VIDEO Marea dictare națională de la Chișinău, de Ziua Limbii Române: peste 1.800 de persoane la concurs. Președinta Maia Sandu: Mulțumesc profesorilor de limbă română, prin munca voastră se vede atitudinea copiilor față de a scrie și vorbi corect

1.191 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Andrei Spînu
Peste 1.800 de persoane au fost prezente sâmbătă dimineață în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru Marea Dictare Națională, eveniment pentru celebrarea Zilei Limbii Române (31 august), potrivit anunțului ministrului Educației din Republica Moldova, Dan Perciun, la deschiderea dictării.

La evenimentul organizat la a doua ediție, participanții au primit un text din Spiridon Vangheli, autor al „Isprăvilor lui Goguța”, serie de povești cunoscută de generații în Republica Moldova, tradusă în circa 40 de țări și peste 60 de limbi, conform anunțului lui Dan Perciun dinainte de startul dictării.

O noutate în acest an a fost posibilitatea și ca alte persoane interesate din provincie să participe la eveniment prin organizarea lui în mai multe raioane, au mai declarat oficialii la deschiderea transmisă live de la ora 9.

A luat cuvântul și președinta Maia Sandu care a ținut să le mulțumească oamenilor de cultură și profesorilor, dar și predecesorilor, care, spune ea, „au păstrat limba română vie pe aceste meleaguri în cele mai crunte timpuri, când pentru rostirea unei poezii în limba română puteai fi arestat”.

Celebrăm libertatea și bucuria de a trăi în limba noastră. Vă mulțumesc tuturor pentru grija de a vorbi și scrie corect. Le mulțumesc tuturor oamenilor de cultură, scriitorilor, care cultivă limba română prin literatura, teatrul, muzica și care o poartă cu mândrie dincolo de hotarele țării noaste.

Le mulțumesc profesorilor de limbă română – de munca și pasiunea voastră depinde atitudinea copiilor față de vorbirea și scrierea corectă. Suntem atenți cum ne îmbrăcăm, ce mâncăm, cum am putea să nu fim atenți cum vorbim? Modul în care ne exprimăm arată cât de vastă este mintea și lumea noastră”, a spus Maia Sandu.

Potrivit publicației Moldova1, la ediția dictării naționale din 2023, peste 450 de persoane au participat la dictare, dintre care cinci au obținut nota 10. Participanții de top au fost recompensați cu diplome, cărți și vouchere de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Citește și:
Marea Dictare Națională de la Chișinău, organizată și în acest an. 1.500 de participanți sunt așteptați pe 31 august să celebreze Limba română
LIVE VIDEO La Chișinău a început Marea dictare națională 2023, de ziua Limbii române / Maia Sandu: Aproape 10 mii de persoane s-au înscris deja la programul național privind învățarea limbii române. Alături de alți peste 27 de milioane de oameni de pe glob, în Republica Moldova vorbim limba română
Dictare pe șoseaua Kiseleff de Ziua Limbii Române 2023 / Bucureștenii sunt invitați pe 2 septembrie la un eveniment similar cu cel organizat de francezi pe Champs-Élysées

4 comments
  1. Adevărul este că nicio altă regiune a României nu s-a confruntat cu atâta represiune cu cât s-a confruntat regiunea dintre Nistru și Prut. Nici Imperiul Otoman și nici Ungaria nu poate fi comparată cu Imperiul Rus. Chiar dacă au relocat în regiune peste 1 milion de cetățeni din diferite națiuni ca să-și loializeze populația, românii au ieșit învingători și și-au păstrat identitatea.

  2. Motto:
    „Limba noastră-i o comoară
    În adâncuri înfundată
    Un şirag de piatră rară
    Pe moşie revărsată.”
    (Alexei Mateevici -Limba noastră –)

