Elevii din clasa a IV-a de la Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă” din Ciorani, județul Prahova, au învățat ce înseamnă planificarea bugetară, economisirea și luarea de decizii financiare într-un mod cât se poate de concret: pregătind, alături de învățătoarea lor, o excursie de final de ciclu primar. Lecția s-a desfășurat inspirată de proiectul LifeLab, care le oferă profesorilor resurse gratuite pentru a integra educația financiară la clasă, indiferent de disciplină.
- Programul și platforma Life-Lab.ro sunt dezvoltate de BCR prin programul național Școala de Bani.
Excursia, stabilită la Hunedoara, include transport, două nopți de cazare, mese și vizitarea unor obiective turistice precum Cetatea Deva, Castelul Huniazilor și Grădinile lui Zoe. Agenția de turism a propus un pachet de 730 de lei pentru fiecare elev, sumă deja acoperită de părinți. Însă, lecția nu s-a oprit aici. Profesoara Marilena Matei le-a cerut copiilor să calculeze câți bani le-ar mai trebui pentru intrările la obiectivele turistice, masa de prânz și eventuale suveniruri.
VIDEO O lecție care nu este doar o aplicație de matematică practică, ci o investiție în comportamente financiare sănătoase
Împărțiți în echipe, elevii au căutat online prețurile de acces la obiectivele turistice: 10 lei la Cetatea Deva, 8 lei la Castelul Huniazilor, 20 lei la Grădinile lui Zoe, 0 lei la Mănăstirea Prislop. La acestea s-au adăugat 100 de lei pentru mesele de prânz și încă 50 de lei pentru suveniruri. Totalul: aproximativ 200 de lei de elev. Profesoara i-a încurajat să se gândească cum pot economisi acești bani până la excursie.

Elevii au venit cu idei creative. Unii au spus că vor plimba câinii vecinilor pentru bani, alții vor vinde limonadă sau obiecte pe care nu le mai folosesc. Un elev a mărturisit că deja a economisit 157 de lei, altul a spus că a pus deoparte 3.200 de lei, din cadourile în bani primite de ziua lui de la rude. Alți copii au învățat să renunțe la mici cheltuieli zilnice și să pună în pușculiță banii de buzunar.
Pentru profesoara Marilena Matei, această lecție nu a fost doar o aplicație de matematică practică, ci o investiție în comportamente financiare sănătoase. „În momentul în care încep de mici, începi să lucrezi cu ei de mici și să le formezi niște deprinderi, se formează un comportament adecvat. Dacă învață un lucru greșit și ești nevoit să-l dezveți mai târziu, șansele de reușită sunt mult mai mici”, a spus aceasta.

Elevii au înțeles că economisirea nu înseamnă doar să pui bani deoparte, ci și să înveți să iei decizii: dacă merită să cumperi ceva sau nu, dacă e nevoie sau doar o dorință, cât îți permiți să cheltuiești fără să rămâi fără rezerve. Unul dintre elevi a povestit că el și frații săi au reușit să economisească timp de un an suma necesară pentru un laptop. Altul a spus că a învățat cum să nu mai „arunce banii colo-colo”.
Lecția a fost construită pe baza uneia dintre cele peste 400 de fișe educaționale disponibile gratuit pe platforma Life-Lab.ro. Profesorii care folosesc aceste resurse la clasă au acces la sesiuni de formare și pot participa la un concurs național care premiază cele mai creative moduri de integrare a educației financiare în lecțiile obișnuite.

La finalul orei, profesoara a întrebat: „Care este, de fapt, scopul educației financiare în școli?”. Un elev a răspuns: „Să luăm decizii responsabile, indiferent că mergem în excursie sau ne facem un cont de economii.” Iar aceasta este, poate, cea mai clară dovadă că o lecție despre bani poate deveni o lecție despre viață.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, de unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program, pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Cele 12 școli care au dezvoltat programul în primele două ediții:
- Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
1 comment
Una din aceste deprinderi putem considera ca este si cea a “pauzelor lungi si dese”, respectiv a fragmentarii perioadelor de scoala prin prea multe zile libere si punti, sfinti si vacante de tot felul…?