finanțate de Comisia Europeană, că „trebuie să inițiem programe și să investim în formarea cadrelor didactice și, mai ales, să îi stimulăm pe aceia care obțin rezultate. Pentru că este mult mai greu să faci performanță în școli din mediul rural sau de la periferie, unde nu există neapărat o înclinație spre învățare și procesul educațional care să provină din familii, precum în Liceul Sf. Sava sau în alte licee de vârf.”

Premierul a vorbit despre nevoia de „investiții masive în proiecte și programe dedicate creșterii calității educației”. Deși în acest an Educația are doar 2,7% din PIB finanțare, fiind cel mai mic procent din ultimii 12 ani, Ludovic Orban a subliniat în discusul său de la Cotroceni nevoia de finanțare și a punctat faptul că ar trebui stimulați profesorii din mediul rural și cei de la periferia orașeșelor, care fac performanță cu elevii în școli în care e mult mai greu să obțină rezultate decât în liceele de vârf, dând exemplul Liceului Sfântul Sava.

Ludovic Orban: „România are nevoie de investiții masive în proiecte și programe dedicate creșterii calității educației. Fiecare elev are dreptul la educaţia care i se potriveşte, care răspunde nevoilor și aspirațiilor lui. Fiecare copil are dreptul la o educație de calitate fie că învață la oraș sau la sat, în școli din urbanul mare, din urbanul mic sau în școli aflate la periferie. Pentru aceasta trebuie să inițiem programe și să investim în formarea cadrelor didactice și, mai ales, să îi stimulăm pe aceia care obțin rezultate. (minultul 7:50) Pentru că este mult mai greu să faci performanță în școli din mediul rural sau de la periferie, unde nu există neapărat o înclinație spre învățare și procesul educațional care să provină din familii, precum în Liceul Sf. Sava sau în alte licee de vârf.”

Grija pentru profesori trebuie să fie la fel de mare ca cea pentru copiii noștri. Investim în profesori pentru că ei sunt fundamentul școlii. Iar aici vorbim despre intervenții în formarea inițială și în formarea continua și cred că este esențial să înțelegem că profesorii au nevoie de formare nu doar în disciplinele pe care le predau, ci și de formare pentru formarea de abilități socio-emoționale, astfel încât să poată răspunde cu succes diversității și nevoilor individuale ale elevilor.

Investiția în infrastructura educațională este absolut necesară. Școala cu spații deschise și prietenoase este spațiul în care profesorii dedicați sunt mentori și facilitatori pentru elevii lor. Investiția în infrastructură trebuie să însoțească măsurile care vizează creșterea calității în educație.

România de astăzi este aproape jumătate Românie rurală. Studiile recente arată că aproape jumătate din copiii României sunt în risc de sărăcie. De aceea fie nu vin la școală, fie abandonează școala timpuriu sau calitatea educației din școlile lor este precară. România are nevoie de intervenții prioritare în aceste comunități dezavantajate pentru a rupe cercul sărăciei, intervenții care să privească integrat fiecare caz în parte: pentru că educația nu este posibilă fără sănătate și sprijin social adecvat nevoilor copiilor”.

În prezent salariile cadrelor didactice sunt stabilite prin Legea 153/2017 și sunt nediferențiate în funcție de mediul în care se află școala, ori de performanța obținută de profesori cu elevii lor. Diferențerea salariilor se face doar în funcție de vechime, nivel de studii și grade profesionale.

Reamintim că la conferința de la Palatul Cotroceni, din cadrul proiectului România Educată, Directorul Departamentului pentru Educație al OECD, Andreas Schleicher a punctat faptul că „în România, tratați profesorii de liceu mult mai bine decât pe educatori și pe învățători, deși este mult mai ușor să te descurci cu elevii de la liceu. Educația timpurie este mult mai valoroasă”. Citiți aici discursul integral al lui Schleicher despre România.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „urgențele din educație”: introducerea unei specializări distincte pentru pregătirea cadrelor didactice și educația antepreșcolară. “Câteva urme de metodică și pedagogie și un nivel redus de practică nu pot substitui o educație direcționată strict către formarea profesorilor”

FOTO: gov.ro


1 comment
  1. Domnule prim ministru , da aveți dreptate trebuie investit în profesori .Vă voi prezenta un caz aparte :sunt profesor dau examere de titularizare an de an, dar nu mă pot titulariza ,deși iau mereu note peste 8 .Anul trecut am luat 9 .25 .Și totuși nu am avut pe ce sa mă titularizez. Ăsta se întâmplă de ani buni .Eu dau de 6 ani .Nu m -am putut titulariza , nu sunt posturi .Și ,care ar mai fi , se ocupa ,fie de pensionarii care raman pana la 68, titulari posturile nu se scot .Adesea directorii fac tot felul de afaceri cu posturile, fie cu 253, fie pe alte cai frauduloase .Degeaba iau eu note mari .Și anul acesta , nici măcar nu am prins ore în specialitate !.Așa ca am luat la 4 scoli la specializări adiacente .Și când te gândești ca în scoli sunt mii de profesori titularizati cu 5 -6 in urma cu 10 15 ani ,la tara în general, iar noi cu 9 și ceva an de an rămânem fără post în specialitate .M -am îngrozit pur și simplu . Nu știu care ar fi rezolvarea, dar mă simt umilit în fața altora ,care titulari fiind te jignesc și te umilesc ,spunând ca nota nu contează .Atunci sa nu e miram de rezultatele rușinoase de la testele Pisa .Faceți ceva și ajutați- ne .Eu cred ca nota 9 an de an în specialitate spune multe și nu e cazul sa rămân fără post când în scoli colcăie titularizati cu 5- 6 ori trecuți fără examen de specialitate de la invatator la profesor , ori de la o specialitate la alta, fara examen în specializarea respectiva .Ajutați -ne nu ne alungați din tara , îngroziți de corupția din sistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cererea pentru adeverința de conformitate a studiilor, pentru profesorii care vor să predea în străinătate, completată cu denumirile actelor și câteva modificări de procedură – document

Metodologia privind eliberarea adeverinței de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE, privind recunoașterea calificărilor profesionale, și a adeverinței privind certificarea competențelor pentru profesia de cadru didactic în învățământul preuniversitar,…
Vezi articolul

Organizarea examenului de titularizare la nivelul școlii, prin concurs pe post, măsură blocată la implementare, acuză un raport USR-PLUS / Renunțarea la norma didactică și implementarea normei de muncă de 40 ore, cu sarcini date de director, propunere pentru pachetul “România Educată”

Organizarea examenului de titularizare la nivelul școlii, prin concurs pe post, a fost o măsură acceptată în programul de guvernare, dar este blocată la implementare, potrivit unui raport numit „8…
Vezi articolul

Metodologia și calendarul pentru a treia etapă a concursului de directori de școli, publicate în Monitorul Oficial. Posturile vacante sunt anunțate astăzi, 27 iunie, de către inspectoratele școlare

Metodologia, calendarul, precum și o adeverință necesară la înscrierea în concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți școlari, sesiunea iunie-octombrie 2022, au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea…
Vezi articolul