    Astăzi, 31 august este ZIUA LIMBII ROMANE. Din păcate, nu mai stim să vorbim româneste. Limba română este agresată de tot mai multe neologisme inutile, în special de „englezisme”. Tot mai mulţi politicieni mediocri, vrând să pară mai inteligenti folosesc excesiv englezescul „hub” desi există românescul „centru” sau exagerează cu termenul englezesc „draft”, desi avem cuvinte românesti precum ciorna, plan, schiță. Ba mai mult, politicienii nostri de astăzi nu sunt în stare să se exprime corect româneste . Iată si câteva exemple.
    Marcel Ciolacu excelează în exprimări confuze. Astfel, In anul 2022, prezent la Bistriţa unde a participat la inaugurarea Sălii Polivalente din Unirea, a făcut o gafă monumentală. La începutul discursului său Ciolacu s-a încurcat spunând că a venit la inaugurarea unei case mortuare, după care şi-a dat seama de gafă şi a încercat s-o dreagă din mers, dar a iesit o si mai mare ineptie: „Astăzi am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat. Vorbim de o investiție de peste 27 de milioane de euro, o sală polivalentă care vom beneficia cu toții în viață”.
    (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=_FuOpZgZcZg)
    Apoi, în anul 2023 , la scurt timp după rotativa guvernamentală devenind premierul României, Marcel Ciolacu prezent la un eveniment prilejuit de anunțul OMV Petrom și Romgaz că au luat decizia de a investi în extracția gazelor de la Marea Neagră, a declarat că România trece de la fapte la vorbe: „Mai există o semnificație importantă: România trece de la fapte la vorbe. Și mă bucur că asta se întâmplă acum.” Premierul nu s-a corectat după ce a făcut gafa.
    (vezi: https://www.puterea.ro/ciolacu-precum-dancila-romania-va-trece-de-la-fap…)
    Anul acesta, la începutul lunii august încercând să abordeze cu seriozitate situaţia delicată de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde medici de la secția de ATI sunt acuzați că ar fi redus intenționat doza de medicamente pacienților grav bolnavi, Ciolacu a pronunțat greșit termenul, spunând „malsprasi” în loc de „malpraxis”. (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=akLttvAUTrI)

    Nicolale Ciucă , desi nu-i cu nimic mai breaz, a făcut haz pe seama lui Ciolacu pentru cuvântul „malsprasi”, uitând că în 2022 si el a inventat cuvântul „siguranțat” care nu există în dictionarul românesc. Într-o întâlnire cu investitorii străini, Ciucă a inventat acest nou cuvânt în limba română: Nu se pune problema ca pachetul de măsuri să nu fie „siguranțat” , probabil a vrut probabil să spună „asigurat/securizat”.
    De altfel, intrând în politică Nicolae Ciucă s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.

    In campania electorală pentru alegerile locale Ciucă prezent la Braila a făcut o gafă de proportii spunând că „“Ianca este al doilea cel mai mare JUDEȚ din județul Brăila”. (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=hDK1k6zk10s)
    ”Nu doresc să folosesc cuvinte mari, cred că această activitate trebuie să fie una cât se poate de simplă, cât se poate de transparentă pentru că situația este și așa destul de complexă și de complicată încât nu cred că noi, astăzi, trebuie să o complicăm prin cuvinte și prin expresii și cred că ceea ce este cel mai important este să facem în așa fel încât să putem să creăm acel cadru prin care să facem o Românie funcțională”.
    (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=axt_-0nzo_I&t=27s)

    (Vezi si :https://www.facebook.com/4media.INFO/videos/un-%C4%83-la-patru-secunde-nicolae-ciuc%C4%83-se-chinuie-s%C4%83-spun%C4%83-trei-fraze/857275272066811/?_rdr)

    Concluzie:
    „Prea v-ați atătat arama sfâșiind această țară,
    Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară,
    Prea v-ați bătut joc de LIMBA, de străbuni și obicei,
    Ca să nu s-arate-odată ce sunteți – niște mișei!
    (Mihai Eminescu- Scrisoarea III)

  3. Care limba romana? Aia cand aud de romani si Romania au alergie. Ati vazut interviurile de pe Facebook? Cum spun ca nu vor unirea cu Romania, ca romanii sunt ba rai, ba saraci. Ca ei vor cu rusii. Si noi, ca prostii, din bugetul acestei tarisoare, le-am trimis vaccinuri, ajutoare, gaz ieftin, apa, cetatenie, locuri in licee si facultati. Se spune ca pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. E plin netul de comentarii 90 la suta cum ca Maia Sandu e sluga americanilor si ca se traieste rau din cauza asta. Dar ei nu spun ca pana la ea se traia rau sub rusi. Ei tot dupa rusi suspina. Deci, inca o data, care limba romana? Ca si aia e masacrata de moldovani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Relatarea unui părinte, din careul unei școli din centrul Bucureștiului: Fix ca acum 30 de ani. Directoarea cu reprezentanții primăriei, poliției, bisericii, nu m-ar mira să fi fost și de la Elcen sau Metrorex, băteau câmpii

“Am rămas consternat de careu. Fix ca acum 30 de ani. Ticseală maximă de părinți cu copii, gălăgie, iar directoarea cu reprezentanții primăriei, poliției, bisericii, nu m-ar mira să fi…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în țara europeană cu cele mai multe școli care au latrine: Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme

„Este o problemă exagerată, pentru că de multe ori lor legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții…
Vezi articolul

OFICIAL Noile reguli pentru școli, valabile de luni, aprobate prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății / Cursurile se suspendă la o școală dacă 50% dintre clase au activitatea întreruptă din cauza Covid-19

Ordinul cu noile reguli pentru școli a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Este ordinul comun cu numărul 5.338/1.082 al miniștrilor Educației și Sănătății. Este vorba despre schimbări majore…
Vezi articolul